Skip to content

8 verste ting du kan gjøre for plenen din

20 de februar de 2021

En av de viktigste aspektene ved hjemmet ditt er ikke interiørdesign, men heller landskapsarbeidet i front- og bakgården.

Men som enhver levende organisme, bør huseiere være oppmerksomme på potensiell skade som de kan forårsake plenen.

Å ha en velstelt plen gir et stort inntrykk og kan øke den faktiske pengeverdien til hjemmet ditt. Derfor er så mange huseiere viet til utmerket plenpleie.

Faktisk bruker huseiere i USA over 40 milliarder dollar årlig på stell av plen. I tillegg investerer de mye tid (hele 73 timer årlig) i å streve for å skape frodige, grønne plener.

Dessverre er mange av de tingene som folk tror vil produsere en nydelig plen, faktisk skadelige. I denne artikkelen vil vi diskutere flere vanlige feil folk gjør når de prøver å dyrke den perfekte plenen. Les videre for å lære mer.

1. Unnlater å klippe hver uke

Hvis du lar gresset vokse for lenge fra det ene klippet til det neste, blir det tynt og ragget. Dette er ikke det du vil! En fin plen skal være tett og tykk og skape en effektiv bunndekke.

Når du lar gresset bli for høyt, blokkerer det solen og dreper av kortere gress som sliter med å komme gjennom. Når du klipper veldig høyt gress, vil du sannsynligvis oppdage at det er ganske mange hull. Hull i plenen gir ugresset mulighet til å vokse.

I tillegg er det vanskelig å klippe ordentlig når gresset er for høyt. Hvis du klipper høyt gress veldig nært, har du en reell fare for å skalpe plenen.

Videre er fjerning av en stor prosentandel av gressbladet veldig skadelig og belastende for gresset og kan forårsake ytterligere skade på plenen din.

Det er best å ikke la gresset vokse lenger enn fire inches høyt og ikke fjerne mer enn to inches av denne høyden. Hvis du fjerner mer enn 50% av bladet, blir gresset ditt utsatt for sykdommer som plen sopp. I svekket tilstand er plenen din et mål for ugressvekst.

Det beste du kan gjøre er å klippe ukentlig. Hvis du ikke klarer å klippe oftere enn hver 10. dag, må du klippe i trinn.

Juster klippebladet høyt for første gang, og vent deretter noen dager. Senk bladet og klipp igjen.

Det kan overraske deg å vite at vanlig klipping er det som holder profesjonelle baseballdiamanter som Fenway Park og golfbaner så rike og grønne.

Du vil oppdage at når du klipper plenen regelmessig, vil den bli tykkere og mer frodig.

2. Gjødsling overdrevent

Når du gjødsler plenen for mye, kan du brenne gresset. Dette er fordi overdreven gjødsel har en tendens til å dehydrere plenen din. Selv når dette ikke er tilfelle, vil mating av gresset for mye få det til å vokse unormalt raskt.

Dette betyr at gresset ditt blir for høyt for fort og fører til alle problemene som kommer fra at gresset ditt blir for høyt fra den ene klippingen til den neste.

Når du bestemmer hvor mye gjødsel du skal bruke på gresset ditt, er det best å begynne med den minste anbefalte mengden og gradvis jobbe deg opp hvis mer er nødvendig.

Instruksjonene på de fleste pakker med gjødsel anbefaler maksimal anbefalt mengde. Begynn med omtrent halvparten av det beløpet, og du vil sannsynligvis få de ønskede resultatene.

Hvis ikke, kan du alltid øke mengden litt neste gang du gjødsler.

Sørg for å kjøpe gjødsel med langsom frigjøring eller tidsutslipp. Disse typer gjødsel koster litt mer, men de frigjør næringsstoffer litt av gangen over flere uker i stedet for bare å dumpe og overbelaste næringsstoffer samtidig. Dette er tryggere for gresset ditt og gir overlegne resultater.

Den beste gjødsel for pleie av plen består av omtrent halvparten av nitrogen i langsom frigjøringsform. Les baksiden av pakken og se etter begrepet “sakte tilgjengelig nitrogen”. Dette bør utgjøre omtrent femti prosent av det totale nitrogenet som er oppført i pakningsingrediensene.

3. Manglende korrekt identifisering av gresset ditt

Hvis du vil gi den beste pleien til gresset ditt, må du vite hva slags gress du har. Det er mange forskjellige typer gress som er vanlige for plener i Nord-Amerika. Blant dem er:

  • Kentucky Bluegrass
  • Det sørlige St. Augustine-gresset
  • Bermuda
  • Raigras
  • Svingel
  • Zoysia

Regionen i landet du bor i, vil i stor grad avgjøre hvilken type gress du har eller bør velge. Hvis du ikke vet hva slags gress du har, vil du ha problemer med å gi riktig pleie og kjøpe riktig frø for å fylle ut skallede flekker.

Hvis du ikke tar vare på gresset ditt riktig og du sår i en annen slags frø når du fyller ut bare flekker, blir resultatet en ujevn, usunn lappeteppe.

For å unngå dette, bør du ta med deg en klipping av gresset ditt når du besøker ditt lokale barnehage, hagesenter eller forbedringssenter.

Be om hjelp med å velge de riktige produktene for den type gress du har.

Hvis du finner ut at menneskene som jobber på disse stedene ikke ser ut til å ha nok kompetanse til å hjelpe deg, kan det hende du har bedre hell med å søke etter hvilken type gress du har på nettet, eller spør en profesjonell plen!

