Skip to content

Grunnleggende om hagearbeid

5 de juli de 2021

Mennesker har et veldig nært forhold til naturen; ikke forgjeves, avhenger vår eksistens i stor grad av den. Heldigvis, selv om vi ikke alle bor i landet, kan vi alle ha en eller flere planter. Noen av dem kan for eksempel være til konsum, for eksempel salat eller tomatplanter, og andre for å forskjønne stedet.

Derimot, det er nødvendig å ha noen grunnleggende forestillinger om hagearbeid for først å vite hvilken omsorg å gi avlingene i hvert øyeblikk av året, og for det andre å glede seg over å utføre disse oppgavene og resultatene vi oppnår. Men hva er de?

Irrigasjon

Potteplanter vannes best med en vannkanne

Alle planter trenger vann. Men Det er viktig å alltid huske på at det er bedre å komme til kort enn å gå for langt., siden det er lettere å gjenopprette en tørr plante enn en annen som har fått skade som følge av overvanning. Dette skyldes at når røttene blir overvannede, går de tom for oksygen, svekkes og blir følgelig sårbare for infeksjoner forårsaket av parasittiske sopp. Og det er veldig vanskelig å eliminere dem.

Den beste tiden å vanne er sent på ettermiddagen, spesielt om sommeren, eller hvis du bor i en tørr eller halvtørr region. Nå er det et unntak: hvis du har planter i skyggen, som aldri får solen, og akkurat den dagen det er på tide å vanne dem, må du gå ut, er det ikke noe problem å gjøre denne oppgaven for eksempel om morgenen. .

På den annen side, når du vanner, vanner du godt. Jeg mener, du trenger ikke ta litt hver gang, nei. En god vanning er en som etterlater jorden fuktig, siden det er den eneste måten å sikre at røttene blir ordentlig hydrert. Så hell vann til det løper ut av hullene i potten, eller til du ser at jorden er gjennomvåt hvis den er på bakken.

Plante planter i hagen

I en hage er det viktig at planter har en viss plass til å vokse. Det er en veldig vanlig feil å plante dem veldig tett sammen, og at de i løpet av årene dør som et resultat av konkurransen som har blitt skapt mellom dem om å få vann og næringsstoffer. For å unngå dette er vårt råd som følger: finn ut hvor store plantene du vil være når de er voksne, både høyden og bredden.

Også det anbefales på det sterkeste å vite hvordan er røttene dine, siden hvis for eksempel ficus eller popler plantes ved siden av veggen til et hus, er det mest sannsynlig at de vil forårsake problemer. Dermed, hvis røttene er invasive, må det være minst en avstand på ti meter mellom planten og det som skal beskyttes (rør, asfalterte gulv, andre store planter osv.).

Når du lager hullet, må du først fjerne alle urter og steiner som er der, både på samme sted der du gjør det, og rundt det. Nevnte hull er å foretrekke å være minst dobbelt så stor som potten, da dette vil gjøre det mulig for dem å slå rot bedre når de finner «løs» jord. Før du introduserer den, anbefales det å blande jorda med litt organisk kompost, som mulch eller kompost.

Potteplantetransplantasjon

Potteplanter går til slutt tom for rom for å fortsette å vokse, og med mindre de blir tatt i bruk, blir de til slutt svekket. Selv om det er arter som kan dyrkes i samme beholder gjennom hele livet (fra en viss alder, når de har nådd voksen størrelse), for eksempel haworthias, gasterias, litops og mange andre sukkulenter, for eksempel, kan ikke resten. Derfor, hvis du dyrker busker, palmer eller til og med trær, må du bytte dem fra potter med jevne mellomrom (normalt er normalt hvert 2-3 år, men dette vil avhenge av veksthastigheten til hver plante).

Og i alle fall, det være seg små eller store planter, det er viktig at potten du velger har hull i underlaget, bortsett fra om de er akvatiske. Men hvis du planter en rosebusk eller en kaktus (si noen planter) i en glasskrukke eller i en keramisk gryte, vil vannet som forblir stillestående rotne røttene og derfor også resten av plantene.

