Skip to content

Prunus, storslåtte blomstrende trær

22 de juli de 2021

I tropene er de velsignet med et stort utvalg av treslag med fantastiske blomster; Imidlertid, selv om vi ikke har så mye i tempererte områder, er det noen planter som, når blomstene deres bestemmer seg for å spire, blir et autentisk naturskue. En av de vakreste trærne er Prunus.

Uansett type er det en plante som vi kan ha et godt hjørne av skygge og enorm glede om våren. Som om det ikke var nok, er det flere arter som vi kan roe magen med. Så hvis vi tar hensyn til alt dette, kunne vi ikke slutte å skrive en spesiell artikkel med all informasjon om ham, Prunus.

Prunus distribusjon og egenskaper

Blomster av Prunus cerasifera 'Atropurpurea'

Hovedpersonen vår er en slekt med generelt løvtrær eller busker (de mister bladene høst-vinter og spirer igjen om våren) som tilhører den botaniske familien Rosaceae. De vokser naturlig i tempererte regioner rundt om i verdenspesielt fra Europa og Asia. Det er totalt 100 aksepterte arter av de 700 beskrevne, som har følgende egenskaper:

 • Ark: alternativ, enkel, petiolate og vanligvis serrated.
 • blomster: hermafroditter, ensomme, fasciculate eller i umbelliform cymes (det er en blomsterstand som har blomsterstengler som er nøyaktig like lange) eller racemiform (det er en blomsterstand som har en hovedblomstesteng som andre oppstår ved slutten som blomstene spirer fra) . De er hvite eller rosa i fargen.
 • Frukt: det er en drupe der det finnes ett eller to frø. Kjøttet eller massen som beskytter dem er vanligvis spiselig (svartorn, plomme), men er noen ganger tørr (mandel).
 • Frø: de måler mellom 1 og 2 cm, er mer eller mindre læraktige, lysebrune i fargen.

Innen slekten er det seks undergenrer, som er:

 • Amygdalus (fersken og mandel): de har aksillære skudd i grupper på tre.
 • Cerasus (kirsebær): har ensomme aksillære skudd og glatte frø.
 • Laurocerassus: den er eviggrønn (den holder seg grønn hele året), og har ensomme aksillære skudd. Frøene er glatte.
 • Lithocerasus (dvergkirsebærtrær): de har aksillære skudd i grupper på tre og glatte frø.
 • Padus: de har klyngeblomstrer, ensomme aksillære skudd og glatte frøplater.
 • Prunus (aprikos eller aprikos og plomme): de har ensomme aksillære skudd og grove frøbøtter.

Mest dyrkede arter i verden

Pynt

Prunus cerasifera

Det handler om en løvtre kjent som hageplomme, prydkirsebær eller kirsebærplomme, hjemmehørende i Sentral- og Øst-Europa. Vokser til maksimal høyde fra 15 m. Bladene er veldig prangende, siden de er veldig vakre rødbrune.

I tillegg, selv om den dyrkes som et prydplante, er det en plante med frukt som er spiselig. Du kan faktisk lage papirstopp med dem. Og i tilfelle dette ikke ender med å bli interessant for deg, fortell deg det tåler kulde ned til -7 ° C.

Prunus cerasifera var. pissardii

Prøver av Prunus cerasifera var. pisardii

Det er en rekke Prunus cerasifera kjent som lilla-bladet plomme hjemmehørende i Persia. Det handler om en løvtre som vokser mellom 6 og 15 meter Høy.

Prunus laurocerassus

Kjent av navnene Royal Laurel, Cherry Laurel eller Lauroceraso, er det en stor busk eller lite eviggrønt tre som kan nå en høyde 10 meter. Den blomstrer om våren, og hvis forholdene er rette, kan den også gjøre det om høsten.

Det brukes ofte som en hekk eller for å fylle hull. Det er en plante som tåler beskjæring veldig bra, og motstår kulde til -10 ° C.

Prunus lusitanica

Kjent som Azarero, Laurel de Portugal, Loro eller Palo de loro, dette er en eviggrønn busk eller arboreal plante som når en høyde på opp til 8 meter hjemmehørende i Portugal, Kanariøyene og Nord-Afrika. Blomstene er små, men veldig rikelig, hvite og parfymerte.

Den motstår kulde til -10 ° C.

Prunus mahaleb

Saint Lucia Cherry er en løvfellende busk eller tre hjemmehørende i Nord-Afrika, og sentrale og sørlige Europa som når en høyde opp til 10 meter. De hvite blomstene den produserer er veldig dekorative, i tillegg gir det over tid veldig god skygge.

Motstår opp til -7 ° C.

Prunus mume

Den japanske aprikosen eller kinesiske plommen er en løvtre opprinnelig fra Kina som, etter å ha blitt ført til Korea og Japan, har klart å bli naturalisert i disse landene. Nå en høyde på opp til 10 meter. Den produserer storslåtte blomster, og det er derfor den fremfor alt brukes som pryd; Likevel må det sies at frukten er spiselig, men den har en bitter smak.

Motstår opp til -7 ° C.

Prunus padus

Klyngekirsebær, kirsebær eller or, cerisuela eller padokirsebær er en løvtre hjemmehørende i de fuktige skogene i Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika som vokser til en høyde av 6-7 meter. De fantastiske hvite blomstene er ordnet i lange hengende klynger, noe som gir planten et utrolig utseende.

Den motstår kulde til -7 ° C.

Prunus serrulata

Mye bedre kjent som japansk kirsebær eller japansk kirsebær, det er en løvtre hjemmehørende i Japan, Korea og Kina som vokser til en høyde 6-7 meter. Det er en av de mest interessante artene, siden når den blomstrer, er grenene skjult bak kronbladene, og det ser ut til at den bare har en koffert og blomster.

