Skip to content

Frostbeskyttelse: Hvordan beskytte planter mot frost

14 de februar de 2021

Når været begynner å bli kjøligere, vet gartnere at det er på tide å tenke på hvordan du kan beskytte planter mot frost.

Gartnere vet hvordan frysende temperaturer og dødelig frost kan ødelegge deres dyrebare planter eller lamme avlingene sine.

Mens det noen ganger er nødvendig å skynde seg ut midt på natten for å dekke delikate og kaldfølsomme planter, hjelper det alltid å planlegge for å beskytte ømme planter mot kalde temperaturer og påfølgende skade.

Her er noen måter å beskytte planter mot frost, og tips om hvordan du forbereder deg:

Hvis det er en prediksjon av frost i området, må du ta tiltak for å beskytte frostfølsomme planter. Gjør en rask undersøkelse og se om du har følgende ikke så hardføre planter.

Beskytt planter mot frost – Husplanter og tropiske planter

  • Vårblomstrende trær og busker som kirsebær, rododendron og fargerike blomstrende azaleaer
  • Møre planter som sukkulenter, Fuchsia hengende kurver og trær, bougainvilleas, avokado og sitrus.
  • Møre pærer som elefantøretara og georginer
  • Årstider for varm sesong som potteplanter av geranium, petunia planter og impatiens
  • Varmesesonggrønnsaker som pepper, mais og tomater (mer om tomatpleie her)

Dekk til dine frostfølsomme planter

Kanskje den mest populære og kostnadseffektive måten å beskytte tropiske planter mot frost er å dekke dem med riktig materiale, spesielt med lite eller ingen skydekke. Belegget (annet enn drivhusstoffer) fungerer som et skjold mot frysing og hjelper med å beholde sårt tiltrengte varmeplanter som trenger å overleve.

Husk å bare dekke ømme planter er ikke nok til å beskytte dem. du må sørge for at potteplante dekker ikke berører løvverket eller den kalde temperaturen overføres derfra. Ta av lokket når morgensolen stiger for å forhindre at inneplanter kveles.

Du kan enten plassere dem i nærheten av et solfylt vindu hvor de kan få direkte sollys.

De vanligste kledningene er enkle husholdningsartikler, burlapsekker, laken og gamle tepper. Noen bruker bobleplast, men jeg vil unngå det.

Du kan også kjøpe plantetrekk, frostkluter, frosttepper og hagetepper, hver med sine egne fordelaktige egenskaper.

Frostkluter er enkle å installere og lar nærende sollys komme gjennom til planter. Disse spesialfremstillede frostbeskyttelsesstoffene overfører ikke fryseluftstemperaturen til dyrebare planter, selv når de kommer i kontakt med løvet.

Slik bruker du dekk effektivt

Den beste tiden å dekke sensitive planter er før solen går ned. Dette sikrer at dagens varme blir fanget under lokket med planten din. Se etter eventuelle åpninger som gjør at den varme luften kan slippe ut. Forsikre deg om at gardinen dekker planten helt til bakken. Til slutt skal frostduken berøre bakken; nærmere bestemt til plantens dryppelinje.

Noen ekstra ting du kan gjøre for små planter. Få en stor pappeske, klipp ut bunnen av den. Teip bokseklaffene, og kutt deretter de tre sidene av toppen til du danner et hengslet lokk. Plasser esken over planten; åpnet for å samle sollys og varme om dagen, og lukket for beskyttelse mot frost om natten.

For større planter, sett noen innsatser i bakken høyere i en omkrets av målplanten med flere inches. Dekk de store plantene med beleggene rundt innsatsen, og fest dem med murstein eller stein.

Hvis du ikke har tid til bokser og innsatser, setter du en terrassestol på toppen av de mindre beholderplantene, og deretter trekker du dekket over stolen. Hvis de frostfølsomme plantene dine er i container eller potter, må du holde dem trygge ved å bare bringe planter inn i vintermånedene eller når det er fare for frost.

Frostduken skal komme i kontakt med bakken for å samle dagens strålevarme. Denne regelen gjelder også for trær. Dekk bare til toppen av treet, varmen går tapt så snart solen går ned. Kald luft synker også ned til pottejorden eller potteblandingen, og stoffet vil ikke kunne dekke den delen av treet, noe som gjør det utsatt for frostskader.

Vanning av plantene dine

Visste du at du kan beskytte inneplantene dine mot kulde ved å vanne dem?

Hvordan? Noen få dager før ankomst av frostvannplanter grundig. Våt jord vil samle mer varme enn tørr jord. Vann isolerer også plantecellene, jorden og forhindrer uttørking. Ikke vann under frost. Det resulterer i frostheving og akselererer frostskader. Nøkkelen er å vanne før frosten setter inn for å øke fuktigheten og forhindre ytterligere skade.

Mulching dine planter

Mulching hjelper til med å isolere planter mot kulde. Ikke alle potteplanter tåler tung mulching. For disse plantetyper vil et belegg fungere bedre.

Populære og vanlige mulchmaterialer inkluderer stablede blader, bark, furunåler, plastfolie og halm. Mulch låser inn fuktighet og varme under det kalde været; for å oppnå optimale resultater, gjør mulch ca 2 til 3 inches dyp.

Kalde rammer for planter

Beskyttelsesrammer, kjent som kalde rammer, kan enkelt kjøpes online, i hagesentre eller til og med lages hjemme. Bruk et gammelt stormvindu på toppen av den kalde rammen og enten murstein, tre eller askeblokker for sidene. Hvis du trenger det i en hast, kan du bruke stabler med høy eller presset halm til sidene og sette i et gammelt vindu øverst.

Hevede senger for planter

Hevede hagesenger er effektive mot frost på grunn av to ting – den ene, kald luft forblir i sunkne områder; og to, den hevede jorda gjør det lettere å dekke frostfølsomme planter.

Undersøk plantene dine for å lære deg spesifikke behov som adresserer. Å vite hvilke elementer som skader dem utendørs og ta skritt for å forhindre skade. Hvilke planter kan overleve i henhold til klimasonen din? Kan dette ømme anlegget være inneholdt og ført innendørs?

Påføring av gjødsel etter frost anbefales ikke, da den nye vekstspylingen kan bli skadet igjen av iskaldt vær.

Vurdere tap

Selv med den beste pleien, får frost noen ganger utendørsplanter. Ikke beskjær frostskadede plantedeler, og heller ikke grave den opp umiddelbart. Vent til varmt vær kommer og sjekk nøye for ny vekst.

Inspiser anleggets base og trim de ødelagte delene som viser lovende tegn på liv. Fjern og erstatt med hardere plantearter hvis planter ikke overlever frostskaden.

Tøffe busker, trær og ømme stauder kan fremdeles komme seg etter frost selv om det ser ut til at de ikke hadde en sjanse. Fruktene og blomstene kan gå tapt i året, vent til neste vekstsesong kommer, og fjern de døde grenene og stilkene deretter.