Skip to content

Etterligning i planter

5 de juli de 2021

Planter har utviklet mange forskjellige måter å tilpasse seg og overleve på. Avhengig av forholdene som finnes i deres respektive habitater, har de gjennom årene oppnådd virkelig fantastiske ting, for eksempel å gå ubemerket hen i en ørken der de få dyrene som finnes bruker mye av tiden på å lete etter noe å putte i munnen.

Men hvordan gjør de det? Vel, det er flere måter. Så La oss se hva etterligning består av i planter, og hva er eksemplene som kan tiltrekke oss mest oppmerksomhet.

Hva er etterligning?

Selv om vi skal forstå etterligning i planter, må vi først og fremst vite hva definisjonen på dette ordet er. Sikkert har du allerede en ide om hva det betyr, men hvis du er i tvil, bør du vite at etterligning Det er evnen noen levende vesener (det være seg dyr eller planter) har for å oppnå en fordel som er nyttig for dem.

Ulike typer er kjent:

  • Automatisme: Det oppstår når en del av et dyrs kropp smelter sammen med en annen mer sårbar. På denne måten kan du avlede fiendens oppmerksomhet og unnslippe. For eksempel er det fisk hvis hale ligner hodet, som er den delen som rovdyret vil angripe. Halen, som det ikke er slik, hjelper deg med å overleve.
  • Aggressiv etterligning: Det oppstår når et rovdyr, eller en parasitt, ser ut som et annet som er ufarlig. For eksempel kan noen mantiser passere for blomster for å lure ofrene sine.
  • Bakerimimikk: oppstår når en planteart har praktisk talt identiske hann- og hunnblomster.
  • Batesian etterligning: Det oppstår når et ikke-farlig dyr er veldig likt et annet. Fluer i Bombyliidae-familien ligner for eksempel på noen veps, slik at de kan trives.
  • Bladmimikk: det oppstår når en plante ser ut som en annen som er veldig nær den.
  • Dodsonian etterligning: oppstår når en plante har blomster som etterligner de av en annen art.
  • Mullerisk etterligning: Det oppstår når dyr har noen egenskaper som kan holde dem trygge, for eksempel dårlig smak. Det kan sies at takket være dette «utdanner» de rovdyrene mens de er små, siden de fremdeles lærer hva som er spiselig og hva som ikke er.
  • Ikke-visuell etterligning: Det forekommer mye hos visse dyr, men også i planter. For eksempel kan de bruke sin duft for å tiltrekke seg pollinatorene.
  • Mimikk: Pouyannian: Oppstår når en blomst ser ut som et kvinnelig pollinatorinsekt.
  • Vavilovian etterligning: oppstår når en vill plante er valgt fordi den ligner på en annen som allerede dyrkes.

Eksempler på etterligning i planter

Nå som vi har sett alle typer mimikk som finnes, både hos dyr og planter, er det på tide å fokusere på sistnevnte. Selv om etterligning av planter ikke er så studert som for dyr, er det veldig interessant siden det for eksempel kan tjene oss å dyrke arter som ellers kan trenge en slags beskyttelse.

Amorphophallus titanum

Likblomsten tiltrekker seg fluer

Det er mange planter som gir en veldig ubehagelig duft for å tiltrekke pollinerende insekter som liker den lukten. Men hvis det er en som fortjener å være på denne listen, er det utvilsomt den Amorphophallus titanum. Populært kjent som likblomst, er det en plante som er innfødt i jungelen på Sumatra (Indonesia) som utvikler en blomsterstand opp til 3 meter høy, som tiltrekker fluer. Deretter vil de deponere eggene sine inne, hvorfra det kommer saprofagiske larver (det vil si larver som spiser på nedbrytende organisk materiale).

Sundew

Sundew er raskt voksende rovdyr

Kjøttetende planter av slekten Drosera de utvikler blader dekket av veldig korte stengler, på slutten av det som ser ut som en duggdråpe, men som faktisk er. Dette er et veldig klebrig stoff for insekter, som ender med å bli fanget i det.

Ophrys apifera

Bi orkide tiltrekker hannbier

De Ophrys apifera er en europeisk orkide med blomster som ligner kvinnelige bier, på alle måter: form, farger … og lukt. Når en mannlig bi lukter duften, kan han ikke motstå å gå til blomsten og prøve å kopiere seg med den. For å gjøre dette må du introdusere magen i kalyxen, som den mottar et «bad» med pollen som vil transportere en annen orkide.

Lamium-album

Hvit nesle ser veldig ut som ekte nesle

De Lamium-album Det er en urt kjent som hvit nesle, og den er også innfødt i Europa. Den deler habitat med den «sanne» brennesle, det vil si urter av slekten Urtica, og det ser ut til at den over tid har innsett at dyrene lar det være alene fordi de deler egenskaper.. Det morsomme er at både fargen på blomstene og aromaen er veldig forskjellige: faktisk, mens ekte nesler produserer grønne blomster og gir en ubehagelig lukt, Lamium-album Den har hvite blomster og lukter nesten ingenting.

Lithops

Lithops er mestere i å gå ubemerket hen

Lithops er kjent som levende steiner av en grunn: er i stand til å gå ubemerket, for å blande seg med sine miljø. De er hjemmehørende i Sør-Afrika, og det er kjent om 109 arter i forskjellige farger: grønnaktig, brunaktig, gråaktig.

Kjenner du noen andre eksempler på etterligning i planter?