Skip to content

Gjødsel med blodmåltid: Hva er det og hvordan du bruker det i hagen

24 de februar de 2021

Hvis du er ute etter en rimelig, nærende, organisk endring for å tilsette nitrogen i hagen din eller kompost, kan tørket blodmelgjødsel være det perfekte alternativet. Denne helt naturlige gjødsel er et animalsk biprodukt fra storfe prosessering, og det er en utmerket kilde til nitrogen.

Gjødsel for blodmåltid

  • Ned til jorden beinmåltid – 5 kg fra ned til jorden
  • Naturlig blodmåltid 2,5 pund fra ENCAP
  • Blood Meal 13-0-0 2 Pounds from Dr Earth

Likevel er det kanskje ikke valgendringen for alle, da noen gartnere har etiske og kostholdskonflikter med konseptet med å bruke animalske produkter.

I denne artikkelen vil vi diskutere fordelene og ulempene ved å tilsette blodmel i hagejorden din som en næringsstoffforsterker. Vi vil også foreslå noen alternativer for vegetariske og veganske gartnere. Les videre for å lære mer.

Er blodgjødselgjødsel bra?

Også, hva er en god påføringsfrekvens for blodmåltid?

Selv om blodmel er en “god” gjødsel, balanseres det ikke på noen måte. Faktisk er forholdet mellom nitrogen, fosfor og kalium (NPK) vanligvis 12-0-0 eller 13-0-0, noe som betyr at det gir en overflod av organisk nitrogen og ingenting annet!

En gjødsel med langsom frigjøring, det høye nitrogenet, kommer i pulverform, som du arbeider direkte i jorden. Av denne grunn er det ikke en rask løsning. Det kan ta en måned å se resultatene av blodmåltidssøknaden. Derfor er det et godt produkt å bruke på en jevn, kontinuerlig basis; det er imidlertid ikke produktet du vil nå for å løse et øyeblikkelig problem.

Er tørt blodmåltid organisk?

Blodmel kan være en virkelig organisk gjødsel, avhengig av kilde. Når det kommer fra storfe eller andre dyr oppdratt uten kjemikalier, er det organisk. Hvis ikke, kan den inneholde alle kjemikalier, hormoner og andre tilsetningsstoffer som finnes i kommersielt oppdrettet og bearbeidet kjøttfe.

Det er viktig å merke seg at selv blodmel som kommer fra disse kommersielt oppdratt og slaktede dyrene, offisielt betraktes som en organisk blodgjødselgjødsel, men hvis du er purist, er du kanskje ikke enig i denne vurderingen.

Likevel, hvis du velger mellom blodmel og kjemisk gjødsel, er det det mer organiske nitrogenvalget. Syntetisk gjødsel kan gi deg raske resultater, men det vil ikke gi varige resultater. Faktisk vil fortsatt bruk av kjemiske jordendringer drepe den gunstige faunaen i hagen din, ødelegge jorda og forurense grunnvannet.

Kjemisk gjødsel er ikke balansert eller komplett. De gir bare syntetiske versjoner av de tre hovedelementene, men de inkluderer ikke mikronæringsstoffene som er nødvendige for at planter skal overleve og trives.

Dette er grunnen til at mange organiske gartnere som helhet holder fast med tradisjonelle jordendringer som blodblodgjødsel, fiskemulsjon og benmel. Kombinert riktig gir disse tre en utmerket balanse mellom næringsstoffer.

Likevel, hvis du er vegetarianer eller veganer, kan det hende at du gleder deg over ideen om å bruke disse dyrebaserte produktene, og du kan ha mange spørsmål og bekymringer, for eksempel:

Hva er gjødsel med blodmåltid, og hva er egentlig i det?

Blodmåltid er akkurat slik det høres ut. Det er et pulver laget ved bruk av blodet som er biproduktet fra dyreslakting. Ofte kommer blodet som brukes fra storfe. Det er en ekstremt høy kilde til nitrogen som er jevnlig tilgjengelig for planter når den blandes i hagejord.

Hvordan kan blodmåltid være til fordel for grønnsaksdyrking?

Vegetabilske planter trenger en stor mengde nitrogen fordi det er viktig for effektiv ytelse av fotosyntese. Planter som ikke har nok nitrogen, viser gule, visne blader fordi de ikke kan produsere tilstrekkelige mengder klorofyll.

Klorofyll er nødvendig for planter å konvertere sollys til sukker og energi. Av denne grunn bruker planter stadig nitrogen fra jorden, og du må legge det tilbake regelmessig for å holde en sunn hage.

Hva med blodmel til tomater?

Blodmel er en svært konsentrert kilde til nitrogen, så litt går langt når du dyrker tomater og paprika.

Er det trygt å bruke dette «dyreproduktet»?

Blodmåltid laget med sunt blod er trygt. Som med ethvert produkt du legger til matforsyningen, bør du vite hvor produktet du kjøper kommer fra. Les etikettene nøye og unngå å kjøpe gjødsel av blodmel med opprinnelse i land med svak dyrevelferd og lovgivning om behandling av matvarer.

Forstå at det er fullt mulig for patogener (som de som produserer Mad Cow Disease) å bli overført til jorden og frukt og grønnsaker som vokser i den, via blodmel. Dette er grunnen til at USDA har satt importrestriksjoner på begge disse produktene når de kommer fra Europa.

Er blodmåltid økonomisk?

