Skip to content

Hvilke planter produserer bær?

4 de juli de 2021

Bær er frukt som ofte ser ut som de er spiselige, men de kan lure oss. Likevel har berøringen, fargen, formen, til og med plantene som produserer dem veldig interessante egenskaper, og selv om vi ikke alltid kan smake på dem, betyr ikke dette at de ikke er perfekte for dyrking i hager eller terrasser.

Men, Hva heter plantene som produserer bær? Og hva er de som kan konsumeres uten å løpe noen risiko?

Hva slags frukt er bær?

Druer er enkle bær

Vi begynner i begynnelsen. Bær i botanikk er enkle kjøttfulle frukter som har en avrundet form. Huden som dekker dem, kalt epicarp, er glatt og veldig tynn; og dens masse (mesocarp) er kjøttfull og noen ganger spiselig. Sistnevnte beskytter frøene, som kan være mer eller mindre små avhengig av art.

Selv om de er veldig like, må du skille bærene fra fruktene i skogen. I mange land brukes det samme ordet for begge deler, men ikke på spansk. Og er det for eksempel at jordbær er frukt av skogen, men ikke bær; På den annen side er druer bær, men ikke frukt av skogen. Hva er forskjellen?

Vel, det er følgende: bær er enkle frukter, men for eksempel består jordbær av flere smerter (En achene er en frukt som kommer fra den befruktede eggstokken, som ikke åpnes når utviklingen slutter, og som inneholder frø som ikke er festet til huden eller perikarp som dekker den) ovoidformet innebygd i blomsterbeholder, som blir kjøttfull når den er moden.

Bærtyper

Flere typer skiller seg ut:

  • Enkle bær: som druer eller tomat.
  • Polybayas: de er frukt som smelter sammen, som det skjer med vaniljesaus.
  • Peponid bær: de er bær der huden eller skallet er tykkere, slik at massen forblir saftig i flere dager. Tidligere ble de kalt falske bær. For eksempel har vi vannmelon, melon, agurk eller gresskar.
  • Modifiserte bær: som appelsin, sitron eller mandarin, blant andre.

Andre planter som produserer bær

Det er mange, mange planter med frukt som bær. Hvis du vil vite noe, er det et lite utvalg:

Goji-bær (Lycium barbarum)

Goji bær er spiselige

Goji, kjent som Goji-bær eller Goji-kirsebær, er en eviggrønn busk som når en høyde og bredde på 2-3 meter. Blomstene er rosa eller lilla, men uten tvil det som skiller seg ut mest er fruktene: ovale og røde eller oransje. De konsumeres når de er tørket.

Aubergine (Solanum melongena)

Eggplanter er langstrakte dropper

Aubergine er en årlig urteaktig plante, men i frostfrie klimaer kan den leve i litt over et år. Stilkene er mellom 30 og 200 centimeter lange, og de har en tendens til å forgrene seg mye. Fruktene er spiselige bær mellom 5 og 30 centimeter lange, med glatt hud og hvitt, lilla, svart eller broket. De konsumeres som en grønnsak, enten i gryteretter, pasta eller andre, og tilberedes alltid.

Gresskar (Cucurbita)

Gresskaret er en stor drupe

De mest populære gresskarene produseres av planter av slekten Cucurbita. Dette er klatrere eller creepers, med en årlig syklus, hvis vekst er veldig rask. De blomstrer om våren-sommeren, og fruktene deres modnes om høsten-vinteren. Disse blir vanligvis spist fersk eller kokt; de er også mye brukt til å lage pureer og sauser.

Persimmon (Diospyros kaki)

Persimmons er spiselige

Persimmon er et løvtre som vokser opp til 30 meter. Bladene er store og måler opptil 18 centimeter lange og opptil 9 centimeter brede. Den blomstrer om våren, og fruktene modnes om høsten-vinteren. Disse De er klumpete bær, oransje eller rødlige, med en søt smak, som er utmerket å tjene som dessert. Det blir også laget syltetøy med dem.

Kirsebær (Prunus avium)

Kirsebær er små, spiselige dropper

Kirsebærtreet er et løvtre som når 30 meter i høyden. I tillegg til å produsere hvite blomster om våren, er det høyt verdsatt for fruktene: disse er sfæriske, omtrent en centimeter i diameter og er svartrøde når de er modne. Smaken er litt sur, og de kan konsumeres rå (ja, husk at frøet er giftig hvis det inntas).

Guava (Psidium)

Guava er en bærlignende frukt

Guava er spiselige bær produsert av eviggrønne trær som vanligvis vokser mellom 2 og 12 meter. Stammen har en tendens til å vri seg over tid, og måler omtrent to meter i diameter når den når voksen alder. Den blomstrer om våren, og frukten modnes sommer-høst. Den har en søt smak, og inneholder vanligvis mange små frø.

Hårete kaprifol (Lonicera xylosteum)

Hårete kaprifol produserer giftige bær

Dette er en type kaprifol som produserer giftige røde bær. Det er en løvfellende busk som når en høyde på opptil 3 meter. Det utvikler forgrenede stammer som grønne, elliptiske, ovale eller ovale blader spirer fra. Blomstene er hvite eller gulhvite og spirer om våren. Fruktene modnes om høsten og er klumpete, rødbrune til gulaktige.

Kjenner du noen andre planter som produserer bær?