Skip to content

Typer pelargoner

6 de juni de 2021

De pelargoner De er urteaktige planter som har blitt veldig populære takket være de vakre blomstene og den enkle dyrking og reproduksjon. De fleste innfødte i Sør-Afrika, de er veldig rustikke og tåler lett frost. De brukes spesielt som potteplanter (eller planter), men de kan også danne fargede senger i et eller annet hjørne av hagen.

De tilpasser seg alle typer jordsmonn, og det eneste de vil be deg om er at du legger dem i en solrik utstilling og vanner dem omtrent 3 ganger i uken om sommeren og resten av året en eller to ukentlig. Men i tillegg er det flere typer pelargoner, hver vakrere. Vil du vite hva de er og forskjellene mellom dem?

Å kjenne pelargoner

Geranium produserer blomster i forskjellige farger

Vi bruker ordet geranium for å snakke om planter av to slekter som, selv om de har mye til felles, tilhører to helt forskjellige slekter. En av dem er Geranium, som er pelargoner, la oss si ren, og den andre er Pelargonium. La oss få vite litt om egenskapene til hver enkelt, slik at det er enkelt for oss å skille dem fra hverandre:

  • Geranium: de er årlige, toårige eller flerårige planter som stammer fremfor alt fra den østlige delen av Middelhavsområdet. Bladene er enkle, ofte splittet med en avrundet form og en tannkant. Blomstene er gruppert i paraplyer og er røde, rosa, hvite eller gule.
  • Pelargonium: de er flerårige urteaktige eller buskete planter hjemmehørende i Afrika spesielt. Bladene er avrundede, noe delte og grønne i fargen. Blomstene er små, med tynne kronblader, og er gruppert i paraplyer. De kan ha forskjellige farger: rosa, lilla, hvite og så videre.

Så la oss se hvilke som er de mest representative artene av hver slekt.

Typer pelargoner av slekten Geranium

Geranium de er årlige eller flerårige planter som produserer veldig prangende blomster, med stor dekorativ verdi. I tillegg krever de ikke mye pleie, siden de generelt motstår kulde bedre enn Pelargonium. Du bør imidlertid vite at noen arter er beskyttet.

Dette er de mest populære artene:

Geranium dissectum

Geranium dissectum er en urteaktig plante

De Geranium dissectum er en årlig urt sikkert innfødt til Kanariøyene som når 20-30 centimeter i høyden. Den har dypt delte blader, og produserer rosa blomster.

Geranium lucidum

Geranium lucidum er vanlig på veier

De Geranium lucidum er en plante hjemmehørende i Europa med stengler opp til 30 centimeter høye. Bladene er knallgrønne, og er noe delt. Om våren produserer den rosa blomster.

Geranium macrorrhizum / Geranium molle (Geranium of the roads)

Geranium molle er en urteaktig plante

Veien geranium, hvis vitenskapelige navn er Geranium molle (før Geranium macrorrhizum), er en europeisk årlig plante som når 40 centimeter i høyden. Blomstene blomstrer om våren og sommeren, og de er rosa.

Geranium pyrenaicum

Geranium pyrenaicum er en type geranium

De Geranium pyrenaicum er en flerårig plante hjemmehørende i Sør- og Vest-Europa som vokser mellom 30 og 70 centimeter høy. Fra vår til høst produserer den blomster i en storslått lilla farge.

Geranium purpureum (Ryggben)

Geranium purpureum er en type urteaktig geranium

De Geranium purpureum er en årlig plante opp til 70 centimeter høy kjent som tårnben. Den er innfødt på Kanariøyene, og blomstrer og produserer små rosa blomster.

Geranium robertianum

Geranium robertianum er en urteaktig plante

De Geranium robertianum er en årlig urt hjemmehørende i Europa, Asia og Nord-Afrika som når 10 til 45 centimeter i høyden. Bladene er trekantede, veldig delt, og blomstene er rosa.

Geranium rotundifolium (Sausana)

Geranium rotundifolium er en plante med små blomster

Sausana, hvis vitenskapelige navn er Geranium rotundifolium, er en plante hjemmehørende i Europa som blir opptil 30 centimeter høy. Blomstene blomstrer om våren og sommeren, og er myke lilla i fargen.

Geranium sanguineum

Geranium sanguineum er en lilla-blomstret plante

De Geranium sanguineum er en flerårig plante hjemmehørende i Europa som vokser opp til 40 centimeter høy. Blomstene er lilla-rødlige og vises fra sensommeren til sensommeren.

Geranium sylvaticum

Geranium sylvaticum er en vakker blomstrende plante

De Geranium sylvaticum er en urt innfødt i Europa, spesielt Skandinavia, som når en høyde på 30 til 60 centimeter høy. De er flikete, og blomstene er lilla.

Typer pelargoner av slekten Pelargonium

Pelargoniums er spesielt interessante planter for hager, terrasser, balkonger … Når vi skaffer eller gir oss en, kan vi være sikre på at vi vil glede oss over det i flere år.

