Skip to content

Utendørs hagebelysning: Generelle prinsipper, tips og ideer

3 de februar de 2021

Sammendrag: Utendørs belysning fortsetter å være et populært «tillegg» til både kommersielt og hjemlig landskapsdesign. Imidlertid er det områder i verden av utendørs landskapsbelysning som trenger mer «lys» (ingen ordspill beregnet) på dem.

I denne artikkelen vil vi se på noen generelle prinsipper for belysning av utendørshagen din og noen ideer om landskapsbelysning.

 • Hvor mye lys trenger du?
 • Party Light Outdoors
 • Hvilken farglampe skal du bruke?
 • Hvilke fargelamper til hva?
 • Beating The Bugs
 • Hvilke pærer du skal bruke
 • Hvilke utendørs belysningsarmaturer skal du bruke
 • Plasser og sikter lys
 • Lokale belysningsløsninger

Hvor mye lys trenger du?

En venn av meg klaget nylig over at han ble blindet hver natt av et batteri med flom og spotlights som en nabo hadde montert på huset hans. “Jeg skjønner,” sa vennen min, “at det eneste jeg kan gjøre er å montere den samme typen utelys på huset mitt og peke dem i retning den fyren. De vil blinde ham og hjelpe til med å utjevne gjenskinn. ”

Min venns nabo hadde tydeligvis brutt to underliggende prinsipper for utendørs belysning:

 • Ikke rett lys mot naboene (eller dine egne) vinduer eller hager
 • Ikke bruk for mye lys

Nå, selvfølgelig, hvis du tenner et lekeområde i hagen, trenger du mye lys. Men dette er det eneste tilfellet når du gjør det.

Party Light Outdoors

Når vi for eksempel har sommerfester, tenner vi ofte vår 40 til 80 fot store plen med ikke mer enn seks lys i brune papirposer. Det er to lys i kantene langs hver side, og to lys ytterst.

De flimrende flammene legger til nattens magiske skjønnhet. Og de gir akkurat nok lys til at folk kan se at det er en plen omgitt av busker og blomster, til at de kan skille ut folk ytterst og unngå kroketgitter.

Åpenbart avhenger mengden lys som kreves utendørs, av hva som skal tennes og hvorfor. Men akkurat her vil jeg understreke at for mye lys er dårlig, bortsett fra når lekeområder er tent.

For mange år siden sa spesialisten for boligbelysning for GE:

«Bare å oversvømme en lyshage i et forsøk på å spre mørket, bekjemper lysets kunstneriske formål og dets applikasjoner for å skape glamour, fortryllelse og billedlige assosiasjoner i hagen.»

En annen hjemmebelysningsekspert fra Westinghouse sa det samme, men annerledes:

“Den nattbelyste hagen skal ikke duplisere hagen om dagen. Faktisk vil en dyktig opplyst hage presentere et helt annet – og noen ganger mer forlokkende – utseende om natten.

Derfor bør det ikke gjøres noe forsøk på å «hvitkalke» hele hagen i etterligning av naturens sollys. Resultatet kan være flatt og ensformig, og de naturlige fargene kan gå tapt.

Egentlig kommer det mest tilfredsstillende «bildet» fra kontrasterende områder av lys og skygge, eller fra å fremheve valg av landskapseffekter eller silhuetter av trær. ”

Disse to ekspertene snakket først og fremst om å belyse hagen. Men det de sier gjelder også for andre utendørsbelysningsprosjekter.

Hvilken farglampe skal du bruke?

Det er heldig at folk ikke har tatt opp belysningsprodusentens sporadiske forslag om å bruke fargede lys som dekorasjonsmedium.

I hendene på noen eksperter kan fargede lys skape fantastiske effekter; men amatøren kommer sannsynligvis bare med en uhellig skrekk. Dette gjelder også bruk av fargede lys utendørs.

Eksperimenter med dem som du vil (det koster tross alt ikke mye å erstatte en farget pære i stedet for en hvit eller å skyve en farget linse eller et stykke tonet gjennomsiktig plast over en armatur med et hvitt lys), men husk at farget lys brukes best til:

 • Motløsende feil
 • Aksentbelysning spesielle hagefunksjoner, for eksempel blomster eller statuer
 • Å skape en eksotisk eller festeffekt
 • Humørbelysning av trær i bakgrunnen

Hvilke fargelamper til hva?

