Skip to content

Farging av planter

3 de juli de 2021

Har du noen gang lurt på hvordan du får så mange farger i stoffer? Selv om syntetiske fargestoffer brukes i dag, mennesket begynte å bruke blomster for å gi stoffene farge. Foreløpig brukes fortsatt et bredt spekter av såkalte fargeplanter på et innenriks og økologisk nivå: Planter som er egnet for farging av stoffer.

Hvis du er interessert i emnet og vil vite mer om disse nysgjerrige grønnsakene, anbefaler jeg at du fortsetter å lese denne artikkelen. Bortsett fra å gi informasjon om emnet, vil vi også snakke om noen eksempler på farging av planter, for eksempel solsikker.

Hva er fargestoffplanter?

Fargeplanter er alle arter som inneholder høye konsentrasjoner av fargeprinsipper

Som vi allerede har sagt tidligere, kan farging av planter brukes til å farge stoffer, selv om de vanligvis også har andre funksjoner. De regnes som en del av denne gruppen alle plantearter som inneholder høye konsentrasjoner av fargeprinsipper, slik som fenolalkoholer, flavonoider, tanniner eller antrakinoner, i ett eller forskjellige organer.

Disse plantetypene spredte seg gjennom den berømte Silkeveien. Etter oppdagelsen av Amerika ble også farger importert fra den nye verden lagt til. som ikke tidligere eksisterte i Europa. Dette er ganske merkelig, ettersom farger kan identifisere forskjellige mennesker og kulturer.

I de fleste tilfeller ligger plantepigmenter hovedsakelig i frukt eller blomster av planter. Imidlertid kan de også bli funnet på stengler, blader, røtter, bjeffer, frø eller jordstengler. Avhengig av art, varierer den delen av planten som har mange aktive ingredienser. Alle fargeplanter har minst en nyttig del når de lager naturlige fargestoffer. I noen tilfeller kan til og med hele anlegget brukes.

Hvordan ekstraheres fargen fra plantene?

Fargestofffargestoffer ekstraheres vanligvis ved avkok i vann.

Fargestoffene ekstraheres vanligvis fra farging av planter ved avkok i vann. Avhengig av gruppen av pigmenter, oppstår forskjellige fargestoffer. Dette er noen eksempler på fargene vi kan få i henhold til pigmentene:

  • Oransje og gult oppstår fra karotenoider.
  • Anthocyaniner blir røde eller blå.
  • Når det gjelder flavonoider, blir de rødlige, blå eller fiolette toner.

Til tross for de fleste pigmenter må festes til fibrene gjennom mordanter, det er noen som kan festes direkte på tekstiler ved å senke stoffet og plante det i varmt vann. Mordants er kjemikalier som kan være organiske eller uorganiske. Blant dem er urea, tanniner, alun og jern.

Hvilke blomster brukes til farging?

Det er et stort antall fargeplanter, inkludert mange blomster. Deretter vil vi snakke om noen eksempler og fargene vi kan få fra dem.

Kamille fargestoffer

En av fargeplantene er kamille av tindene

Vi starter listen med kamille av fargestoffer, også kalt Anthemis tinctoria. Den tilhører solsikkefamilien, og blomsten er veldig lik tusenfryd, men gul i fargen. Vi skal ikke forveksle det med den vanlige kamille som vi drikker som te, som denne kamille Det brukes ikke kulinarisk og har veldig lite medisinske egenskaper.

Hovedbruken av denne blomsten er å fargelegge, som navnet allerede indikerer. Blomsten brukes til dette, siden det er den delen av planten som er rikest på fargeprinsipper. Fra den oppnås den gule fargen.

Solsikke

Solsikke er en av de mest berømte fargeplantene

En av de mest kjente blomstene er utvilsomt solsikke, også kalt Helianthus annuus. Denne vakre planten kan være opptil 3 meter høy og skiller seg også ut for den vakre gule fargen på kronbladene. Det er velkjent at solsikker er oppkalt etter sin orientering mot solen Gjennom dagen.

Bortsett fra å kunne brukes som en tinktoriell plante, kan solsikke også gi oss olje eller spiselige frø. Sistnevnte brukes ikke bare til forbruk, men er også en av de to delene med flere fargeprinsipper. Fra frøene kan vi få den blå fargen, mens solsikkeblomsten gir oss den gule fargen.

Echinacea purpurea

Fra Echinacea purpurea oppnås den grønne fargen

Et annet fargeanlegg er Echinacea purpurea av nordamerikansk opprinnelse. Denne vakre blomsten, bortsett fra å være en dekorativ hjemmeplante, det brukes mye medisinsk, da den har egenskaper som styrker immunforsvaret og reduserer symptomene på luftveisinfeksjoner. Derfor er det veldig vanlig å bruke det i tilfelle forkjølelse.

Når det gjelder vevsfarging, er delen som brukes fra denne planten blomsten. Til tross for den fiolette fargen på kronbladene, fargen vi får er grønn.

Tagetes patula

En av skjærplantene som gir oss den gule fargen, er Tagetes patula

Vi fortsetter listen med følgende fargeanlegg: Tagetes patula. Denne vakre blomsten er innfødt i det tropiske Amerika og kan være kjent for oss fra bruken i meksikanske festligheter relatert til De dødes dag. Det er også kjent som nellik av moro, damasquina eller blomst pompadour.

Bortsett fra å være en tinkturplante, har den også medisinske egenskaper og brukes ofte til å skape dufter eller som et dekorativt element i hjemmet. Hva mer, dens røtter har skadedyrseffekter på noen insekter og parasitter, slik som maur eller nematoder. Av denne grunn er det ganske vanlig å finne disse blomstene i nærheten av avlinger. Når det gjelder flekker, er delen som brukes blomsten, og fra den oppnås gule til oransje toner.

Inula helenium

Fra Inula helenium får vi den blå fargen

Til slutt vil vi snakke om Inula heleniumblomsten, kjent som elecampana, enfula eller helenium. Dette fargeanlegget er veldig vanlig både i Storbritannia og i Sentral- og Sør-Europa. Dens vitenskapelige navn «helenium» har sin opprinnelse i en myte relatert til Helen of Troy, fordi de sier at denne blomsten spirte fra tårene hans. Denne planten var tidligere kjent som elfwort og var hellig for kelterne.

Foruten å ha medisinske egenskaper, bruker noen land som Frankrike eller Sveits Inula helenium for å lage absint. Når det gjelder dens rolle i farging, vi får den blå fargen på jordstammen.

Botanikk er en hel verden og planter har mange veldig interessante egenskaper og bruksområder. Jeg håper denne artikkelen har hjulpet deg med å løse tvilen din om tinktorplanter.