Skip to content

Guava, et tropisk pottetre

8 de juli de 2021

De guava eller guava er et tropisk tre som kan fås både i hagen og i en gryte. Det blir vanligvis ikke så stort, og selv da kan det beskjæres på sen vinter for å kontrollere veksten og utviklingen, så det ser bra ut hvor som helst 😉.

Det er ikke veldig krevende, men som alle planter som er verdt saltet, har det sine egne preferanser når det gjelder forholdene for å leve godt.

Opprinnelse og egenskaper ved guava

Guavaen er en tropisk eviggrønn plante som er innfødt i regnskogen i Amerika og tilhører slekten Psidium. De kan nå høyder på omtrent 5 til 10 meter, med en avrundet krone med motsatte blader, enkle og elliptiske til ovale på 5 til 15 centimeter. De produserer hvite blomster, sammensatt av fem kronblader og et stort antall stammer.

Frukten er spiselig og får en avrundet eller pæreform. Den måler mellom 3 og 10 centimeter i diameter, og huden er lysegrønn til gul, eller rosa til rød, avhengig av art. Massen er hvit eller oransje, kremaktig og med mange harde frø.

Hovedart

De mest kjente er:

Psidium guajava

Utsikt over guavatreet

Det er et tre eller en busk som vokser mellom 2,5 og 10 meter innfødt i det tropiske Amerika. Bladene er enkle, lysegrønne til brungrønne og gir en veldig behagelig aroma. Den produserer hvite blomster og semi-sfæriske, ovale eller pæreformede frukter med en rosa, grønn, eller gulaktig kremfarge opp til 8 centimeter i diameter.

Psidium cattleianum

Utsikt over det peruanske guava-treet

Den er kjent som peruansk guava, rød arazá, guayabita del Petú eller güisaro, den er hjemmehørende i Sør-Amerika, spesielt Peru. Den overstiger vanligvis ikke 3 meter i høyden, men kan noen ganger vokse til et tre på opptil 10 meter. Bladene er elliptiske, og blomstene er hvite. Den produserer kulefrukter, røde eller noen ganger gule.

Det er inkludert i listen over de 100 mest skadelige invasive fremmede artene i verden av International Union for Conservation of Nature.

Hva er pleien med guava?

Psidium guajava

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

De er planter som De må være ute så lenge været er bra, i full sol. Men hvis du bor i et område med sterkt solskinn (som for eksempel Middelhavet) er det mer interessant å sette det i halvskygge, eller i et område hvor solen vil skinne tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen.

Land

Den vokser i alle typer jordsmonnSelv om den dyrkes i hagen, vil fruktene smake bedre hvis jorden er dyp og rik på organisk materiale, med en pH mellom 5 og 7. På den annen side, hvis den holdes i en gryte, anbefales det å bruk et porøst underlag. og at det har kompost, for eksempel: 60% svart torv + 30% perlit + 10% guano eller ormstøp.

Irrigasjon

Disse plantene de trenger mer eller mindre hyppige vanninger, spesielt om sommeren. De tåler ikke tørke, så de bør vannes i gjennomsnitt 3-4 ganger i uken i den varmeste og tørreste årstiden, og noe mindre resten av sesongene.

Det er viktig å unngå vannlogging, så det bør ikke legges i potter uten hull eller i jord med en tendens til å komprimere, ellers vil røttene råtne.

Abonnent

Fra tidlig på våren til sensommeren Det må betales med økologiske produkter: guano, kompost, mulch. Frekvensen vil variere avhengig av hva du bruker, men i prinsippet vil det være en gang hver 15.-20. Dag.

Multiplikasjon

Guava eller guava multipliserer med frø om våren. For dette anbefales det å så dem i frøplantebrett eller i potter, ikke legge mer enn 2 i hver stikkontakt eller beholder, og begrave dem litt slik at de ikke blir utsatt.

Ved å plassere såbedet utenfor, i halvskygge, vil de spire om ti dager.

Beskjæring

Du kan fjerne tørre, syke, svake eller ødelagte greiner om våren med tidligere desinfiserte beskjæringsverktøy.

Rustikk

Det må tas i betraktning at på grunn av sin opprinnelse motstår ikke kulde eller derfor frost, selv om den tåler høye temperaturer og kan holdes inne i et rom der mye naturlig lys kommer inn hvis du bor i et område der vinteren er kald.

Hvilke bruksområder får guavatreet?

Guavaer er tropiske planter

Den har flere:

Pynt

For sin størrelse, det er spesielt godt egnet for små hager, selv for store uteplasser, plantet både i bakken og i en stor gryte.

Kulinarisk

Fruktene er spiseligeblir konsumert rå, enten skåret i skiver eller som om det var et eple. Hvis det er kokt, er det ideelt for å lage søtsaker, gelé, juice og syltetøy.

Medisinsk

Guava er en av de mest komplette fruktene: den har omtrent 4 ganger mer vitamin C enn appelsin, noe som gjør den spesielt godt egnet til behandle influensa. Både bladene og barken på stammen er astringerende, og også roten, så vel som barken, de kan brukes til å behandle anemi og svakhet.

Hvor får man kjøpt?

Du kan kjøpe frø herfra:

Ingen produkter funnet.

Hva syntes du om guavaen?