Skip to content

Guide til dyrking av aubergine

2 de mars de 2023

Du trenger ikke å være et eggehode for å dyrke auberginer. De er like enkle som sine tomat-kusiner, og de liker de samme forholdene. Plant dem i en kjøkkenhage, eller bruk en som midtpunktet i en blomsterfylt beholder. Du vil nyte deres stjerneformede blomster og vakker, deilig frukt.

Plukke ut
Mens «Black Beauty» er et vanlig utvalg i dagligvarebutikker, bør du vurdere å begi deg utover det daglige. «Florida Market» er et produktivt arvestykke med utmerket smak, som klarer seg godt i vår lange vekstsesong. Forvent å høste mange skinnende, lilla, svarte auberginer i løpet av omtrent 85 dager etter at du har satt ut planter. «Clara» er et syn å se, og tilbyr skinnende hvit frukt med mildt, kremet kjøtt på 65 dager. Midsize «Dancer» (65 dager) har slående, dyp rosa lilla frukt. En mindre plante produserer den godt gjennom varme, fuktige somre og får sin andre vind om høsten. Se etter disse valgene på ditt lokale hagesenter eller online fra rareseeds.com og johnnyseeds.com.

Anlegg
Auberginer trives i 75-graders jord og surmuler hvis de plantes for tidlig. For å heve jordtemperaturen for tidlig planting, mulch med svart plast eller dyrk i mørke beholdere. Planter vokser opp til 3 fot høye, med store blader og lilla eller hvite blomster. Den iøynefallende frukten er ganske attraktiv i blomsterbed og containerhager. Sats auberginer på samme måte som paprika og tomater, så de tungt belastede plantene ikke faller om. Uten tvil vil loppebiller finne den velsmakende avlingen din, og lage hull i bladene som kan gjøre virkelig skade. Avskrekke deres ankomst tidlig i sesongen ved å skjerme planter med raddeksler til de blomstrer (fjern dem deretter). Eller bruk diatoméjord til å støve blader lett, på samme måte som tante Agnes pudder sitronfirkantene sine med sukker. Dette organiske plantevernmiddelet fungerer bra, selv om det må påføres på nytt etter nedbør.

Innhøsting
Å lære når du skal velge er litt vanskelig. Se etter blank hud kontra den matte huden til overmoden, bitter aubergine. Klipp den tykke, treaktige stilken med snipper, og nyt frukten mens den er fersk. Auberginer er kameleoner på kjøkkenet og nyttige i mange former. De er skåret i skiver eller terninger, og er gode til grilling, perfekt puré, enkle å steke og et solid tillegg til mange italienske og middelhavsretter.

DET GRUNNLEGGENDE
Anlegg Set ut planter to uker etter områdets siste vårfrost.
Jord Plant i fruktbar, godt drenert jord tilsatt organisk materiale, for eksempel kompostert gjødsel eller hakkede blader.
Gjødsle Bruk et økologisk produkt, for eksempel Jobe’s Organics Vegetable & Tomato (2-7-4), i henhold til instruksjonene på etiketten.