Skip to content

Gjør og under

3 de juli de 2021

Bladene har to godt differensierte deler: toppen og bunnen. Selv om vi kaller dem det, er de egentlig det som utgjør løvet av planter. Det kan ikke være noen rygg uten bjelke, og heller ikke omvendt. Når den ene delen får skade, vil den andre være mulig å se noen symptomer også.

Av denne grunn liker jeg å si at bladene er speilet til plantene, siden når de har problemer, er det på oversiden og på undersiden der de første symptomene dukker opp, nesten alltid. Derimot, hva er deres egenskaper?

Hva er bjelken?

Bjelken er oversiden av bladet på bladet, den delen som er mest utsatt for lys. Derfor har den en tykkere neglebånd, siden den på denne måten kan beskytte seg selv bedre. I tillegg har den færre trichomer, som er som hår som finnes i overhuden, og som utfører flere funksjoner, for eksempel å absorbere vann eller regulere temperaturen på planten.

Generelt er strålen mørkere i fargen enn undersiden, nettopp fordi den er mer direkte enn den sistnevnte.

Hva er undersiden av arket?

Undersiden av bladene er beskyttet mot solen

Undersiden er undersiden av bladet. Den har en noe tynnere neglebånd, og et større antall både stomata og trichomes. I tillegg er fargen vanligvis mørkere. Noen ganger er disse trikomene, eller hårene, hvite i fargen, som det er tilfellet med de Populus alba.

Noen planter har undersiden av en farge som er veldig forskjellig fra grønn. For eksempel har mange begonier det lilla i fargen. Hvorfor? Dette er et tilpasningstiltak. Begonier, mange av dem, bor i skoger og tropiske jungler, i skyggen av trær og palmer. Under disse dårlige lysforholdene brukes de få solstrålene som filtrerer gjennom og når undersiden maksimalt.

Hvor er det mer stomata: på oversiden eller på undersiden?

Stomata er porene på bladene, og finnes hovedsakelig på undersiden. Gassutveksling skjer gjennom dem: under fotosyntese absorberer de oksygen (O2) og driver ut karbondioksid (CO2); under svette driver de ut vanndamp; og med pust absorberer de O2 og driver ut CO2.

For å unngå overdreven vanntap holdes de stengt i løpet av sommeren de varmeste bladene på dagen. På denne måten kan de utføre sine funksjoner senere, når forholdene er bedre.

Som du kan se, er toppen og undersiden to veldig viktige deler for planter.