Motstå til -15 ºC.

Prunus serrulata «Kanzan»

Prunus serrulata 'Kanzan' i blomst

Det er en rekke japanske kirsebær hjemmehørende i Japan, Kina og Korea som vokser til 6-9 meter. Om våren, før bladene dukker opp, spirer et stort antall hvite eller rosa blomster.

Hagebruk

Prunus armeniaca

Aprikostreet, også kjent som aprikos, aprikos, aprikos eller albergero, er en løvtre hjemmehørende i Kina, Tyrkia, Iran, Armenia, Aserbajdsjan og Syria som vokser til en høyde 3-6 meter. Blomstene er hvite, og frukten er en spiselig drupe som konsumeres fersk, og brukes også til å lage syltetøy.

Den motstår kulde til -10 ° C.

Prunus avium

Kirsebærtreet er en løvfrukttre hjemmehørende i Europa og Vest-Asia. Den vokser til en høyde av 30 meter, selv om den under dyrking ikke er tillatt å overstige 6-7m. Blomstene har en vakker hvit farge, men uten tvil det som tiltrekker seg mest oppmerksomhet er fruktene: kirsebær, som kan spises friske fra planten, i syltetøy, og det tilberedes til og med en likør som kalles maraschino.

Motstår opp til -15 ºC.

Prunus domestica

Plommen er en løvtre opp til 6 meter høyt hjemmehørende i Europa og Vest-Asia. Det er et vakkert tre som kan brukes både til å dekorere hagen og frukthagen, fordi blomstene er fantastiske og fruktene har en utsøkt smak, så mye at de konsumeres fersk så vel som i juice eller syltetøy.

Motstår opp til -12 ° C.

Prunus insititia

Frukt av villplommen

Prunus insititia, hvis vitenskapelige navn er Prunus domestica subsp. institutt, er en rekke plommer kjent som villplomme, damascene plomme, Damaskusplomme eller større svartorne som er hjemmehørende i Syria. Den skiller seg ut fra plommetreet frukt, som er mindre, og på grunn av fargen på huden deres, som spenner fra blå til indigo.

Prunus dulcis

Mandeltreet er et lite løvtre Opprinnelig fra de fjellrike områdene i Sentral-Asia, har det klart å bli naturalisert i Middelhavet. Nå en maksimal høyde 5 meter. Fruktene, mandlene, spises ferske, enten i desserter eller som snacks.

Motstår opp til -5 ° C.

Prunus persica

Fersketreet eller fersken er et løvtre opprinnelig fra Kina, Afghanistan og Iran. Nå en høyde på 6-8 meter. I løpet av våren, før bladene spirer, spirer vakre rosa blomster, noe som gjør det til et vakkert hagetre … men også et hagetre, siden fruktene er deilige og kan spises friske.

Motstår opp til -7 ° C.

Prunus spinosa

Blackthorn Det er en veldig matt og tornet løvbusk som vokser opp til 4 meter i høyden opprinnelig fra Europa. I Spania er det også kjent som sloe eller arañón i områder nord på halvøya, og som Abruños eller Ameixa Brava i områder i Galicia. Fruktene er rike på fiber, og de er også en utmerket kilde til kalium, jern og kalsium. De kan konsumeres ferske, men også for å lage syltetøy, gelé og for å tilberede pacharán.

Motstår kulde og frost godt opp til -10 ° C.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Prøve av Prunus dulcis eller mandeltre

Etter å ha sett så mange underverk, har du lyst til å ha det, ikke sant? Men for å ha dem helt sunne, må du vite noen ting for å kunne gi dem den beste pleien, det er det jeg skal fortelle deg nå:

 • plassering: de er planter som må være ute, i full sol. Bare hvis du vil ha et japansk kirsebærtre og du bor i Middelhavsområdet (eller med et lignende klima), vil jeg anbefale å sette det i halvskygge slik at det ikke har dårlig tid om sommeren.
 • til vanlig: den må ha veldig god drenering, da den er følsom for rotrot. Det er også viktig at den har en nøytral eller svakt sur pH (6-6,5).
 • Irrigasjon: hyppig. Det er noen arter, som P. dulcis, som bærer litt tørke, men vil vokse mye bedre hvis de blir vannet 3-4 ganger i uken i de varme månedene og noe mindre resten av året.
 • Plantetid: på sen vinter, før bladene spirer.
 • Multiplikasjon: ved frø (direkte såing) eller ved stiklinger på omtrent 40 cm i lengde om våren.
 • Abonnent: gjødsle hele året med organisk gjødsel, slik som gjødsel eller ormstøp.
 • Beskjæring: det anbefales å beskjære dem, spesielt hagebruk, for å kontrollere høyden på slutten av vinteren. Du må fjerne tørre, syke og svake grener, samt trimme de som vokser for mye.
 • Skadedyr: melkeboller, borere, avblåsmøll og bladlus som skal behandles med spesifikke insektmidler.
 • Sykdommer:
  • Canker: grener nekrotiseres raskt uten noen åpenbar grunn. Det kan behandles med Fosetil-Al, men hvis sykdommen er veldig avansert, er det best å fjerne planten og desinfisere jorden gjennom soling, for eksempel.
  • Svart knute: de vanligste symptomene er uregelmessig, overdrevet og svak vekst av grenene og koffertene. Det påvirker hovedsakelig plommer. Det kan behandles ved å skjære gjennom den delen som er sunn og sette på helbredende pasta. Likeledes er det viktig å gjøre minst én behandling med et kobberbasert soppdrepende middel.

Kirsebærblomstrer

Hva syntes du om Prunus? Fin, ikke sant?