Pund for pund, blodmel er en veldig rimelig kilde til nitrogen av høy kvalitet. Den kommer i mange størrelser, så husk å gjøre matte for å bestemme hvor mye du betaler per unse. Velg merkevaren som gir best verdi både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Generelt sett kan du forvente å betale mellom $ 1,50 og $ 3 per pund.

Som nevnt, tar det ikke mye blodmel for å behandle jorden din riktig. Omtrent en koppfull per tyve kvadratmeter hageområde skal være akkurat.

Naturligvis bør du lese instruksjonene om emballasje og følge dem nøye. men hvis du skal feile, er det bedre å bruke for lite enn for mye. Husk at blodmel er en veldig konsentrert kilde til nitrogen. For store mengder blodmel kan brenne plantens røtter.

Hvor er det beste stedet å få blodmåltid?

Når du kjøper en blodgjødsel, er det sannsynligvis bedre å gå til vårt lokale barnehage, Lowe’s eller Home Depot, fôrbutikk eller online enn en stor butikk eller varehus.

Årsaken til dette er at blodet som brukes til å kjøpe bulkmelk til lav pris, kan komme fra fremmede land som ikke har gode regler om matpraksis.

Husk at du ikke trenger å bruke store mengder blodmel, og som et halvforgjengelig produkt er det sannsynligvis bedre å kjøpe bare mengden du vil bruke i stedet for å prøve å lagre den fra sesong til neste.

Tiltrekker ikke blodmåltid skadedyr?

Selv om det er sant at noen rovdyr og altetende (f.eks vaskebjørn, stinkdyr, rev osv.) Kan tiltrekkes av hagen din hvis du bruker blodmel, er det også sant at lukten frastøter mange planteetere. Hvis du vil holde rådyr og kaniner ute av hagen din, kan det være bra med blodmel. Tilstedeværelsen av rovdyr vil også motvirke dem!

Fordelene ved å bruke blodmåltid i hagen din

  • Hagen din vil være langt mer attraktiv hvis du mater plantene dine med blodmel. Planter med mye nitrogen viser store, frodige, dypgrønne løvverk. På nedsiden kan for mye nitrogen forstyrre fruktproduksjonen, så ikke overdriv det.
  • Tilført nitrogen kan også bidra til å øke surheten i jorden din. Dette er en god ting for noen plantetyper, som paprika, reddiker, løk, squash og mange flere.
  • Blodmel kan bidra til å helbrede jorden din. Hvis flere vekstsesonger har tømt jordens næringsstoffer, kan blodmel bidra til å bringe det tilbake til en naturlig balanse.

Andre kilder til nitrogen inkluderer fjærmel eller det vegetariske alternativet, alfalfa-pellets.

Hva er noen erstatninger for blodmåltid?

Også blodmel mot benmel.

Mens dyrebaserte produkter som fiskemulsjonsgjødsel, beinmelpulver for planter og blodmel er gamle beredskap i hagearbeid og anses akseptabelt for organisk hagearbeid, hvis du er veganer eller vegetarianer og / eller har bekymringer om dyrevelferd eller spredning av patogener, kan det være lurt å utforske ikke-dyrebaserte alternativ for jordjustering. Heldigvis er det mange, og de er veldig effektive.

God kompost gir balanserte næringsstoffer

Å lage kompost ved hjelp av kjøkkenutklipp og hageavfall er en utmerket måte å gi jorden din alt den trenger. Godt balansert kompost full eller organisk materiale gir planter all cellulose, karbohydrater og næringsstoffer som er nødvendige for å overleve og trives.

En studie utført av Woods End Research Lab og publisert i Organic Gardening Magazine sommeren 2000 konkluderte med at kombinasjon av dekkvekster, mulching og kompostendring vil gi sunn, levende jord som gir plantene dine en overflod av alle nødvendige næringsstoffer.

Alfalfa er full av nitrogen

Alfalfamel eller pellets er lett og rimelig tilgjengelig fra din lokale fôrbutikk. Alfalfa gjødsel gir store mengder hurtigvirkende nitrogen, sammen med sjenerøse mengder potash og fosfor. Av denne grunn lager enkle kaninpiller en veldig fin allsidig gjødsel.

Bør du bruke blodmåltid til planter eller ikke?

Som et prøvd og ekte jordtilsetningsstoff gir blodmel utmerket, langsomt frigitt, høykvalitets nitrogen. Når det gjelder plantehelse og vekst, er det en flott ressurs for mange gartnere. Problemene med blodmåltid ligger i bekymringer om folkehelse og etikk.

Hvis du er redd for Mad Cow Disease og andre mulige patogener, kan det hende at blodmel ikke er din gjødsel du velger. På samme måte, hvis du er opptatt av dyrevelferd og / eller er veganer eller vegetarianer, kan det være lurt å unngå bruken av dette dyrebaserte produktet. Heldigvis, hvis dette er tilfelle, er det mange ikke-animalske kilder til nitrogen du kan bruke.

Før du legger til blodmel eller andre endringer i jorda, må du få en ide om sminke. Du vil ikke være i stand til å oppnå den balanserte, nærende jorden som trengs hvis du ikke er klar over naturen til jorden du har. En enkel jordprøve vil gi deg fullstendig nedbrytning av næringsstoffer og jordens pH-nivå.

Du kan kjøpe jordprøvesett på ditt lokale hagesenter eller henvende deg til din lokale ag-utvidelse eller hagearbeidsklubb for å få hjelp. Å vite hva som er i jorden din sparer deg mye tid, energi, penger og prøving og feiling på sikt.

Anbefalt lesing

  • Hvordan tilsette nitrogen til jord