Skip to content

Finnes det et penere frukttre enn en persimmon?

26 de desember de 2022

Persimmontrær produserer noen av de vakreste fruktene, og viser seg mot slutten av høsten når resten av buskene, blomstene og landskapet har begynt å falme. Hvis du vil legge til en av disse skjønnhetene til hagen din, sjekk ut disse tipsene som er nyttige for å dyrke persimmoner.

Hva slags persimmoner dyrkes i USA?

I følge Agricultural Marketing Resource Center er det to primære varianter av persimmon dyrket i USA: Diospyros kaki og Diospyros virginiana. Førstnevnte, også kjent som den asiatiske eller japanske persimmonen, er kommersielt dyrket, med sørlige dyrkere hovedsakelig funnet i Florida, selv om California regjerer som den beste nasjonale produsenten. Diospyros virginiana, også kjent som amerikansk persimmon eller vanlig persimmon, er hjemmehørende på østkysten og mer kaldhard enn den asiatiske varianten. De kan dyrkes fra New York helt ned til Sør-Florida og så langt øst som Texas» Colorado River Valley. Asiatiske persimmoner produserer større frukt enn den amerikanske varianten, selv om den amerikanske varianten er kjent for å ha en mer smakfull frukt.

Når er persimmonsesongen?

Persimmons er en høst/vinterfrukt. Hvis du ønsker å gi dine tradisjonelle feriefavoritter en sesongmessig (og kanskje uventet) snurr, velg en oppskrift som fremhever vakre persimmoner som persimmonkake eller persimmonpudding. Du bør kunne finne dem på dagligvarebutikken eller bondemarkedet, avhengig av hvor du befinner deg, fra oktober til januar.

Persimmons kan hjelpe til med å forutsi været

Vent, hva? Farmers» Almanac forklarer at, ifølge folklore, hvis du åpner frøet til en persimmon som har blitt dyrket lokalt, kan formen inne i frøet hjelpe med å bestemme vinterværet fremover. En gaffel betyr en mild vinter, en skje eller spade betyr mye snø, og en kniv kan være en indikator på en bitter kald vinter – som sannsynligvis bør tas med en klype salt hvis persimmonen kommer fra Florida.

Persimmon voksende sone

National Gardening Association hevder at asiatiske persimmoner kan dyrkes fra USDA-hardhetssonene 7 til 11 og den amerikanske persimmonen fra sonene 5 til 11.

Hvor raskt vokser et persimmontre?

Persimmons er ikke et raskt voksende frukttre. Japanske persimmontrær produserer kanskje ikke frukt på fem til seks år eller lenger (avhengig av om du starter med et frø eller pode), mens amerikanske persimmoner, selv om de er mer hurtigvoksende, kanskje ikke produserer frukt i det hele tatt; grunnen er at frøplanter er enten hanner eller hunner, med den mannlige varianten som aldri produserer frukt. Alternativt, hvis du har en kvinnelig amerikansk persimmonfrøplante, men ikke har en hannfrøplante som du kan pollinere blomstene i, vil den heller ikke lage frukt. Så hvis du håper å ha en frukthøst på hendene, er det best å velge Diospyros kaki, hvis klimaet tillater det. Asiatiske persimmoner er selvfruktende, noe som betyr at krysspollinering ikke er nødvendig.

Hvordan dyrke en persimmon

Missouri-baserte Stark Bro’s Nurseries & Orchards Co. er en flott ressurs for hvordan man dyrker persimmons, enten man starter i bakken eller i en potte. Her er noen nyttige tips for å komme i gang: I bakken: Persimmons krever full sol og godt drenert, leirholdig jord. Grav et hull som er fire ganger spennvidden til røttene for å sikre at de har god plass til å utvide seg. Når du planter, ikke gjødsle, men mulch rundt treet, og la en omkrets på noen få centimeter rundt trestammen for å unngå fuktakkumulering. De trenger ikke vanning med mindre området går gjennom en tørke, og krever heller ikke beskjæring på tidspunktet for planting. I en pott: Hvis du dyrker persimmonen din i en potte eller beholder, bør den plantes om med frisk jord hvert annet eller tredje år. Du bør plante på samme dybde som engangspotten du mottok den i, og bruke en potteblanding som holder seg løs rundt rotsystemet. Sørg for å velge en potte som kan holde planten, men med plass til overs for fremtidig vekst. Som med omtrent alle potteplanter, bør beholderen være godt drenert. Vann når det er nødvendig, men pass spesielt på ikke å overvanne, da det kan føre til rotråte.