Skip to content

Hemlock (Conium maculatum)

3 de juli de 2021

Hemlock er en av de farligste plantene som finnes for mennesker. Så mye at det på grunn av sin gift i lang tid ble brukt til å myrde guvernører og andre like klassiske karakterer, som Sokrates.

Selv om den tilhører apiaceae-familien, og derfor deler gener og derfor også egenskaper med løk eller hvitløk, vi trenger ikke la oss lure av utseendet.

Hva er hemlock?

Hemlock er en gift

Hemlock er en urt hvis vitenskapelige navn er Conium maculatum. I løpet av sitt første leveår spirer den og vokser, men i det andre blomstrer den, produserer frø og dør til slutt. Det er derfor en toårig urt (bi = to og årlig = år), hvis hovedegenskap er den utvikle en hul stamme som sammensatte blader spire fra av tre pinnae eller brosjyrer.

Det hele er grønt, bortsett fra blomstene som er gruppert i blomsterblomster som kalles blomster på 10-15 centimeter i diameter som er hvite. Frukten er en achene i lysegrønn farge, avrundet eller oval, som inneholder sorte frø av liten størrelse.

Den når en høyde på mellom 1,5 og 2,5 meter, og avgir en veldig ubehagelig lukt. Det sies faktisk at han til og med kan forårsake kvalme bare ved å bryte eller skrubbe den.

En annen ulempe er at den vokser vilt i Europa og Nord-Afrika, og har også blitt naturalisert i Amerika (både Nord og Sør), Asia, Australia og New Zealand. Kort sagt, det er ganske enkelt å finne det, spesielt hvis vi går til elver eller andre fuktige områder med et kjølig miljø.

Hvordan er hemlockgift?

Dette er en plante som har forskjellige alkaloider avledet fra piperidin, som cicutin, conhydrin eller coniin. Sistnevnte er den giftigste av dem alle siden i lave eller middels doser påvirker det sentralnervesystemet negativt, og når dosen er høy nok, kan det føre til død ved lammelse av luftveiene., både hos mennesker og hos dyr som husdyr.

Selv om det under ingen omstendigheter bør konsumeres, må det tas i betraktning at for en voksen kan en dose som er større enn 0,1 gram konin, som er dosen som inneholder 6-8 friske blader av planten, være dødelig.

Hva forårsaker hemlock?

Hemlock er en urteaktig plante

De viktigste symptomene er som følger:

 • Spytt
 • Sykdom
 • Oppkast
 • Tarmsmerter
 • Halsirritasjon (i svelget)
 • Tørst
 • Svelging av problemer
 • Utvidede pupiller
 • Vanskeligheter med å snakke

Men den berørte personen kan ha andre, som er:

 • Syns- og hørselsforstyrrelser
 • Ben svakhet
 • Skjelv
 • Ufrivillige bevegelser
 • Sløvhet

Og i svært alvorlige tilfeller mislykkes hele systemet, og personen dør av kvelning når luftveiene blir lammet.

Hva består behandlingen i?

Dessverre er det ingen spesifikk behandling for effektivt å stoppe coniin. Det som er gjort er tøm magen og gi den berørte personen aktivt kull. Dette er et stoff som er mye brukt i tilfeller av forgiftning ved oral svelging, både hos mennesker og dyr, siden det absorberer giften raskt takket være den høye porøsiteten.

Andre komplementære behandlinger er tvungen diurese, ventilasjon og oksygenbehandling. Det vil si at det som gjøres er å prøve å lindre symptomene og sørge for at personen får oksygen. Problemet er at for at du skal komme deg, må du motta lege så raskt som mulig.

Har hemlock noen nytte?

Etter alt det vi har snakket om, kan du tenke at det er en plante som ikke bare skal være forbudt, men ikke bør eksistere. Årsaker mangler ikke: det er en veldig kraftig gift, men i de rette hendene (det vil si en helsepersonell) kan det være nyttig.

Som med denne typen planter, i kontrollerte doser kan den brukes til å behandle alvorlige problemer og symptomer, som epilepsi, kikhoste, syfilis eller alvorlig smerte som kreft.

Vi insisterer: de bør ikke konsumeres uten først å ha konsultert en ekspert. Vi har allerede sett at med bare en dose på 0,1 gram kan vi ha mange, mange og veldig alvorlige problemer.

Hvordan døde Sokrates?

Sokrates var en filosof som døde av hemlockforgiftning

I begynnelsen av artikkelen nevnte vi at Sokrates døde av hemlockforgiftning. Og det er en av de mest kjente tilfellene. Men hva skjedde egentlig? Hvem ønsket å myrde filosofen?

Vel, for å svare på det spørsmålet må vi gå litt over historien. Sokrates ble født i år 469/470 f.Kr. C. Han var alltid veldig interessert i å lære musikk, grammatikk og til og med gymnastikk. Men også snart ville han gjøre noe som ikke var godt sett: kritisere den pålagte sannheten.

Slik var hans «opprør» det 70 år gammel ble han beskyldt for å fornekte gudene og ødelegge de unge. Av denne grunn ble han dømt til å dø ved å drikke hemlock-ekstrakt. Av denne grunn vet vi at Sokrates ikke døde ved et uhell, men at han ble myrdet fordi det var forbudt å tenke annerledes i sin tid.

Jeg håper denne artikkelen har hjulpet deg med å lære mer om hemlock.