Skip to content

Føler planter smerte?

6 de juli de 2021

Planter og dyr er levende vesener som fungerer på veldig forskjellige måter: mens førstnevnte forvandler solens energi til mat, kan de andre ikke gjøre det, men vi har muligheten til å bevege oss fra ett sted til et annet. Livsstilen vår skiller seg så mye fra plantevesener, at det er logisk at vi har skapt en skillelinje som skiller begge verdener.

Imidlertid er det viktig å huske at når det gjelder å komme videre, blir hver og en av oss «født» med et sterkt overlevelsesinstinkt. Så, det er fascinerende å lure på om planter føler smerte, siden det er en følelse som setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen for nettopp å redusere dette ubehaget så snart som mulig.

Planter føler ikke smerte, men de føler skade

Før du fortsetter, er det viktig å vite hva smerte er. Selv om vi alle har følt det en gang, smerte er et signal fra nervesystemet som advarer oss om at noe forårsaker ubehag. Og selvfølgelig, når de vet dette, vil mange si at planter ikke føler det, fordi de ikke har et nervesystem, eller kanskje de gjør det?

Vel, for at et levende vesen skal føle smerte og gjenkjenne det som sådan, må det ha nevroner som er ansvarlige for å identifisere den følelsen. Planter mangler nevroner, noe som gjør det umulig for dem å føle smerte. Dette er en halv sannhet, fordi det har vist seg at de har celler som produserer og avgir elektriske signaler, (nesten) slik nevronene i hjernen vår gjør.

Derfor, selv om de ikke føler det, ja de reagerer på skader. Og dette er noe forskere fra USA og Japan oppdaget, som utviklet en studie som ble publisert i Science i september 2018. Denne studien besto av å indusere skade på et blad av en genetisk modifisert plante som produserer et protein som lyser opp når kalsium reagerer på en eller annen måte (når for eksempel produksjonen øker).

Resultatene var fantastiske. Tilsynelatende, Når det blir skadet, øker mengden kalsium i cellene betraktelig, og som et resultat lyser et fluorescerende protein som er følsomt for dette mineralet., Så:

I denne videoen, spurt opp fordi reaksjonstiden til en plante er langsom, med en millimeter per sekund (vår er opptil 120 meter per sekund), viser den hvordan proteiner lyser opp etter at et blad er bitt eller kuttet. Men forskerne gikk lenger. De ønsket å vite hvorfor kalsium økte så myeHva var det som ga ham, la oss si startpistolen.

De ble ikke for kompliserte. Hos mennesker blir dette signalet gitt av glutamat, en nevrotransmitter som er ansvarlig for å kommunisere noen nevroner med andre. Vel denne gangen de setter noen dråper glutamat på en vanlig plante, det vil si ikke GMO, og dette er hva de så:

Hva betyr dette? Vel, veldig enkelt: hva glutamat er i stand til å etterligne planteskadesignaler. Men for at det skal være ja, må planter kunne identifisere denne nevrotransmitteren, og de kan bare gjøre det hvis de produserer det selv, slik denne studien viste at de gjorde i 2013.

Men hvis dette virker overraskende for deg, er det fortsatt mer. Når et anlegg utsettes for betydelig og / eller konstant skade, som for eksempel forårsaket av mange planteetende dyr som spiser bladene sine dag etter dag, det vil reagere ved å produsere mer kalsium, hvis signal i sin tur vil stimulere produksjonen av giftige kjemikalier for disse dyrene.

En av tilfellene som vakte mest oppmerksomhet var Kudu og de sørafrikanske akasietrærne, som ble publisert i New Scientist i 1990. På 1980-tallet økte jakten på Kudu mye, for mye til det punktet at arten var alvorlig truet. Derfor bestemte en gruppe mennesker seg for å ta dem med til et trygt sted, kablet slik at de ikke kunne dra, og der det var flere akasieprøver som de kunne bruke som mat.

Kuduene døde da akaciene ble stresset

Det ingen forventet er at dyrene begynte å dø forgiftet … av akasier. Disse, da de ble utsatt for slikt stress, begynte de å produsere en gass kalt etylen, som fikk bladene til å produsere tanniner, stoffer som drepte tusenvis av Kudu. Denne gassen var også til for å varsle andre akasier som ennå ikke hadde fått skade, og som begynte å produsere tanniner i bladene for å beskytte seg mot kuduer.

Nok en gang var økningen i kalsiumproduksjon, som en konsekvens av glutamat, utløseren for denne økningen i tanniner i bladene. Til og med lukten av nyklipt gress er faktisk en oppfordring fra plantene til de som kan være til stor hjelp, for eksempel parasittveps som legger eggene sine på gressetende larver.

Så, oppsummere. Planter føler IKKE smerte, men når de blir utsatt for stort stress reagerer de, og de kan gjøre det på veldig nysgjerrige måter.