Skip to content

Grafiose, almesykdom

9 de juli de 2021

Det er sykdommer som generelt angriper en serie avlinger som har det til felles at de er familie, som krever noen lignende forhold osv. Imidlertid er det noen sykdommer som er mer nøyaktige og bare angriper visse arter. Dette er hva som skjer med grafiose. Det er en sykdom som alvorlig rammer almpopulasjoner (Ulmus minor). Denne sykdommen dukket opp først på begynnelsen av 1900-tallet og har siden vist seg å være en av skogssykdommene som gjør mest skade på almpopulasjonen.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg opprinnelsen til grafiose, hvilken skade det forårsaker og hvordan det blir forsøkt å utrydde.

Opprinnelse til grafiose

Denne sykdommen nådde den iberiske halvøya med et første stort utbrudd tidlig på 1980-tallet. Dette utbruddet var uventet og det var ingenting å forhindre. Denne sykdommen var knapt kjent, siden den aldri hadde skjedd på halvøya før. Og dermed, grafiose tok livet av et stort antall alm.

Denne sykdommen spres av et insekt som er hovedsenderen. Mange mennesker har klart å registrere disse insektene og prøver å overføre sykdommen fra et tre til et annet. Dette er små biller kjent som almboreren. Disse coleopteranene legger seg på knoppene som er mer ømme og vanligvis biter den for å absorbere saften. Uunngåelig, med denne gesten, skader de trærne.

I tillegg legger hunnen vanligvis eggene sine på et sted mellom barken og kofferten. For å gjøre dette må de danne gallerier. Når de unge passerer puppestadiet, flyr de voksne insektene fra tre til tre og transporterer dem sporene til soppen som forårsaker sykdommen kjent som grafiose.

Sopparten som forårsaker sykdommen er det sanne smittsomme middelet. Det er soppen Ceratocystis ulmi. Det er en sopp med semi-parasittiske egenskaper som utvikler myceliet i området der de ledende karene som almesappen sirkulerer gjennom ligger. På denne måten invaderer myceliet hele delen av xylem og ender med å ødelegge karene som saften sirkulerer gjennom. Dette fører til at transport av vann og næringsstoffer gjennom treet blir avbrutt. Som en konsekvens er de første symptomene at grenene ses med linjer og mørke fargede flekker.

Symptomer og utseende på skadede almetrær

kampen mot grafiose

For å se om en alm er skadet av grafiose, kan du se et sykt utseende med det blotte øye. Med en mer gulaktig farge, du kan se noen tørrere grener, andre bøyde, visne blader osv. Det vil si at det generelle utseendet kan sees at treet ikke er i god stand.

Dette usunne utseendet kommer hovedsakelig fra hindring av ledende kar og forgiftning av bladene. Slik ender sykdommen med å drepe almen fullstendig.

De første tegn på sykdom hos alm vises vanligvis i slutten av juni og frem til midten av juli. I dette tilfellet kan vi se hvordan bladene begynner å visne på grunn av sykdommen. Normalt, på denne tiden av året, bør almen være i god stand på grunn av de mer behagelige temperaturene på begynnelsen av sommeren. Som vanlig, bladene blir brune om sommeren. Dette fører imidlertid ikke til at de faller av treet. De holdes på treet til slutten av sommeren, ettersom de får en mer gul tone. Det er når høsten kommer når de faller.

Til tross for at det er lett å gjenkjenne symptomene på grafiose, er det vanskelig å finne insektene som overfører den. De er insekter av veldig liten størrelse, bare 5 mm eller mindre. Et av tiltakene som er forsøkt utført for å stoppe disse insektene, er å legge klebebånd for å fange dem. Når de går til eggeplommene for å legge eggene, vil de holde seg sammen uten å kunne overføre sykdommen til soppen.

Mange almetrær har fått barken fjernet for analyse på innsiden, og resultatet er et komplett galleri av tunneler som biller har laget gjennom hele treet i treet.

Hvordan bli kvitt grafiose

Grafiose ender med to alm

For å overvåke og utrydde sykdommen, må det gjennomføres forskjellige programmer der det utføres strenge sanitærkontroller på almaterialet som kan være utsatt for å bli berørt. Behandling med insektmidler kan tjene som en hjelpemetode for biller som ikke kan mate. På begynnelsen av 1960-tallet ble insektmidlet DDT brukt. Å se hvor giftig det var og hva som forurenset både vannet og jorda, ble det besluttet å forlate det. Dette resulterte i det mest brukte insektmidlet er metoksyklor. Det er det mest effektive insektmidlet når det gjelder å forhindre at biller får mat.

Metoksyklor har gode egenskaper som ikke er så skadelige for miljøet. Det er neppe giftig for fugler eller pattedyr, det akkumuleres ikke i fettvev, og best av alt blir det nedbrutt med en giftfri metabolisme. Du må være spesielt oppmerksom på havbruksfaunaen, så det er nødvendig å være forsiktig med bruken av metoksyklor på steder i nærheten av akvatiske arter, da det kan være dødelig for dem.

En av de anbefalte metodene for å unngå almens død, er at vi ikke kan grenene i blomstringssesongen. I de øyeblikkene, treet er mer sårbart og sykdom kan drepe det. Forskere prøver å oppnå en hybridisering eller kloning av alm som kan være motstandsdyktig mot denne typen sykdommer, slik at de ikke fortsetter å dø, og dette fører til at de blir utryddet.

Som du kan se, kan grafiose være en dødelig sykdom for alm og spres av insekter som vi knapt kan se. Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om den.