Skip to content

Frukttrær: Granado

8 de juli de 2021

Granateple er et tre eller en stor fruktbusk veldig motstandsdyktig mot tørke og veldig lett å dyrke som har veldig pene røde blomster. Den vokser i alle typer jordarter, inkludert kalkholdige jordarter som har en stor tendens til å komprimere, og som vanligvis ikke påvirkes av skadedyr eller sykdommer.

Hvis du leter etter en terrengplante som gir mye frukt for hele familien, granateplet er utvilsomt for deg.

Hovedtrekkene

Granatepler er hardføre frukttrær

Granateple, hvis vitenskapelige navn er Punica granatum, er en mer eller mindre tornete lauvplante som tilhører den botaniske familien Lythraceae. Det er innfødt i Iran, selv om det har blitt naturalisert i Middelhavsområdet og Kanariøyene. Den når en maksimal høyde på 5 meter, og har små, lansettformede blader, grønn-gule når de er små, og grønne når de er modne. Blomsten, som spirer om våren, er ca 4 cm i diameter, rød i fargen. Og frukten, granateplet, måler opptil 12 cm og har en sfærisk form, rød i fargen.

Det er en plante som, selv om det kan se annerledes ut, er veldig, veldig rustikk. Faktisk, tåler opptil -12 ° C. Og hvis vi snakker om maksimale temperaturer, holder den opptil 40 ° C uten problemer. Så du kan ha et granateple i et stort utvalg av klima 🙂.

Granateple varianter

Det er tre typer:

  • Felles: som er den som produserer frukt med søt smak.
  • Sur: som navnet antyder, er fruktene ubehagelige for ganen. Men blomstene brukes til å dekorere.
  • Frøfri: som kornet av Elche eller mollar de Játiva, to av de viktigste spanske variantene.

Å dyrke eller ta vare på granatepletreet

Vil du ha en i hagen eller terrassen? Legg merke til disse tipsene:

plassering

Det er en plante som du må føle at årstidene går, så du må ha utenfor. Likeledes er det viktig at det er i et område hvor solen skinner direkte, ideelt sett gjennom dagen, ellers vil ikke utviklingen være tilstrekkelig.

Jord eller land

Ikke krevende, men om du skal ha det i hagen eller i en gryte, er det å foretrekke at jorden eller underlaget er i stand til å tømme vannet raskt, siden granateplet er en plante som ikke liker for mye vannlogging.

Irrigasjon

Granateple motstår tørke

I hagen

Det er en plante som selv om den er veldig motstandsdyktig mot tørke, når den dyrkes for frukten, skal den vannes to ganger i uken. I alle fall, hvis det faller minst 350 mm nedbør i ditt område fra det andre året det er i bakken, kan du plassere vanningene.

Pottet

I tilfelle du dyrker den i en gryte, du må vanne den innimellom gjennom året, blir mer fulgt om sommeren enn resten av året.

Du må helle vann til det kommer ut av dreneringshullene. Hvis du ser at det kommer ut for raskt, noe som skjer hvis underlaget har blitt så kompakt at det har blitt en slags jordblokk som ikke kan absorbere vann, ta potten (uten å trekke ut granateplet fra den) og legg den i en beholder med vann i en halv time eller til du ser at underlaget er helt fuktet.

Abonnent

Det er ikke strengt nødvendig, men du kan betale det fra vår til sensommer, anbefales det å gjøre det med en organisk gjødsel som algeekstrakt ved å følge instruksjonene spesifisert på produktemballasjen.

Du kan også legge mulch, kompost eller planteetende husdyrgjødsel oppå jorden, og blande den med det øverste laget av jord. På denne måten vil du kunne berike både hagen din og granateplet.

Beskjæring

For å beskjære treet ditt, må du fjerne grenene som krysser hverandre, sugerne og de som ser svake eller syke ut sen vinter.

Bruk riktig beskjæringsverktøy, for eksempel beskjæringssaks for grener som er 1 centimeter tykke eller mindre, og en håndsag eller håndsag for tykkere.

Ikke glem å bruke hansker for å holde hendene beskyttet.

Planting eller transplantasjonstid

Plant granateplet i hagen eller flytt det til en større gryte på våren, når frosten har gått.

Den støtter transplantasjoner ganske bra, men vær forsiktig så du ikke manipulerer røttene for mye. Når den er på sin nye plassering, gi den en god vanning.

Skadedyr

Det kan angripes av boreren, bladlus, bomullsull, sotskala og av skruen.

De behandles med kiselgur, kaliumsåpe eller neemolje.

Sykdommer

Den er følsom for botrytis, en sopp som i sitt tilfelle råtner frukten. Det behandles med soppdrepende middel.

Granatepleproblemer

Granateple er lett å holde seg frisk, men noen ganger kan det oppstå to problemer:

  • Granatene åpnes: det oppstår når det ikke har fått like mye vann under fruktenes vekst og modning. Du kan unngå dette ved å installere en drypp vanning for eksempel.
  • Granatepler sprekker og vises flekker: oppstår når de har blitt utsatt for sterkt sollys.
    Du kan legge skyggenett over det hvis du anser det som nødvendig.

Innhøsting

Granatepler høstes om høsten

Høstingen begynner så snart fruktene får sin endelige farge og størrelse, det vil si mot sensommeren / tidlig høst de tidligste variantene, og mot midten av høsten de senere.

Multiplikasjon

Granateplet multipliseres med frø og stiklinger om våren eller høsten.

Frø

De blir sådd i såbed med universelt dyrkingssubstrat, prøver å ikke legge mer enn 2 frø i hver og en. Deretter blir det vannet fra tid til annen, slik at de spiser etter omtrent 20 dager.

Plasser såbedet utendørs, i full sol. På denne måten vil plantene kunne vokse godt.

Stiklinger

Det er den raskeste måten å få et eksemplar av en viss størrelse. For det, en gren på omtrent 25 centimeter blir kuttet, er basen impregnert med hjemmelagde rotmidler, og deretter plantes den i en gryte med jord og begraver de første 5 centimeterene.

Til slutt blir potten tatt utenfor, i halvskygge.

Rustikk

Motstår kulde og frost ned til -12 grader Celsius, men fra min egen erfaring vil jeg fortelle deg at det lever uten problemer i varme regioner. I mitt område er for eksempel minimumstemperaturen -1,5 ° C noen ganger i februar, og maksimumet er 38 ° C i august, og granateplet vokser og produserer mange frukter uten problemer.

Hvilke bruksområder er det gitt?

Granateple motstår tørke

Granateplet har flere bruksområder:

Pynt

Det er en veldig dekorativ plante, ideell å ha som en hekk, eller til og med som et isolert eksemplar. Det er også mye brukt som bonsai.

Kulinarisk

Frukt den konsumeres korn for korn, fersk. På samme måte lages sirup, drikke og sorbeter med den.

Medisinsk

Den brukes spesielt i gurgler for å lindre hoste. I tillegg kan det bidra til å redusere feber, stoppe diaré og lindre kolikksmerter.

Hvor får man kjøpt?

Få granateple fra.

Med disse tipsene vil granateplet vokse sunt og sterkt 😉.