Skip to content

Forsprang for Caladiums

22 de mai de 2023

Jegdet er vanskelig å være tålmodig om våren. Dagene er milde og lyse, og tidlige blomster blomstrer. Det er fristende å skynde seg sommeren og begynne å plante varmeplanter som caladiums. Men jordtemperaturen er fortsatt overraskende kjølig, og disse tropiske innfødte foretrekker et koseligere miljø. Plantet for tidlig vil caladium sitte i dvale i den fuktige, kalde hagen og kan råtne. Gjemt under bare noen få centimeter jord, blir de lett skadet eller forsvunnet i tidlig vårens hagevanvidd. For å forhindre disse fallgruvene og for å få et hopp på sesongen, start knollene innendørs. Det er enkelt å gjøre, og du vil beskytte investeringen din i denne varmeelskende bladplanten.

Trinn 1: Klipp et stykke skjerm for å passe til leilighetens bunn og halvveis opp på sidene. Fyll beholderen med fuktig pottejord ca 1 tomme dyp.

Steg 2: Hvil knollene, knopper opp, på jorden. Plasser dem tett sammen, men ikke rør. Dekk til med ekstra jord, og plasser leiligheten på et varmt sted. Hold jorden fuktig, men ikke fuktig. Om tre til fire uker, etter at faren for frost er over, vil caladiums være i helblad og klare til å plante. Redaktørens tips: Jeg plasserer leiligheten på den varme oppkjørselen min om dagen og tar den med innendørs om natten. Hvis det er regnvær, legger jeg den oppå tørketrommelen min, som også genererer varme når den er i bruk.

Trinn 3: Når bladene har dukket opp, skyver du hånden under knollene og løfter dem fra leiligheten over på et stykke avispapir eller et arbeidsbord. Trekk dem forsiktig fra hverandre, og plant i hagen eller containere. Caladiums trenger bare noen få centimeter jorddekke, så ikke begrav dem for dypt.

Hva skjer?

Et av hagearbeidets store mysterier er hvilken side av en kaladiumknoll som er toppen. Den nubby, uregelmessig formede knollen gir få ledetråder til dette plantedilemmaet, og lar deg mange ganger lure på om den vil vokse. De eneste tipsene jeg kan gi er disse.

  • Se nøye på en av de brede, flate sidene. Kjør fingeren lett over overflaten, kjenn etter bittesmå punkter som er nye bladspirer. Hvis du ikke finner noen, snu den og sjekk den andre siden. Disse hevede spissene markerer toppen.
  • Hvis det ikke fungerer, se etter rester av røtter. De kan være dehydrert og presset mot overflaten av knollen, men de vil indikere bunnen.
  • Når alt annet feiler, plant kaladiumet på siden. Knollen vil spire, og du trenger ikke å bekymre deg for det. Selv om du planter opp-ned, er sjansen stor for at knollen vil vokse uansett – det kan bare ta det litt lenger tid.

Materialer

  • en tom, udelt leilighet (hagebutikker gir gjerne)
  • skjerm i glassfiber
  • saks
  • pottejord
  • kaladiumknoller