Skip to content

Gerbera Daisy Care: Voksende Gerber Daisies [HOW TO GUIDE]

22 de februar de 2021

Gerbera Daisy (aka Transvaal tusenfryd, Gerber tusenfryd, afrikansk tusenfryd eller Barberton tusenfryd – Gerbera jamesonii) fra Asteraceae familien er populære innendørs og utendørs sørafrikanske blomsterplanter.

Slekten ble kalt Gerbera av nederlenderen Jan Frederic Gronovius i 1737 til ære for den tyske legen Traugott Gerber. [source]

Dyrking av Gerbera-blomster gir jubel til alle omgivelser med sine lyse og fargerike Daisy-lignende blomster. Disse attraktive plantene kommer i et bredt utvalg av farger, inkludert hvit, gul, oransje, rød og laks.

Blomstrer av Gerbera tusenfryd varierer i størrelse, fra 2 tommer til fem tommer. For enda større variasjon er det enkle, doble og flere kronbladversjoner av alle farger.

Akkurat som Gerbera-blomsten varierer i blomstform og størrelse og farge, varierer de også i enkel pleie.

Gerbera-pleie på mer kompakte typer er generelt lettere å dyrke enn å ta vare på høyere, mer varierte typer. Hvorfor? Fordi kortere og mer kompakte planter har sterkere blomsterstengler.

I tillegg, når de dyrker rød gerbera tusenfryd i potter, er de mer kompakte plantene litt mer allsidige ved at de gjør det bra både innendørs som containerplanter og utendørs i blomsterbed eller containere.

Gerbera Daisy Care

Det er billig og enkelt å kjøpe Gerbera-frøplanter på det lokale barnehagen, men det er enda billigere å kjøpe frø og dyrke dine egne. Alternativt kan du dyrke Gerbera tusenfrydplanter etter divisjon.

Hvis du bestemmer deg for at du vil begynne å dyrke Gerbera Tusenfryd fra frø, vær oppmerksom på at du kan ende opp med overraskende tusenfryd.

Frø er ikke alltid merket nøyaktig. I tillegg kan du ikke redde frøet fra sesong til sesong.

Du må kjøpe den, ta den med hjem og plante den med en gang. Det vil miste levedyktigheten veldig raskt etter at du har åpnet pakken.

Det er ganske mye lettere å dyrke disse tusenfrydene fra delte planter eller fra frøplanter enn fra frø.

Når du gjør dette, kan du være helt sikker på hvilken type Gerbera-tusenfryd du får. I tillegg er det ganske enkelt å løfte og dele kronene til eldre planter om våren.

Når du gjør dette, vet du ikke bare hvilken type plante du får, du har også en ide om fabrikkens tidligere ytelse.

Er Gerbera Daisy en årlig eller flerårig?

Vi får ofte dette spørsmålet om gerbera – «Er Gerbera Daisies enårige eller stauder?» Svaret på det spørsmålet er – det kommer an på!

Hvis du bor i USDA hardiness soner 8 – 11, blir gerbera ansett som en flerårig, og du kan forvente at planten blomstrer hvert år.

Hvis hjemmet ditt ligger i en kaldere region, vokser gerbera som en årlig.

Plante Gerbera Daisies

Dyr Gerbera tusenfryd i sand, godt drenert jord og full eksponering for solen. Når du planter frøplanter eller delte planter, må du legge til litt kompost for å øke veksten og oppmuntre til blomstring.

Hvis du planter gerbera tusenfryd fra frø, bruk en formeringsblanding som gir god drenering. Plasser gerbera blomsterfrø i potter i et lyst, men indirekte lys.

Fordi disse hjertelige små fargeflekkene kommer fra Sør-Afrika, er de vant til varmt, tørt vær. Av denne grunn blir de lett bytte av soppsykdommer.

Interessant, noen av de eldre Gerbera tusenfrydvarianter er mindre utsatt for dette problemet. Med enten eldre eller nyere varianter er riktig planting og fornuftig vanning veldig viktig for å forhindre kronrot.

Soppdrepende spray er generelt ikke effektive.

Sørg for å unngå kronråte når du planter fra delte planter. Dette er et vanlig problem som skyldes å plante de delte Gerbera tusenfrydplanter for tett sammen og / eller for dypt og vanne for mye.

Plant bare så dypt som det opprinnelige jordnivået, la det være rikelig med luftrom på alle sider og oppover, og mulch lett og på en slik måte at mulken ikke tilslører kronen.

Relatert lesing: Lær om Bellis perennis (engelsk tusenfryd)

Tips for vellykket Gerbera Daisy Care Outdoors

Vanning – Vann bare om morgenen fordi dette vil gi plantene bladene en sjanse til å tørke i lyset av dagen. Dette reduserer i stor grad problemer med soppsykdommer og råte.

Det anbefales å vanne dypt med en soaker-slange eller en slange med lett vedlikehold en gang i uken. På denne måten kan du unngå å få bladene fuktige i det hele tatt.

