Skip to content

Hagetips for nybegynnere

25 de juli de 2021

Så du vil gjerne introdusere deg fullt ut i hagearbeidet, ikke sant? Du gjør det bra. Å være i kontakt med planter til daglig er en av de beste opplevelser som du kan ha. Begynnelsen er imidlertid ofte litt komplisert, og det er en så stor verden!

Men du bør ikke bekymre deg for noe. I Gardening On kommer vi til å gi deg noen få hagearbeidstips for nybegynnere det vil være veldig nyttig til å begynne med.

Først: vær veldig tålmodig

Platycodon i blomst

Du vet hva de sier: «tålmodighet er vitenskapens mor», og når det gjelder planter, er det viktig å være tålmodig, siden selv om veksten kan akselereres litt ved å gjødsle dem, virkeligheten er at plantene til slutt vil nå sin voksen størrelse … etter hvert. Verken før eller senere.

For det andre: Respekter syklusene til hver plante

Dette kan koste mye i begynnelsen, men etter hvert som du går, vil du innse at hver plante går gjennom en vekstsesong, som vanligvis sammenfaller med vår og sommer, en annen av blomstrende fjær, sommer eller høst, og en annen for hvile – det er vanligvis vinter, men det er noen som hviler om sommeren. Observer det hver dag, og du vil se hvor litt etter litt det vil være lettere for deg å vite hvilken sesong det er i.

Tredje: Erverve motstandsdyktige planter

Blå blomsterhortensia

Dessverre vokser ikke alle planter i samme klima. Når du er nybegynner, er det veldig viktig å velge de som er motstandsdyktige, som er rustikke, siden det vil være de og ikke andre som vil tillate deg å nyte hagearbeid så snart du begynner. For dette er det ikke nødvendig å gjøre noen tidligere undersøkelser, men skaffe deg de som er i utendørsanleggene til barnehagene du har nær hjemmet.

Fjerde: Bestem hva du vil gjøre med plassen

Før du går på jobb, må du bestemme deg hva vil du gjøre med det landet du har tilgjengelig: En hage? En grønnsakshage? Et sted hvor barn kan leke? Avhengig av hva du velger, kan du inkludere noen dekorative elementer eller andre, for eksempel et naturlig teppe av blomster (blomsterbed), et sett med bord og stoler under to trær som gir skygge, eller plante frukttrær og grønnsaker.

Femte: Gjødsle plantene dine

Organisk gjødsel

Planter, som alle levende ting, trenger å «spise», det vil si at de trenger å innta næringsstoffer for at de skal vokse. Noen ganger er det tenkt at ved å legge et nytt substrat på dem vil de kunne utvikle seg godt, men sannheten er at dette ikke er tilfelle. For at de skal gjøre det, er det viktig å gjødsle dem gjennom hele vekstsesongen ved hjelp av en passende kompost. For eksempel:

  • Kaktus, saftige og caudiciform planter: bruk mineralgjødsel, enten spesifikk for kaktus, eller Nitrofoska eller Osmocote, og tilsett en liten skje hver 15. dag.
  • Acidofile planter: Japanske lønner, kameliaer, rodondendros, gardenias, lyng osv. Du må betale dem med en spesifikk gjødsel for denne typen planter i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken.
  • Blomstrende planter (stauder, ettårige, stauder): du kan bruke en universell gjødsel eller gjødsel for blomstrende planter ved å følge instruksjonene som er angitt på pakken.
  • Andre prydplanter (trær, busker, vinstokker): du kan bruke mineralsk eller organisk gjødsel.
  • Hagebruk: For å være til konsum, må du bruke organisk gjødsel, som guano, ormstøp eller gjødsel.

Seks: Kjøp noen verktøy

Hvis du vil ha en drømmehage, trenger du noen ting, som er:

  • En rake: det vil hjelpe deg med å nivellere bakken, i tillegg til å pile opp de tørre bladene som du senere kan legge til kompost.
  • Komposter: å ha naturlig kompost av høy kvalitet.
  • Gressklipper: Hvis du planlegger å ha en plen, må du kutte den innimellom.
  • Hansker: viktig, spesielt å gjøre hagearbeid, for eksempel beskjæring.
  • Vanningsslange og sprinklere: slik at plantene dine kan vannes hver gang du programmerer den.

Syvende: Del hobbyen din

terrasse-med-planter

Det er det vakreste. Å finne noen som deler hobbyen din er utrolig. Det lar deg lære av ham, fra hans erfaring, samtidig som han lærer av deg. Derfor, selv om du er sjenert – jeg er også 🙂 -, la sjenanse være hjemme og melde deg på møter gjøre hagearbeid entusiaster i samfunnet ditt. Du vil kose deg.

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å komme godt i gang i denne fascinerende verdenen.