Skip to content

Feijoa (Acca sellowiana)

12 de juli de 2021

Vi reiste til Brasil for å se i dybden et frukttre som heter feijoa. Dens vitenskapelige navn er Acca sellowiana og det er også kjent av Guayabo i Brasil. Den er eviggrønn og tilhører familien Myrtaceae. Den kan brukes som en dekorativ busk i mange typer hager.

I dette innlegget skal vi fortelle deg alt om dette frukttreet. Vil du vite mer om det?

Generelt

Generelt

Den har sin opprinnelse i Sør-Brasil og Nordvest-Uruguay. Siden da har dyrkingen blitt kommersiell og spredt seg til mange land rundt om i verden. For noen tiår siden ankom han Spania.

Denne busken er kjent for sin skjønnhet og boks nå opptil 7 meter i høyden. Barken er grov og fargen er mørk grå. Når det gjelder bladene, er de elliptiske i form, læraktige, med en lys farge på overflaten og hvitaktig på undersiden. Blomstene er ganske prangende og rosa-hvite i fargen. Når sommersesongen kommer, er støvdragene røde.

Feijoa gir oss ugjennomsiktige grønne frukter og et grovt utseende. De er assimilert til en rullestein. De er på størrelse med en høne og modnes i høstsesongen. De skiller seg ut for den vedvarende aromaen som minner deg om noe ananas. Dens masse er kjøttfull og gul-hvit i fargen. I midten er den gelatinøse massen med en bittersøt smak.

Denne frukten er ideell for å lage kompotter, syltetøy og gelé. Deres modning er fullstendig når det går noen dager etter at de er hentet fra bakken. Denne faktoren letter transport og lagring av frukten uten å miste kvalitet.

Hvordan feijoa blir valgt og lagret

Feijoa

Modne feijoas er de som har vært lagret i noen dager eller har falt på bakken. Hvis frukten gir raskt etter litt press, er den fullmoden. Dens masse er skinnende og gelatinøs i utseende.

Når du kjøper dem, kan du holde dem i kjøleskapet i perfekt stand i omtrent to uker. Men når fruktene er åpne, bør de konsumeres umiddelbart. Massa oksyderes av luftens virkning, og når vi skreller dem, må vi legge dem under vann slik at den ikke oksyderer raskt. De tykke kronbladene på blomsten er smakfulle og kan brukes i salater.

Egenskaper til feijoa

Pottefeijoa

Det er en ganske komplett frukt som gir oss vitamin B1, B2, B3, B6, B9 og C. I tillegg gir de verdifulle mineraler som kalsium, magnesium, natrium, sink, fosfor og kalium.

Blant de viktigste egenskapene den har finner vi:

  • Takket være innholdet i flavoner og cytokinoner den har kreftegenskaper.
  • Det er gunstig for skjoldbruskkjertelen, siden den har jod.
  • Det toner kroppen for å bekjempe tretthet, irritabilitet og bidrar til å forhindre depresjon.
  • Det er en god alliert å bekjempe kolesterol med sitt høye pektininnhold.
  • Eliminer frie radikaler med høy konsentrasjon av antioksidanter.
  • Øker produksjonen av røde blodlegemer, noe som bidrar til å bekjempe anemi.
  • Den har antimikrobiell og soppdrepende aktivitet og er effektiv på Helicobacter pylori.
  • Forbedrer nyrefunksjonene.
  • For å ta vare på hår, hud, stabilisere den normale søvnsyklusen og redusere stress, anbefales det å blande 4 feijoas. Vi legger til honning og blander med et gram kongelig gelé. Vi kan også legge til en teskje med bi-pollen. Det tas i løpet av 30-dagers sykluser, med en 15-dagers pause.

Betingelser for vekst

Feijoa-dyrking

Denne busken er trolig en av de mest robuste av de subtropiske fruktene. Når det gjelder å dyrke dem, er det bare å huske på noen få ting. Vi har fordelen at det er en busk med stor motstand mot tørke og tåler frost ned til minus 9 grader.

Husk at jorden der vi dyrker den må ha god drenering, være rik på organisk materiale og ha mange soltimer. Det anbefales sterkt å beskytte dem mot vind, da de kan skade bladene. Selv om det er godt motstandsdyktig mot tørke, er det alltid bra å legge til litt fuktighet i sommermånedene. Det anbefales også at jorden der den dyrkes er polstret.

Den kan dyrkes fra frø, men reproduserer ikke trofast etter type. Spiring finner sted om tre uker. Underlagene til frøene må være friske og rene slik at rotting av plantene unngås. Når de er plantet, kan de produsere de første fruktene mellom 3 og 5 år fra såing.

Reproduksjon

Egenskaper til feijoa

For å reprodusere denne planten vegetativt kan det gjøres på forskjellige måter. Hvis det gjøres vegetativt, må den terrestriske lagdelingsmetoden brukes. Det er en metode som bruker godt rooting som oppstår etter ca 6 måneder.

Stiklinger (borekaks) kan hentes fra ungt tre fra grenrør eller sekundære stilker med hæl om sommeren. De vil rote i 1 til 2 måneder med lavere varme og et rotningshormonmiddel, gitt et fuktig miljø.

Når vi har bestemt oss for å plante, må vi respektere et mellomrom på omtrent 3 til 5 meter mellom hver. Dette hjelper plantene til ikke å konkurrere om mat og vann. Ellers kan røttene bli tette med hverandre. For hver hektar og ved å følge disse trinnene, kan vi få plass til rundt 500 eksemplarer.

Vi må ikke gjødsle den med en overdreven mengde nitrogengjødsel, siden den kan forårsake for stor vekst.

Vanning, skadedyr og sykdommer

Som vi har sagt tidligere, er feijoa tørketolerant. Men hvis det mangler vann, vil det føre til at frukten faller for bedre å organisere det indre vannet og ikke dø. I periodene hvor planten blomstrer og utvikler fruktene, er det øyeblikket det er nødvendig å se mer på vanningen. Polstring er en god ide å beskytte den mot vind- og fukttap. Kan dannes gress, gressklipp osv.

Når det gjelder skadedyr og sykdommer, er feijoa ganske motstandsdyktig. Det blir av og til angrepet av noen insekter, samt fruktfluer, men det er ikke vanskelig å behandle.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan glede deg over feijoa.