Husk … effekten av lys eller forskjellige farger på planter:

 • Hvit er tryggest. Den gir den nærmest naturlige effekten, får frem farger best.
 • Gul gjør grønt løvverk sykt og dødt.
 • rød blir løvbrunt.
 • Grønn får frem fargen på løvverk og gress, men det er en unaturlig grønn.
 • Blå spesielt det blå av kvikksølvdamplamper – gir et noe mystisk, jordisk blikk på ting; men effekten på blågraner og planter med lysegrønt løvverk er interessant.

Med andre ord – igjen – gå lett med farget lys. Hvis du bruker det, bruk bleke fargetoner i stedet for konsentrerte fargetoner.

Beating The Bugs

Disse irriterende insektene er den største ulempen med utendørs belysning, og ingen har kommet med en perfekt metode for å bekjempe dem. Du kan imidlertid beskytte deg selv på tre måter:

 • Bruk gule «buglys» i de områdene der du sannsynligvis vil sitte eller jobbe. De dreper ikke feil, men de tiltrekker seg færre enn hvite lys gjør.
 • For å trekke insekter bort fra der du sitter, installer blått lys ytterst i hagen. Blå er en farge som ser ut til å være spesielt attraktiv for insekter.
 • Installer de kraftige hvite lysene du trenger for flom og spotlight så langt fra terrassen som mulig. Jo høyere de er montert, jo bedre.

Hvis insekter er en fantastisk plage, kan det være lurt å installere en av de elektriske insektfellene eller lysene på markedet i en avstand fra terrassen. Disse dreper og tiltrekker seg.

Hvilke pærer skal du bruke?

Bærebjelken i utendørsbelysning i mange år har vært PAR-38-pæren. Dette er et tøft, tungt glødelampe som ikke påvirkes av vann, snø, is eller temperaturendringer.

Noen PAR-pærer er designet for flombelysning; andre for spotlighting. 75-watt og 150 watt-pærene har klare glasslinser; 100-watt-pæren har en blå, blå-hvit, grønn, rød, rosa eller gul linse.

Også tilgjengelig er 100 watt kvikksølvdamp PAR-38-pærer som gir et blåhvitt lys, men disse krever ballast.

PAR-pærer trenger på grunn av sin værbestandighet bare å installeres i værbestandige stikkontakter som er forseglet med pakninger for å sikre en vanntett forbindelse.

Det anbefales imidlertid ofte å installere dem i kuleformede reflektorer. Disse konsentrerer og dirigerer lysstrålen, skjuler kilden til lyset og er i seg selv mer attraktive enn enkle pærer i stikkontakten.

Ulike andre typer pærer kan også brukes til å oppfylle spesielle krav.

I løpet av de siste årene har nye LED-lys, lysarmaturer og pærer kommet inn på markedet for landskapsbelysning, og tilbyr flyttelys mens de bruker mye mindre strøm.

LED-belysningsmarkedet fortsetter å vokse, i bruk, utvalg, kraft og tilgjengelighet.

Hvilke utendørs belysningsarmaturer skal du bruke


Typer inventar der forskjellige pærer brukes er nesten for mange til å beskrive. Noen er prydplanter – laget for å se ut som blomster, store blader, fuglehus, trestubber, bergarter, frosker, overdimensjonerte paddehatter.

De fleste er strengt utilitaristiske, selv om dette ikke betyr at de generelt ikke har attraktiv design.

Utendørsarmaturer skiller seg ikke bare i design, men også i måten de er installert på. Noen er bærbare – de kan flyttes hvor som helst i hagen uten anstrengelse – for eksempel sollys.

Landskapslys med lav spenning må kobles til og stikkontakt og kommer med en transformator for å senke spenningen.

De fleste utendørsarmaturer (hvorav det er 1000-tallet) støttes på baser som sitter på bakken eller kan monteres på en vertikal overflate, på bena eller på robuste metallspisser som stikker i bakken.

Andre inventar er designet for permanent installasjon. De er koblet direkte inn i et permanent ledningsnett og er permanent installert i bakken, eller på et tre, stolpe, takfot eller hvor det er nødvendig.

Uansett hvilken type armatur som brukes, hvis den utsettes for vær eller vind, bør den være laget av materiale og med en overflate som tåler sol, slitasje og korrosjon. Og den må være utformet for å beskytte pærens base (og selve pæren hvis den ikke er værbestandig) mot fukt.

