Skip to content

Firecracker Vine: Hvordan ta vare på og dyrke Ipomoea Lobata

21 de februar de 2021

Å dyrke fyrverkerivinen (Ipomoea lobata), er en relativt enkel oppgave.

Planten krever ganske mye oppmerksomhet når den dyrkes innendørs, og som sådan må du holde deg på tærne.

Dyrking av smekkranker (ikke å forveksle med kornplanten (Manettia) eller kornvintreet) krever ikke kjedelige oppgaver, men det krever en viss konsistens.

Belønningen med å ta seg av denne fantastisk dekorative flerårige planten flommer imidlertid hele året.

The Firecracker Vine – Ipomoea Lobata

Firecracker vintreet noen ganger kalt spansk flagg og meksikansk flamme vintreet, kommer fra en tropisk region i Sør-Amerika og Mellom-Amerika.

Den blomstrer lyse, traktformede rørformede blomster. De ser karakteristisk skarlagenrød ut med lyse gule spisser som lyser i direkte sollys.

Disse lyse, små perlene ligner fyrverkerier på randen av eksplosjon. På grunn av dette får planten navnet «fyrverkerivin». Planten har også mørke, blanke ovalformede blader som holdes av slanke stilker.

Smekkbusken gir et hyggelig kompliment for å vokse med sin fetter Morning Glory-vintreet og Black-Eyed Susan-vintreet. I hagebruk kalles blomstene for «spansk flaggblomst».

Krav for optimal vekst av fyrverkeri

Dyrking av smekkranker eller Ipomoea Lobata trenger grunnleggende plantekrav og forhold for å vokse sitt beste i hagen din. Legg merke til disse viktige elementene og inkluder dem alltid i den daglige sjekklisten din for optimal vekst av ditt smekkvin.

Sollys og temperaturer

Fyrverkeriet trives i solrike forhold. Å være av tropisk opprinnelse, nyter fyrverkeri-anlegget varme og vil derfor gjøre det bra i relativt høye temperaturer.

De lyse blomstene til denne tørketolerante planten vokser godt, spesielt i dagtemperaturer på opptil 75 grader og nattemperaturer på 60 til 65 grader. De laveste temperaturene anlegget kan motstå, dreier seg rundt 50 til 55 grader om vinteren.

Luftfuktighet

Det andre nøkkelkravet går hånd i hånd med temperaturkravene. Dyr dine smekkvinranker under relativt fuktige forhold. Du kan oppnå dette ved å tåke bladene i løpet av dagen.

Du bør bare tåke bladene i solrike, skyfri dager. Unngå å gjøre det under kjedelige, overskyede vinterdager. Alternativt kan du dyrke planten i brede tallerkener fylt med fuktige småstein for å øke fuktigheten.

Vann og fôring

Vintreet har godt av vann.

Forsikre deg om at vinrankene er plantet i en godt drenert jord der fyrverkeren forblir fuktig, men ikke fuktig. Ellers vil dette føre til rotrot.

Sørg for at planten får rikelig med vann, spesielt når den vokser aktivt. Vannet skal forbli ved romtemperatur. I tillegg gir vanning og misting planten fuktigheten den trenger.

Firecracker (Spanish Flag Vine) Plantepleie

Planten klarer seg bra under tropiske forhold, og når den blir tatt vare på ordentlig, blomstrer den hele året.

Manettia har to forskjellige varianter. Manettia Inflata, hovedsakelig dyrket i drivhusblomster hele året. På den annen side gjør Manettia tofarget potteplanten, som også blomstrer voldsomt, men ikke nødvendigvis levende hele året.

Manettia tofargede blomster hovedsakelig mellom mars og september. Denne planten kan blomstre hele året så lenge den får riktig pleie.

Enkle enkle trinn for å opprettholde varianter av smekkere

  1. For å tilfredsstille kravene til lys og temperatur, plasser fyrverkerianlegget i et solrikt vest- eller sørvendt vindu med delvis skygge. Alt dette for å motta akkurat den rette mengden sollys det trenger.

Tidlige morgensolstråler kan skade plantene dine, mens på den annen side gir sen ettermiddag til tidlig kveldssol de beste fordelene.

I tilfelle middagsolen er uunngåelig, ta vare på planten din ved å beskytte den mot de harde strålene.

  1. Firecracker-planten krever en ganske fuktig atmosfære for å trives på grunn av sin tropiske natur. Det tilrådes at du tåker bladene på plantene hver dag, spesielt når det er sol. Unngå misting under de dystre forholdene om vinteren og på kalde og overskyede dager for ikke å tukle med temperaturen.
  2. Groom din fyrverkeri-plante regelmessig. Klatrestengene til fyrverkeri-anlegget kan gå gjennom omtrent 20 fot til mer enn en fot høy vekst per år, så du må sørge for at denne veksten opprettholdes. Å la vinrankene vokse opp en trellis gir et kjekt eksemplar.

MERK: Crossandra kalles Firecracker-blomsten, vanlige navn gjør dem enkle å forvirre.

Å dyrke den i en hengende gryte er ideell for å gi tendrils rikelig med klatrerom. Etter et år, kutte ned på pleien og la planten vokse naturlig

  1. Smekkranker krever en betydelig mengde vann. Vær veldig forsiktig så du ikke gir den for mye vann. Vanning for mye vil føre til vannlagt jord, noe som får røttene til å råtne.
  2. Planter har også nytte av supplerende ernæring i form av gjødsel. Flytende gjødsel anbefales i balanserte oppløsninger, som skal administreres ukentlig i milde oppløsninger. Følg plantens oppførsel før du gir ernæring for ikke å gjødsle den for mye.

Flere Ipomoea-varianter:

  • Ipomoea Ieptophylla (Bush Morning Glory)
  • Ipomoea alba (Moonflower vine)

Vanlige problemer med Ipomoea Lobata

Spørsmål: Hvorfor faller bladene mine? Hvorfor tar blomstene for lang tid å utvikle seg?

Svar: Dette er et vanlig symptom på overdreven vanning ved temperaturer som er lavere enn optimale. Tørk ut planten din ved å sette den på et varmt temperert og solrikt sted og kutt ned mengden vann som tilføres den.

Spørsmål: Bladene mine ser gulaktige ut og planten min ser ikke ut til å vokse lenger. Hva er problemet?

Svar: Anlegget ditt kan være sulten. Ikke vær redd. Dette skjer når planten går gjennom perioder med rask vekst, spesielt på sensommeren. Du kan dempe dette ved å tilsette flytende mat i vannet, men bare halvparten av konsentrasjonen.

Spørsmål: Jeg tror planten min er infisert. Hva burde jeg gjøre?

Svar: I tilfelle et angrep fra skadedyr, gjelder forskjellige teknikker for forskjellige scenarier. I tilfelle manifestasjon av hvite insekter under bladene (melete insekter), isoler planten og spray den med passende insektmiddel 3 til 4 ganger om dagen med 3-4 dagers intervaller. I tilfelle et bladlusangrep, gjenta prosedyren ovenfor.

Der har du det. Du trenger ikke å være botaniker for å dyrke og opprettholde et sunt fyrverkeri. Planten har en levetid på mange år, og den har en rask gjenvekstperiode. Det er et givende syn å ha de vakre smekkblomstene som pryder huset ditt hele året.