Skip to content

Heliofile planter

4 de juli de 2021

Vet du hva heliofile planter er? Hvis bare solen kommer i hagen eller balkongen din, kan det hende du har noen, siden de vokser på steder som er utsatt i timevis for solstrålene. De er så avhengige av det at når de holdes innendørs eller i skyggen, forlenges stilkene raskt på jakt etter lys.

Først kan dette gjøre oss lykkelige, siden vekstraten akselererer, men i virkeligheten er det noe som bør bekymre oss: når de blir etiolere, blir de veldig svake, og det er ikke uvanlig at de faller eller bøyer seg fordi de ikke er i stand til å støtte vekten. Så la oss se hva og hva er heliofile planter for å ta bedre vare på dem.

Hva er heliofile planter?

Begrepet heliophile stammer fra gresk helium, som betyr sol, og kant som oversettes som kjæreste eller venn; derfor betyr ordet solelsker. Heliofile planter derfor er de som trenger å være i solrike områder for å kunne leve, vokse og utvikle seg normalt.

I motsetning til sciophiles, som er de som vokser i skyggen, må hovedpersonene våre være plassert på steder hvor solen skinner på dem, i flere timer og daglig, slik at de kan utføre sine funksjoner og være sunne.

I denne gruppen finner vi de heliotropiske plantene. Disse har en veldig spesiell egenskap, og det er at de beveger bladene og blomstene i retning av stjernekongen. De gjør det som svar på det blå lyset som sendes ut av solen, og som eksempler har vi solsikke eller gazania.

Typer av heliofile planter

Det er et stort utvalg av solelskende planter: trær, busker, sukkulenter, palmer og så videre. De fleste tilhører familiene Fabaceae (belgfrukter) og Lamiaceae (lamiaceae), selv om det er arter som er fra andre. Deretter vil vi snakke om noen av dem, slik at du på denne måten vet hvor du skal plassere dem i tilfelle du vil kjøpe dem:

Kjærlighetens treCercis siliquastrum)

Kjærlighetens tre er et lite tre som kan plantes hjemme

De Cercis siliquastrum Det er et løvtre som vokser vanligvis mellom 4 og 6 meter, selv om den kan nå 15 meter. Kronen er avrundet og fylles med vakre rosa blomster om våren, før bladene spirer. Motstår opptil -7 ° C.

Algarrobo (Ceratonia siliqua)

Johannesbrødre i felt

De Ceratonia siliqua er et eviggrønt tre som den kan måle opptil 10 meter i høyden, men det er vanskelig for den å overstige 5 meter. Kronen er avrundet og forgrener seg flere meter fra bakken. Den produserer mørkegrønne, paripinnate blader, samt frukt som kalles johannesbrødbønner som brukes som mat til husdyr. Den motstår tørke veldig bra, samt frost ned til -7 ° C.

Caesalpinia (Caesalpinia gilliesii)

De Caesalpinia gilliesii det er en eviggrønn busk av lav høyde, fordi måler bare 5 meter. Bladene består av mange små grønne brosjyrer eller pinnates. Om sommeren produserer den blomster gruppert i gulgrønne klynger. Den motstår beskjæring, tørke og frost ned til -7 ° C.

Gazania (Gazania rigger)

Gazania er en type flerårig plante

De Gazania rigger det er en flerårig urt som når en høyde på 20-30 centimeter. Bladene er lansettformede, med en tannkant, grønn på oversiden og hvitaktig på undersiden. Den produserer blomster som ligner på tusenfryd om våren og forsommeren, i varierte farger: gul, rød, oransje, tofarget. Disse åpner med solen og forblir stengt på overskyede dager. Den motstår kulde og frost ned til -4 ° C.

Solsikke (Helianthus annuus)

Solsikker trenger direkte lys for å vokse, fordi de er heliofile planter

De Helianthus annuus er en årlig syklus urt som kan måle opptil 3 meter i høyden. Den utvikler en oppreist stilk med grønne, stilkformede blader. Blomstene er gruppert i blomsterstander sammensatt av gule skovler som fungerer som kronblad. Om sommeren, normalt på slutten, produserer den frø som kalles rør, egnet for forbruk.

Katt gress (Nepeta cataria)

De Nepeta cataria er en flerårig urt med oppreiste stammer som når en høyde på mellom 20 og 60 centimeter, og noen ganger går det til T-banen. Bladene er hjerteformede, har tannkant og en hårete underside. Blomstene er slappe og avkortede pigger, gule og rosa i fargen. På samme måte må det også sies at det er aromatisk, siden det gir en sitrusaroma som katter pleier å like spesielt. Den tåler godt frost ned til -12 ° C.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

De Lavandula angustifolia er en flerårig og aromatisk buskplante som når en høyde på omtrent en meter. Grenene noen få centimeter fra bakken, og utvikler stengler som lansettformede blader spirer ut av. Blomstene har lavendelfarge og blomstrer om våren. Dyrking i varme og tørre områder er veldig interessant, siden den kan leve med lite vann hvis den er i bakken. I tillegg støtter den frost ned til -7 ° C.

Følsom mimosa (Mimosa pudica)

Mimosa pudica produserer blomster om våren

De Mimosa pudica Det er en urteaktig plante som når en meter i høyden, men i dyrking sjelden overstiger 50 centimeter. Bladene er tosidige og har den særegenheten at de lukkes så snart de blir berørt, eller når et insekt lander på dem. Blomstene er runde blomsterstander og rosa i fargen. Tåler ikke kulden.

Svart kost (Cytisus scoparius)

Den svarte kost er en heliofil plante

Svart kost det er en 1-2 meter høy busk, som produserer få og veldig små grønne blader. Fra våren til forsommeren blomstrer de gule blomstene i stort antall. Den motstår tørke og frost ned til -7 ° C, men du bør vite at den regnes som en invasiv eksotisk art på Kanariøyene, så vel som i andre deler av verden, inkludert USA og Sør-Afrika.

Timian (Thymus vulgaris)

Timian er en heliofil plante

De Thymus vulgaris er en underbusk, også kjent som mata, det når en maksimal høyde på 40 centimeter. Den utvikler opprettede, treaktige stengler som forgrener seg godt. Bladene er ovale i form og grønne. Om våren blomstrer den og produserer rosa blomster. Den motstår frost ned til -7 ° C.

Washingtonia (Robust Washingtonia)

De Robust Washingtonia det er et palme som når en høyde på 35 meter. Bagasjerommet er robust og måler opptil 40 centimeter tykt i bunnen. Bladene er vifteformede og har piggblader. Den blomstrer om våren og produserer hengende blomsterstander. Fruktene er sfæriske, svarte og måler 0,5 centimeter. Den motstår tørke, samt temperaturer ned til -6 ° C.

Visste du at heliofile planter var?