Skip to content

Geranium molle

8 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en type pelargon som er lite brukt innen hagearbeid fordi den ikke har mye skjønnhet, men den kan ha visse bruksområder, spesielt som bakgrunnsgress. Det handler om Geranium molle. Det er også kjent med andre vanlige navn som vårgeranium, brad og myk geranium. Den tilhører familien Geraniaceae og er en årlig urt som er i stand til å overleve vinteren. Dette er en av de viktigste fordelene den har, siden den kan brukes til å ha hagen aktiv hele året.

Hvis du vil vite mer om Geranium molle, i dette innlegget forklarer vi alt fullstendig.

Hovedtrekkene

Det er en type årlig plante som kan overleve en dag. Individer som er i stand til å overleve de lavere temperaturene, skyldes at de har en sterkere taproot enn normalt. De er planter som har en høyde på mellom 5 og 25 centimeter avhengig av hvilken type vekst den har og miljøforholdene den utsettes for.

Den har flere kokende og stigende stengler, selv om noen også er ganske forgrenede. En av de viktigste egenskapene til denne planten er at stilkene er hårete og kjønne, med mange av dem med et mykt preg og generelt rødlige i fargen. Floraen har en vanlig størrelse som varierer fra 5 til 8 mm bred. Disse blomstene består av 5 kronblader som er rosa i fargen og dypt kuttet på toppen. På utsiden av kronbladene har den også 5 bægerblad med knapt membranøse kanter. Disse kelkbladene har flott hår, selv om de er kortere enn smekkere. Hele blomsten har 10 støvdragere som har anthers og er medfødt skutt med 5 stigmas. Blomstene vises vanligvis i aksillære eller terminale par på knoppene.

Når det gjelder bladene, er de rosettformede ved bunnen av planten og er sammensatte eller ensomme i knoppen. Bladene som ligger i rosetten har en lang petiole mens stengelbladene har en kort petiole og stipules. De har også et orbikulært bladblad med 5 til 7 fliker opp til midten av bladbladet.

Frukten av Geranium molle er en schizocarp som er delt inn i 5 deler. Den kan gjenkjennes med det blotte øye fordi den har en nebbformet spiss. Det er i segmentene som danner nebbet som dehiscensen ruller.

Utbredelsesområde og habitat for Geranium molle

Geranium molle

Disse plantetypene utvikler seg vanligvis naturlig i steinete og generelt tørre felt. Det trenger ikke mye nedbør for å kunne utvikle seg og utvide seg i stor grad. Den vokser på brosteinsbelagt jord, ruiner, søppeldeponier, elvebredder og uteplasser. For mange mennesker kan det betraktes som et ugress, selv om det kan tjene som bakgrunn og årlig plante i hagen vår.

Blomstringsperioden er fra juni til september siden det trenger høye temperaturer for å kunne blomstre. Dette betyr imidlertid ikke at det kan motstå hele året med bladene og aktive. Det kan sees vokse naturlig langs veikanter, i beiteområder, noen felt og andre områder med avlinger. Det kan sies at distribusjonsområdet lett kan ledes gjennom de områdene der det er landbruksaktivitet og andre menneskelige aktiviteter som kan endre jordens egenskaper.

Denne arten er i stand til å spre seg effektivt takket være menneskelig handling. En av hovedaksjonene er å blande seg med kløverfrø, og takket være dette har det vært i stand til å reise fra sitt opprinnelsessenter i Vest-Europa til det meste av resten av kontinentet. Faktisk har det også vært utvidelseskapasiteten takket være denne teknikken for å blande seg med andre planter, at den har kunnet forlate Europa og havne i nesten hele verden. Vi kan finne Geranium molle i Sør-Amerika, Australia, New Zealand og i Fjernøsten.

Botaniske eksperter har uttalt at årlige endringer i populasjonsdynamikken til denne arten er høye på årlig basis. Det vil si at du kan se områder og tider på året der Geranium molle er ganske rikelig og andre der det er helt fraværende.

Omsorg for Geranium molle

Grenium molle egenskaper

Anthers er en art med stor skjønnhet og prydverdi, for å pryde bunnen av hagene og redusere effekten av langvarig erosjon. Derfor skal vi gi noen korte indikasjoner på hvordan vi skal ta vare på Geranium molle.

Som vanlig, pelargoner er planter som trenger mye soleksponering. Uansett hvilken art vi har å gjøre med, må den plasseres i full sol. Vi vil se etter et område i hagen vår der det har sol gjennom hele året. På denne måten vil de kunne beskytte seg mot lavere temperaturer om vinteren takket være solvarmen. Hvis du vil introdusere det i hjemmet ditt for å redusere effekten av kulde, må du ha dem plantet i en gryte. Hvis du gjør dette, stopper den i en gryte og inne i huset ditt, må den eksponeres i et vindu der den får sollys.

Når det gjelder vanning er det ikke nødvendig å ha for mye vann, selv om det er noe rikere i sommermånedene når fordampningen fra jorden er større. De tåler godt fuktig jord, selv om det ikke anbefales å oversvømme potten da røttene kan råtne. Du må tenke at den naturlig vokser på steinete og tørre jordarter. Dette gjør Geranium molle har god tilpasningsevne til dårlig jord.

Til slutt er det ikke en plante som trenger hyppig gjødsling, selv om den kan være interessant når det gjelder blomstring, slik at de kan blomstre sterkere og vise mer livlige toner. For det, Vi kan bruke litt naturlig gjødsel fortynnet i vann og gjøre vanningen en eller to ganger i måneden.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om Geranium molle.