Dens mest populære arter er:

Pelargonium capitatum (Rosa geranium)

Pelargonium capitatum er en plante med rosa blomster

De Pelargonium capitatum, kjent som rosa geranium, er en flerårig buskplante som er hjemmehørende i Sør-Afrika. Den når en høyde på 100 centimeter, slik at det er perfekt å ha som en lav hekk i hagen eller i en stor gryte som dekorerer terrassen.

Pelargonium crispum (Sitron geranium)

Pelargonium crispum er en prydplante

Kjent som sitron geranium eller sitron-duftende geranium, den Pelargonium crispum det er en buskplante fra Sør-Afrika. Den vokser mellom 0,80 og 1,5 meter, og det er en av de beste luktene (sitron, selvfølgelig). Ulempen er at den ikke motstår frost, så den vil trenge beskyttelse om vinteren hvis temperaturen faller under 0 grader.

Pelargonium grandiflorum (Stemorsblomst geranium)

Pelargonium grandiflorum er veldig dekorativ

Kjent som en stemorsblomst geranium, den Pelargonium grandiflorum er en buskete plante som er hjemmehørende i Sør-Afrika når en maksimal høyde på 1,5 meter. Blomstene er veldig vakre, så mye at det anbefales at den plantes i et område som er synlig, for eksempel i en planter ved inngangen til huset.

Pelargonium graveolens (Anti-mygg geranium)

Pleargonium graveolens er en prydplante

Anti-mygg geranium, hvis vitenskapelige navn er Pelargonium graveolens, er en buskete plante som er hjemmehørende i Sør-Afrika, Zimbabwe og Mosambik. Den vokser til en høyde på 1-1,5 meter, og det er veldig interessant å avvise irriterende mygg.

Pelargonium citrosum (Citronella geranium)

Pelargonium citrosum er en sort av Pelargonium graveolens

Pelargonium «citrosum» er en sort av Pelargonium graveolens som er kjent som citronella geranium. Det er veldig likt, men i motsetning til dette produserer mindre blomster.

Pelargonium hortorum (Malvón)

Pelargonium hortorum er en type geranium

De Pelargonium x hortorum er en krysning mellom Pelargonium undersøkere Y Pelargonium zonale. Den er kjent som mallow, vanlig geranium, hagegeranium eller kardinal, og vokser mellom 30 og 60 centimeter i høyden. Det produserer et stort antall blomster i store deler av året, så ikke nøl med å ha det som et midtpunkt og / eller i en planter 😉.

Pelargonium peltatum (Sigøynerjente)

Pelargonium peltatum er en type dekorativ geranium

Geraniumene populært kjent som «sigøynere», hvis vitenskapelige navn er Pelargonium peltatum, de er ideelle å sette på en utendørs trapp eller på en balkong siden har en tendens til å dingle. Det er en flerårig plante som vil sette pris på å være på et veldig lyst sted, og selv om det er noe tørkebestandig, foretrekker det å ha hyppige vanninger for å blomstre gjennom våren og sommeren.

Pelargonium zonale (Zonal geranium)

Sonal geranium er en plante med røde, rosa eller hvite blomster

Sone pelargon, hvis vitenskapelige navn er Pelargonium zonale, er den mest kjente. De kalles også noen ganger Pelargonium x hortorum. Det kan sies at det er »livets geranium». Det er en flerårig plante som kan nå en maksimal høyde på to meter, selv om det vanligste er at den ikke overstiger 50 cm. Veldig nyttig som en potteplante eller for å skape attraktive fargeflekker i hagen.

Blomstene kan være røde, rosa, oransje eller hvite. Selv om bladene, vanligvis grønne, kan være opptil 3 farger. Men sistnevnte er sorter som har dukket opp nylig.

Hva er grunnleggende pleie av pelargoner?

Det er mange typer dekorative pelargoner

Hvis du vil ha geranium, anbefaler vi det legg det i et lyst område (helst ute, i solen), og at du vanner den 3-4 ganger i uken om sommeren og 1-2 i uken resten av året. I tillegg er det veldig viktig at du i den varme sesongen behandler det med 10% cypermetrin for å forhindre geraniumflue.

Du kan betale det fra slutten av vinteren til høsten nærmer seg, helst med naturlig gjødsel som guano, men hvis du velger kjemiske, gir universal flytende gjødsel eller de av blomstrende planter veldig gode resultater.

Enten du vil ha det i hagen eller i en gryte du må huske på at jord eller underlag må ha god drenering, siden den ikke motstår vannlogging. Derfor anbefaler vi at du legger til et lag på omtrent tre centimeter arlitt, uavhengig av hvor du skal ha det, og at du blander jorden med 20-30% perlit eller pimpstein.

Til slutt, hvis du bor i et område der det registreres frost, er idealet at du holder det innendørs til våren kommer tilbake.

Hva synes du om pelargoner?