Se etter vanlige typer plengress. Når du finner typen du har, vil du også finne mye informasjon for riktig pleie av plenen. Du kan til og med kjøpe frø, gjødsel og andre nødvendigheter online.

Å bli med i en lokal hagegruppe kan også være nyttig for å lære hvilke typer gress som er felles for ditt område. Lokale plenmestere vil sikkert kunne hjelpe deg med å identifisere gresset ditt.

De kan også gi deg solide tips, råd og informasjon om vellykket plenpleie i ditt område.

plenpleie-qa-01312016

Relatert lesing: Spørsmål og svar om plenpleie

4. Spar på kjøpet av gressfrø

Når du søker etter gressfrø som er til salgs enten online eller i den virkelige verden, vil du helt sikkert løpe over en rekke kuppmerker. Unngå disse!

Billig gressfrø er vanligvis billig fordi det ikke har bestått nødvendige inspeksjoner. Denne typen frø er vanligvis ikke ren og har en stor andel ugressfrø blandet inn i den.

Husk at plenen din er en investering i hjemmet ditt, så du bør velge frø og produkter av beste kvalitet når du driver med plenpleie.

Se etter et gressfrø av høy kvalitet som er oppført som 99,5 prosent fritt for ugressfrø. Denne statistikken er lovpålagt i emballasjen av gressfrø.

5. Overdreven vanning

Når du vanner plenen for mye, kaster du bort en verdifull ressurs og bringer helsen til plenen i fare. Overvanning kan gjøre mye skade fordi det er mer sannsynlig at en fuktig plen utvikler sopp og får sykdommer.

I tillegg, når du vanner plenen for mye, vokser den for fort og forårsaker alle problemene vi har diskutert med hensyn til å la gresset ditt vokse for høyt.

Videre vasker overdreven vanning bort din dyre gjødsel. Dette kaster bort pengene dine og skader dyrebart grunnvann.

plen-vanning-vanning-033114

I slekt: Tips om vanning av plener

For å unngå overdreven vanning, bør du investere i en jordfuktighetsmåler. Disse målere er veldig enkle og verdifulle verktøy som du kan hente for $ 10 eller så i ethvert hagesenter eller hjemmebutikk.

Det er mer kostbare versjoner tilgjengelig som anbefales for bruk med vanningsanlegg. En av de beste er UgMO PH 100. Dette systemet bruker underjordiske jordfølere som lar vanningsanlegget ditt vite når det er på tide å vanne.

6. Fjerne gressklipp

Å pakke gressklippene dine er en stor feil fordi de gir plenen den perfekte blandingen av næringsstoffer når de brytes ned.

Selv om du kanskje tror at å la gressklippene ligge på plenen, vil det føre til tekke, men dette er faktisk ikke sant. Thatch består av nedbrutte gressrøtter. Det er IKKE består av nedbrutt gressklipp.

For å dra nytte av de perfekte naturlige gjødslingsegenskapene til gressklipp, bør du bruke en gressklipper. Denne typen gressklipper hugger gressklipp veldig fint og fordeler dem jevnt mens du klipper.

Mulking av plenen med naturlige gressklipp hjelper deg med å holde jorden rik og nærende og plenen sunn og grønn.

7. Unnlater å berike matjorden i en nylig myntet plen

I nye boligutbygginger blir matjordene ofte fjernet, og jordens konturer blir omformet på en måte som gjør at vannet kan renne av effektivt.

Dessverre betyr dette ofte at plenen din er plantet i underjord i stedet for matjord. Undergrunnen er ikke nærende, så gresset ditt vil ikke trives uten hjelp.

For å motvirke dette problemet, bør du gjødsle litt mer entusiastisk når du starter plenen til et helt nytt hjem.

Husk at du ikke vil bruke større mengder gjødsel enn anbefalt. Bare bruk en fornuftig mengde gjødsel med relativt tette intervaller om våren.

Det er en god ide å gjødsle i mai og igjen i juni. Når plenen din er etablert, kan du bruke den andre påføringen av gjødsel så sent som i juli.

8. Unnlater du å holde klipperen skarp

Når du klipper med kjedelige kniver, vil resultatet bli revet opp gress i stedet for rent kuttet gress. Når du behandler gresset ditt grovt, får du det til å oppleve mye stress.

Dette gjør det mer utsatt for sykdom og tørke. I tillegg kan det føre til at gresset ditt får en hvitaktig rollebesetning.

For å unngå disse problemene, sørg for å slipe klippene på klipperen din minst en gang årlig.

Sjekk dem ofte fordi du kan trenge å skjerpe dem oftere hvis det er mange røtter i hagen din, eller hvis bladene blir skadet av å treffe stein eller andre harde overflater.

Smart plenpleie er sparsommelig og klok

Selv om plener ofte er spioneringen som en enorm sløsing med ressurser, trenger det ikke å være slik.

Faktum er at med jevnlig omhu og nøye målt vanning og gjødsling kan du få gode resultater for en rimelig investering.

Å gjenbruke verdifulle naturressurser (f.eks. Gressklipp) hjelper deg med å høste enda mer fordeler av investeringen din i tid og penger. Ta hensyn til disse 8 smarte plenpleiene “don’ts” for å ha en plen som tilfører hjemmet ditt en virkelig fortauskant.