Belysning – Områder med fullt direkte sollys til delvis skygge er best for dyrking og pleie av disse dyrebare plantene.

Gjødsel – Gi Gerbera Daisies en høyverdig mikronæringsrik flytende plantegjødsel. Fiskemulsjon og tang anbefales begge.

Skadedyr – Beskytt plantene dine mot bladgraver og larver. Sprøyting med organiske plantevernmidler som for eksempel neem spray insektmiddeloljer eller pyretrum er hvordan du blir kvitt larvene.

Sykdom – Soppsykdommen pulverisert mugg kan belegge blader, petioles og Gerbera blomsterhoder, med et hvitt felt eller pulveraktig belegg. Hold plantene godt plassert; sørge for luftsirkulasjon.

Kan du dyrke Gerbera tusenfryd innendørs som potteplanter?

Det anbefales å plante i potter eller containere hvis du bor i et område som har tung jord eller som er veldig fuktig.

Det er mange fordeler med container hagearbeid. Det gir deg muligheten til å kontrollere alle elementene i miljøet rundt plantene dine.

De kraftige, fargerike og langvarige blomstene produsert av Gerbera Daisies gjør disse plantene til et prangende og dekorativt valg innendørs.

I tillegg til å ha veldig attraktive blomster, er det frodige bladverket til disse sørafrikanske plantene også ganske attraktivt.

Selv om det å dyrke Gerbera Daisies utendørs er veldig enkelt, kan det være en utfordring å dyrke Gerbera Daisies utendørs.

Mange mennesker mottar disse muntre plantene som pottegaver. De blir ofte ansett som en midlertidig slags plante som skal nytes kort og kastes til side, men dette trenger ikke være tilfelle.

Hvis du klarer å dyrke Gerbera med de rette vekstforholdene, kan du holde Gerbera Daisy livlig og vakker i flere år.

Du kan også like Montauk Daisy

Når du dyrker Gerbera tusenfryd innendørs, etabler et konsistent, nærende miljø

Nøkkelen til å gi det rette miljøet for en innendørs Gerbera-tusenfryd er å få temperaturen og belysningen akkurat. Områder med full til delvis sol er best for å dyrke og ta vare på disse dyrebare plantene.

Temperaturen skal være moderat og jevn, og lyset skal være sterkt, men ikke direkte.

1. LYS: Hvis du dyrker Gerber tusenfryd i et solfylt vindu, kan det bli for varmt og bladene kan bli svidd. På den annen side, hvis du ikke gir nok sterkt lys, vil du ha en fin bladplante, men ingen blomster.

Den beste typen belysning for innendørs Gerbera er morgensollys med indirekte sterkt lys om ettermiddagen.

Hvis du dyrker Gerbera i indirekte belysning hele dagen, må du være sikker på at dette lyset er rikelig. Bruk overliggende lys og / eller lamper for å supplere naturlig lys.

Det er spesielt viktig å gi rikelig med sterkt lys i vintermånedene. En moderat, litt kjølig temperatur foretrekkes, og du bør beskytte din Gerbera innendørs mot temperaturer over 70 * Fahrenheit.

2. HYDRASJON: Vann planten med omhu akkurat som du ville gjort med tusenfryd. Stikk fingeren i jorden. Hvis det føles tørt gjennom den første centimeter jord, vannes dypt.

Tillat grundig drenering før du setter gryten tilbake i dryppbrettet eller underkoppen. La aldri Gerbera Daisy stå i vann, da dette vil føre til rotrot.

Akkurat som med utendørs Gerbera, må du passe på å holde bladene tørre. Ikke vann for mye om vinteren, og hold alltid øye med jorden.

Det skal aldri være fuktig, og det skal aldri være bein tørt. Ideelt sett bør den holde seg lett fuktig. Vann planten bare når den øverste tommen blir tørr.

3. MAT: Innendørs Gerbera tusenfryd gjør det best med en gjødsel formulert for blomstrende planter. Følg pakningsinstruksjonene for størrelsen på containerne dine.

Gjødsel som anvist på våren og sommeren. Om høsten og vinteren slutter du å gjødsle.

4. TRIMING: Hvordan deadhead Gerbera tusenfryd. Når planten din blomstrer, se på blomstene nøye og dødhode så snart de begynner å visne.

Dette vil bidra til å stimulere flere blomster og også holde planten ryddig og kompakt. Når det er dødt løv, må du fjerne eller klippe det raskt for å holde planten ren.

5. REPOTERING: Hvis Gerbera tusenfryd gjør det veldig bra, vil det formere seg og må deles. Når det begynner å se overfylt ut, kan du føle deg trygg på ompotten i enhver sesong.

Det kan være ganske utfordrende å dyrke Gerbera Daisies, men de store, muntre blomstene gjør all din innsats verdt.

De gir herlige farger i hagen din om våren og sommeren, og kan gjøre hjemmet ditt lysere hele året.

Når du blir dyktig i kultiveringen deres, kan du glede deg over å dele med vennene dine og forholdet ditt. En Gerbera Daisy-blomst er en perfekt gave til enhver anledning!