Skip to content

Etterlater tekstur

9 de juli de 2021

Det er millioner og millioner av plantearter i verden. Hver av dem har en annen type blad med en annen tekstur. Dette er hva dagens artikkel handler om. Tekstur av bladene det kan variere enormt avhengig av størrelse, hardhet, følelse, overflate, limbus og mer.

Vi skal gjennomgå alle typer teksturer som vi kan finne på bladene. Vil du lære om det? Du må bare fortsette å lese 🙂

Typer bladtekstur

Ta på

Den første teksturen vi skal analyser en del av følelsen når du berører dem. Følelsen av et blad kan være glatt eller grovt. Dette er de mest kjente for folk. Jo røffere, jo flere briller har den. På den annen side finner vi de hårete eller hårete. Det er dem med en fløyelspreg og stormfull. Til slutt har vi de som er grove og flassete i tekstur. Vektene faller vanligvis av når de smelter til nytt vev.

Hardhet

Bladets hardhet er evnen til ikke å bli bøyd av en ytre kraft. Avhengig av hvor vanskelig det er, finner vi det:

 • Myk
 • Læraktig
 • Stiv eller hard

Flate

Overflaten på arket kan sies å være dens størrelse. Avhengig av behovet for å fange mer sol for fotosyntese, finner vi forskjellige typer overflater. Teksturene er:

 • Flat
 • Bølgete

Limbo

I følge limbo kan vi finne det:

 • Opprullet
 • Ribbet

Det er to andre teksturer som ikke er avhengige av noen av disse faktorene, og de er den tyktflytende og skinnende teksturen.

Bladfarge

Bladfarger

Akkurat som teksturene på bladene varierer avhengig av art, gjør også fargen. Vi finner dette fargespekteret:

 • Lysegrønn, gulgrønn eller glaukøs
 • blågrønn
 • Lilla
 • Middels grønn
 • Mørk grønn
 • Rødaktig
 • oransje
 • Sølvgrønn eller hvitgrønn
 • Varierte: Blanding av gult eller hvitt på grønt

Hvordan er teksturen til blomstene?

Blomster er dekorative elementer

Vi har sett teksturen på bladene, men … er den av blomstene den samme? Ikke helt. Delene som danner dem, er i de aller fleste tilfeller attraktive for dyrene som pollinerer dem. Derfor er de:

Ta på

Det er de vanligvis myk. Noen er bomullsdyktige, men mange andre er fløyelsagtige. Imidlertid, med de av visse arter, må du være forsiktig, siden de er tornete.

Hardhet

Blomsternes hardhet faller sammen med bladene, slik at de kan være myk, læraktig eller hard.

Flate

Blomstens overflate er den av kronbladene, skivbladene og / eller kelkbladene den har. Dermed har vi:

 • Enkle blomster: de er de med en enkelt kronkrone.
 • Sammensatte blomster: også kalt blomsterstand. De er en gruppe små blomster arrangert i et blomsterkapittel, som er dannet av skottblad (modifiserte blader som ser ut som kronblad).

Blomsterfarge

Fargen vil variere veldig avhengig av art og / eller sort, men husk at blomsters fargespekter er veldig, veldig bredt: grønn, rød, rosa, hvit, blåaktig, broket, trefarget, gul toner …

Det er så mange, og så forskjellige, at det ikke er overraskende at planter med prangende blomster inntar et fremtredende sted på balkonger, terrasser, uteplasser og selvfølgelig i hager.

Hvordan dekorere med planter med tanke på tekstur?

Farger

Hagen må ha planter som skiller seg ut

Når du dekorerer med planter, er tekstur en av de tingene vi må ta mest i betraktning siden Hvis for eksempel grønne farger dominerer på stedet der de vil være, må bladene til plantene vi vil legge til, være av en eller annen skygge som skiller seg ut.

Tenk deg at du allerede har hagen, balkongen eller terrassen med planter, men området ser for grønt ut. Hvis du vil legge til farge, vil det være veldig interessant å se etter gulaktige, rødlige eller til og med brogede arter, som f.eks. Ensete ventricosum «Maurelli» som har vakre lilla-grønne blader, Acer palmatum cv «Aureum» som har dem grønn-gulaktig, eller den Euonymous som har dem variert.

Kaldt og varmt

RGB fargekart

Farger klassifiseres på forskjellige måter, men fremfor alt etter om de er kalde eller varme. Forkjølelse er fra den nedre halvdelen av denne grafen: fra grønnaktig til lilla; derimot er de varme de gule, oransje og rødlige.

I landskapsarbeid og innredning med planter er det nødvendig å starte fra basen at stilkene og bladene vanligvis er grønne; det vil si «kaldt», derimot blomstene – vanligvis – av varme farger. For dette, Det er ikke alltid lett å finne eksemplarer som skiller seg ut, og når de blir funnet, bør de plasseres i spesielle områder, eller i det minste, brukes som indikatorer som tar oss til disse områdene, som for eksempel bassenget.

Ta på

Ivy er klatrer

Berøringen som plantene har, vil i stor grad avgjøre om hagen eller balkongen er koselig eller ikke. Tenk på det: vi liker alle å berøre bladene, nærme oss blomstene for å se om de lukter, kjærtegne stammen. Men vi holder oss vanligvis borte fra de tornete, av rent instinkt, med mindre det er klart at vi elsker kaktus og denne typen plantevesener 😉.

Likevel, tornete planter bør unngås i nærheten av veier og områder der vi skal bruke mer tid. Tvert imot, de «harmløse», det vil si de med myke eller halvmyke blader, det er interessant å plassere dem i nærheten, på et sted som ikke bare er synlig, men også lett tilgjengelig.

Unntak: rosebusk er busker som til tross for tornene har så vakre blomster at det for eksempel ikke er nødvendig å nøle med å plante dem på stiene. Du kan til og med kjøpe mini-rosebusk og få dem til å dekorere bordene.

Vi håper du har lært mye om tekstur av blader og blomster, og kan dra nytte av det for å skape drømmende hjørner 🙂.