Skip to content

Feil med plenvanning gjør vi alle

13 de april de 2023

Det er på tide med en tilbakestilling på vanning av gress. Folk vanner for mye, for ofte, til feil tid og feil måte. Ikke bare sløser dette med en verdifull og stadig knappere ressurs, det får også plenen din til å se verre ut ved å øke sykdoms-, insekt- og tekkeproblemer. Hvor mange av følgende har du sett i nabolaget ditt?

Hopp over disse fallgruvene for vanning av plen

Bruke sprinkleranlegg i den brennende varme solen. Vennligst avstå fra å bruke sprinkler når det er sol og 95 grader. Praktisk talt alt vannet som påføres vil fordampe inn i den varme luften før det noen gang når røttene. Du kan like godt vanne stormavløpet.

Bruker sprinkler når det regner. De fleste som er skyldige i dette, bruker sprinklere i bakken satt av en tidtaker. Det finnes regnsensorer for dette, eller smarte sprinklerkontrollere lar deg nå tilpasse vanningsplaner tidligere satt på autopilot.

Bruke sprinkler for å vanne gaten. Igjen, i-bakken sprinkleranlegg er synderen. Folk setter dem til å gå av midt på natten og aldri se hvor sprinklerne peker. Som jeg har sagt før, du kan vanne asfalt alt du vil, men det kommer bare ikke til å vokse. Som en god praksis bør du teste vanningssystemet ditt årlig for å sikre at sprinklerhoder er lekkasjefrie og peker i riktig retning.

Fokuser på det som trenger oppmerksomhet

Gi blomstene, buskene og trærne samme mengde vann som du gir gresset ditt. Ulike planter har ulike vannbehov. Å behandle dem likt betyr at en vil være lykkelig, og de andre vil hate deg. Eiere av sprinkleranlegg i bakken: Lag soner som er skreddersydd for ulike områder av landskapet ditt, plantene og gresset vil takke deg.

Vann gresset hver eneste dag i 15 minutter. Dette gjør gresset til en grunnet, vannslukende plen som trenger sin daglige slurk bare for å soldat på. I stedet for å vanne grunt hver dag i 15 minutter, vann dypt en gang i uken i en time eller så (eller hvor lang tid det tar å bruke en tomme vann). Du kan også se på å behandle vannet ditt hvis du er en fanatiker som meg. Ta en titt på noen anmeldelser av vannmykner, velg det du trenger, og gresset ditt vil aldri bli grønnere. Plenen din blir sunnere og mer tørketolerant. Den vil også ha færre avskyelig ugress som dollarweed og nutgrass (nøtteskjær) som trives i overvannede plener.

Hvordan vanne mer effektivt

Rent, ferskvann er grunnleggende for menneskers liv, men vi kaster det bort på så mange måter. Så hvordan kan du ha en fin plen mens du bruker litt vann? La meg belyse.

Velg et gress som er godt tilpasset din region. Her i nord-sentrale Alabama dyrker de fleste enten zoysia eller Bermuda. Begge er naturlig tørketolerante og trenger ikke regelmessig vanning. Min Bermuda-gressplen blir sjelden vannet. Når det ikke regner, går gresset i dvale og blir brunt. Ok fint. Etter hvert regner det og gresset våkner og blir grønt igjen. Enkel. Nå kan du prøve å dyrke høy svingel her, men med mindre du vanner den regelmessig, dør den på et blunk. St. Augustine vokser godt her, men trenger mer vann enn zoysia og Bermuda. Hovedpoenget – velg et gress som passer til klimaet ditt og som ikke trenger mye vann.

Ikke gjør plenen større enn du trenger. Vie mer areal til naturområder og tørketolerante planter og bunndekker. Se vannregningen din krympe.

Vann til rett tid. Den beste tiden å vanne er veldig tidlig om morgenen før det blir varmt. Det meste av vannet vil komme til røttene. I tillegg vil gresstråene tørke raskt, og forhindre sykdomsproblemer.

Ikke klipp gresset under tørke. Klippet gress mister mye fuktighet gjennom klippede kniver og blir brunt hvis du ikke vanner det. Så ikke kutt. Min regel under varme, tørre somre er, ikke klipp gresset før det regner to dager på rad.

Siste tanker om å få det til å fungere

Klipp gresset i høyeste anbefalte høyde for gresset ditt. Høyere gress skygger og kjøler ned bakken, noe som reduserer fukttapet. I en tørke forblir høyere gress alltid grønnere lenger enn kortere gress. Så kutt blågress på 2 til 3 tommer, høy svingel på 3 tommer, flerårig raigras på 2 tommer, Bermuda på 1 1/2 til 2 tommer, tusenbein på 2 tommer, St. Augustine på 3 til 4 tommer og zoysia på 2 tommer .

Hvis du ikke har sprinklere i bakken, ikke skaff deg dem. Folk med sprinkleranlegg bruker alltid mer vann fordi vanning er så enkelt. Du trenger ikke dra slanger. Du bare stiller inn timeren og glemmer det. Bare se på Atlanta metroområde for å se konsekvensen av at sprinkleranlegg har blitt vilt. I 10 år kom praktisk talt hvert hus som ble bygget med plensprinklere. Ingen tenkte egentlig på hvor mye vann de ville trenge. Da hadde Atlanta en forferdelig tørke, og dens viktigste vannforsyning, Lake Lanier, tørket nesten ut. De måtte forby all utevanning, med mindre du bar gråvann ute. Vannslukende plener tørket opp og døde.

Gjør noen endringer, se resultatene dine vokse. Vann gress klokt, ansvarlig og effektivt på varme dager, og du kan bare glede deg over en sunnere og gladere plen mens du nyter den lavere vannregningen.