Skip to content

Her er hvorfor du bør bruke isbitmetoden med potteplantene dine

17 de juli de 2023

Etter å ha undersøkt, plantet, matet og flittig vannet de nye plantene dine, kan du fortsatt komme hjem for å finne at hver og en er visnet. Det er greit, å ha en grønn tommel er en virkelig sjelden egenskap å ha. Men det er ett triks som tar over sosiale medier som du kan bruke for å forbedre plantens sjanser: isbiter.

Hvorfor vann med isbiter?

Som Reader’s Digest rapporterte, er en av hovedårsakene til at mange mennesker ikke klarer å holde stueplantene sine i live fordi de har en tendens til å overpleie dem ved å vanne dem for ofte. Denne helikopterplanten kan forårsake rotråte, en sopp som vokser på røtter og dreper planten din raskt. Så alt du trenger å gjøre for å unngå overvann er å ta en mer målrettet tilnærming. I følge Reader’s Digest er alt som trengs å plassere to store isbiter eller flere små isbiter ved bunnen av planten din en gang i uken for å holde dem glade og hydrerte. På denne måten får planten suge opp all den H₂O sakte, men sikkert. Dessuten vil dette også bidra til å avverge rotete overløp som kan oppstå.

Fungerer isbittrikset for orkideer?

Dette trikset gjelder spesielt for møllorkideer. Som Amanda Gutterman skrev på The Gardenista, «drukner de fleste orkideer i hjel. Selv om orkideen er hjemmehørende i tropene, må røttene dens være godt drenert, så ingen vannbassenger i bunnen av orkideen. Av denne grunn, noen orkideer hengivne un-potten plantene for å vanne dem i dusjen. Un-potting virket for risikabelt for meg. Jeg feiler på den konservative siden og vanner med isbiter en gang i uken.» Gutterman, en ekte tilhenger av isbitvanning, forklarte deretter hvor stor forskjell denne vanningsteknikken kan gjøre. «Måneder gikk. De marmorerte rosa-hvite kronbladene hadde blitt fyldigere enn noen gang, slik at hver blomst var nesten på størrelse med hånden min,» sa hun. «Vekten deres fikk dem til å lene seg overdådig på stakene. Bladene, som jeg noen ganger polerer, var tykke og blanke nok til å reflektere sollyset.» Og hun er ikke alene. Folk over hele sosiale medier viser frem fruktene av sitt planteoppdrettsarbeid med hashtaggen #IceCubeOrchid. Selvfølgelig mener noen at denne vanningsmetoden bare er for god til å være sann og advarer om at selv om isbiten etterligner mengden vann en orkide mottok i et drivhus, vil den dø av å bli rampet under suboptimale forhold over tid. Den beste løsningen er å i stedet vanne regelmessig etter å ha ompottet orkideen i en skikkelig blanding i en godt drenerende gryte.

Tips for vanning med isbiter

Mens to kuber i uken kan virke som akkurat det legen bestilte, sier eksperter at det er viktig å ikke være for forskriftsmessig hvis du vil holde potteplantene dine sunne. Vanning kan være en vanskelig forretning, spesielt når det gjelder sukkulenter, epifytter og andre populære potteplanter. For eksempel, i en situasjon med lite lys, kan to kuber være akkurat det planten din trenger. Men hvis potteplanten din står i et vindu eller et veldig lyst rom, kan det være lurt å øke antallet kuber. Årstiden kan også utgjøre en forskjell – på grunn av lavere lysnivåer setter mange potteplanter pris på litt mindre vann om vinteren. Mange potteplanter er også utsatt for kuldeskader. Pass på at eventuelle terninger du legger til potten ikke berører stilker, blader eller røtter. Likevel har isbitmetoden nok tilhengere på sosiale medier til at hvis du har vanskeligheter med å holde plantene dine i live, kan det være et life hack verdt å teste ut.