Plasser og sikter lys

La meg gjenta en grunnleggende regel: Ikke mål en lampe slik at den skinner inn i dine naboers eller dine egne øyne.

En annen regel å huske på er denne: Hvis det er mulig, skjul lyskilden, det vil si pæren, fra direkte syn.

Hagebelysning er ulik julelys i denne forbindelse. I julebelysning er selve pærene vanligvis dekorasjonen. Du vil se dem. Men når du setter trær eller stelys, er du interessert i det som tennes, ikke i selve lyset. Du vil ikke bli distrahert og irritert av gjenskinn fra en eksponert pære.

I de fleste tilfeller er det lett nok å skjule en pære.

Hvis du for eksempel tenner blomster i en kant, kan pærene være skjult blant bladverket; skjermet av en kuleformet reflektor eller ganske enkelt av et metallstykke; eller de kan innfelles på uvanlige måter ved hjelp av blomsterpotter eller leire dreneringsfliser senket i bakken.

Hvis du tenner et tre, kan pæren skjules oppe i grenene. Hvis du lyser en tur med armaturer med lite nedbelysning (i stedet for å tenne den fra et tre), kan og bør pærene dekkes opp med reflekser som ikke bare skjuler dem, men retter lyset ned på belegningen.

På den annen side er total skjul av lyskilden noen ganger uønsket. For eksempel er et stolplampe ved inngangen til gangen foran deg gjort å se.

Dette betyr imidlertid ikke at du skal kunne se selve pæren. Hvis det er lukket i et klart glassarmatur, er gjenskinn ganske anstøtende. Derfor bør det være skjermet av noe gjennomsiktig materiale som diffunderer lyset.

I bare ett tilfelle jeg kan tenke på, er det vanskelig å skjule pæren på noen måte. Det er når du flommer eller spotlys et stort treløst område.

Hva å gjøre? Bare monter lysene høyt nok over bakken slik at de ikke er i normal synsfelt.

Det kan være lurt å lyse opp et stort område, ikke med ideen om å forskjønne det, men bare for å gi lys å se etter. Slik generell belysning kan være nødvendig, for eksempel på oppkjørselen din, parkeringsområdet, lekeområdet i hagen eller svømmebassenget.

Ved montering av disse lysene er det imidlertid ikke nok å bare installere høyeffektslys over det normale synsfeltet. Under visse omstendigheter bør de være langt over synsfeltet.

Hvorfor er det sånn? Fordi jo lavere lys, desto lengre er skyggen av det som kommer i lyset av lysstrålene.

Anta at du vil tenne et grillområde som strekker seg 50 meter bak huset. En 150-watt PAR-pære vil gjøre jobben rimelig bra.

Men hvis lyset er montert på siden av huset bare 10 meter over bakken, vil skyggene til mennesker som går foran det være grotesk.

Hvis lyset derimot er montert 20 fot over bakken og rettet nedover i en skarpere vinkel, vil skyggene ha mer normal størrelse.

Selvfølgelig er ikke skygger et veldig alvorlig problem. Du vil sannsynligvis ikke tenke på dem en gang når du tenner en innkjørsel.

Men når du belyser et område der folk beveger seg rundt, kan skygger være foruroligende og latterlige. De kan til og med forårsake ulykker.

Så den generelle regelen for god flomlys er å montere lysene godt over bakkenivå-15 til 25 fot. Og hvis du vil eliminere skygger nesten helt, bruk to flomlys og plasser dem mot hverandre på motsatte sider av området.

Lokal belysning

Som navnet antyder, er lokal belysning belysning av spesifikke gjenstander og små områder som hagestatuer, et knudret epletre, de fremre trinnene.

Det kan være mer intenst enn generelt lysdesign, og så kan det ikke være det. Alt avhenger av effekten du prøver å oppnå.

Du kan bruke et bredt utvalg av inventar og pæretyper til:

 • Tenner et hagebasseng og statuegruppe på avstand
 • En flomlampe montert på bakkenivå for å tenne på en liten klump med trær
 • Utendørsbelysning i soppartikler for belysning av sti, uteplass eller gangvei
 • Utendørs juletrepærer for å tenne en blomsterkant og så videre.

Ingen regler (bortsett fra den som pærer ikke skal være synlige) kan gis for plassering av lokale belysningsenheter. Du må bare eksperimentere til du får riktig effekt.