Når skal du vite når det er tid for transplantasjon? Noen ganger er det lett å finne ut av det siden hvis røtter vokser ut av dreneringshullene, er det fordi de trenger mer plass. Men noen ganger skjer ikke dette, så du må bli guidet litt når den har vært i den beholderen. I denne forstand vil det være nyttig å vite at plantene som selges nesten alltid er rotfestet, klare for transplantasjon. I tvilstilfelle, ta planten ved stammen, eller under de siste bladene, og trekk litt oppover: Hvis du ser at rotkulen (jordbrød) kommer ut uten å falle fra hverandre, er det fordi den har rotfestet.

Abonnent

Det er mange typer organisk gjødsel

Du må gjødsle plantene regelmessig (Med unntak av kjøtteter, som aldri skal befruktes, siden de ville dø når de ikke er forberedt på å absorbere næringsstoffene gjennom røttene). I dag er det gjødsel (kjemisk eller mineralgjødsel) for palmer, rosebusk, grønne planter (til salgs), blomsterplanter osv. og også organisk, som kompost, gjødsel, torv, mulch (til salgs), etc.

Førstnevnte er interessante når du trenger å være effektiv raskt, eller når du vil rette opp et problem (for eksempel hvis vi har en klorotisk plante, kan vi hjelpe den med en grønn gjødsel rik på jern). Men instruksjonene må følges til punkt og prikke; hvis ikke, vil middelet være verre enn sykdommen.

Når det gjelder sistnevnte, er de spesielt interessante når du vil gjødsle hageplantene, siden gjødsling av avlingene også gjødsler landet, noe som gjør det mer fruktbart. Disse påføres ved å påføre et lag på ca 2-3 centimeter, og deretter blande dem litt. Kombiner ALDRI forskjellige gjødsel eller gjødsel med gjødsel, da vi kan forårsake skade ved overdose.

Bekjempelse av skadedyr og sykdommer

Der det er planter, er det insekter, og også opportunistiske mikroorganismer. Så en av hovedoppgavene til alle som vokser, er å inspisere plantene sine ofte på jakt etter skadedyr, sopp eller andre fiender de har. A) Ja, Det er viktig at du overvåker bladene fremfor alt, da dette vanligvis er de første symptomene og / eller skaden.

Av alle skadedyrene som finnes, er de vanligste bladlusene, edderkoppmidd, melkeboller og hvit mokka. Disse behandler godt med miljøvennlige insektmidler, som kaliumsåpe (tilgjengelig for salg), kiselgur eller neemolje. Selv om du har marihøner, mantises eller andre gunstige insekter rundt hagen, vil de kontrollere skadedyr.

Og når det gjelder sykdommer, er mugg, mugg, fet og rust de som påvirker planter mest. Den beste måten å unngå dem på er å kontrollere risikoen, men når hvite, grå, svarte eller oransje flekker begynner å dukke opp, er det nødvendig å behandle med soppdrepende midler, som kobber.

Beskjæring

Noen ganger må du beskjære plantene

På slutten av vinteren må du ta ut noen beskjæringsverktøy (saks, liten håndsag), for å fjerne visse elementer fra planter som er uønskede, som suger, grener som har vokst for lenge, visne blomster, … Det vil også være en god tid å forme busker, spesielt de som holdes som hekker.

Om sommeren og høsten kan du gjøre liten beskjæring, kalt klemming, for det meste for å kontrollere veksten av plantene dine og holde dem i ønsket størrelse. Men vær forsiktig, kutt bare grønne stilker, ellers kan de miste mye mer saft enn nødvendig.

Bruk alltid rene og desinfiserte verktøy. Sopp, virus og bakterier er ikke synlige med det blotte øye, men det er nettopp derfor ekstreme forholdsregler må tas. Og dermed, ikke nøl med å vaske dem med såpe og vann før og etter bruk.

Hva syntes du om dette emnet? Vi håper du kan nyte plantene dine mer fra nå av.