Skip to content

Himalaya sedertre (Cedrus deodara)

11 de juli de 2021

Cedar er et majestetisk tre og kjent for å være ganske stort. I dag skal vi møte en rekke av denne arten, hvis vekst er veldig rask og tjener til å gjenopprette noen jord som er mer nedbrutt av erosjon. Det handler om himalayan sedertre. Dens vitenskapelige navn er Cedrus deodara og det er også kjent med vanlige navn som gråtende sedertre eller deodara sedertre. Den har noen egenskaper som gjør den unik blant alle sedertre arter. Det tjener også å ha dem i parker og hager.

Vil du vite kjennetegnene og omsorgen som himalaya-sederet krever? Hvis du fortsetter å lese, vil du vite alt.

Hovedtrekkene

Himalaya sedertre egenskaper

Dette treet tilhører familien Pinaceae og har vært kjent gjennom historien som gudstreet. Dette skyldes forbindelsene som formen har med hellige gjenstander. Den majestet den har, er nok til at folk tror at det var et gud verdt tre. I tillegg er treet av god kvalitet. Den er lett å spre siden den kan krysses med andre arter av sedertre.

Som vanlig, når høyder mellom 40 og 50 meter, så det pålegger ingenting annet å se det. Formen er konisk og glasset skråner når det når en viss alder. De største grenene er vannrette og har hengende stengler. Takket være det store antallet grener og blader har den ganske tett løvverk, og når de faller til bakken, nærer den jorden med nedbrytende organisk materiale. Det er perfekt fordi det er flerårig og gir næringsstoffer gjennom hele året og hjelper jorden til å være sunn og komme seg etter mulig erosjon.

Detaljert beskrivelse av Cedrus deodara

Frukt og blader av Cedrus deodara

Stammen er ganske forgrenet som vi har nevnt og når den vokser og modnes, forgrener den seg gjennom glasset. Barken er glatt og askegrønn når treet er ungt. Dette er indikasjoner som brukes til å bestemme mer eller mindre hvor gammelt treet kan være. En annen indikator på modenhet er måten skallet presenteres på. Vi kan se det mer sprukket og flassende og fargen blir mørkebrun.

Bladene er lysegrønne og gulaktige. De grupperes og fornyes stadig. Hvert blad varer vanligvis på treet i omtrent 2 til 4 år. Blomstene er gruppert i kjegler og har separate kjønn i samme tre. Det vil si at de er monoecious. Blomstringen finner sted i slutten av september til november.

Når det gjelder fruktene, er de fatformede og avrundede i endene. Når de er friske har de en grønn farge. Senere, når de har modnet, blir de brune. Modningstiden finner sted høsten det andre året. Inne i vekten som dekker frukten er der de bevingede frøene finnes.

Himalaya sedertre har en ganske rask vekst hvis vi sammenligner det med andre trær og det har fordelen av å holde jorden der den er i god stand og med godt grep. Det er et av de eldste trærne i verden og når nesten et årtusen. Derfor ble de også ansett som gudstrær, siden de ble ansett å være udødelige som dem.

Distribusjonsområde og bruksområder

Dekorativt utvalg av himalaya sedertre

Dens distribusjonsområde finnes i det nordvestlige Himalaya, i høyder mellom 1200 og 3900 høydemeter. Som du kan se, er den i stand til å tåle ganske høye høyder til tross for miljøforholdene som eksisterer der. Hvis vi ønsker å ha en slik sedertre i klimaet vårt, er det bedre å ta med dem som finnes i Afghanistan som bor i lavere høyder.

Når det gjelder bruken, treet det har er av høy kvalitet og kan lett hugges. I eldgamle tider ble den brukt til å lage avguder og hellige gjenstander. Som nevnt tidligere har den også ornamental verdi, og det er derfor den brukes til dekorasjon av parker og hager. Selv om de har denne enorme størrelsen, er noen varianter som passer for hagearbeidet blitt tilpasset.

I noen land brukes hardt tre til produksjon av hus med isolerende egenskaper. Det er en som ikke lar kulden passere og er perfekt for de vinterdagene der du kan beskytte deg mot kulde og snø.

Himalaya sedertre krav og pleie

Cedrus deodara plantasjer

Er i stand til å leve eksponering for full sol, skygge og halvskygge, siden den tåler kulde og frost. I sin naturlige rekkevidde har vi sett at den kan overleve høyder på opptil 3900 meter, så den er forberedt på de ugunstige forholdene vi kan finne i vårt klima.

De er ikke krevende med jorda, siden det er de som gir den kvalitet. Derimot, den må dreneres godt for å unngå flom og at det ikke er kalkholdig. Hvis vi vil plante den, er den beste tiden på året om høsten.

Når vi har plantet den, trenger vi å vite litt grunnleggende pleie som vi må gi. Det første er vanning. Siden de har stor evne til å motstå tørke, vanningene vil være moderate hele året, uavhengig av nedbør og varme om sommeren. Den beste indikatoren for å vite at vi må vanne er å se at landet har blitt tørt. Det er da den trenger en ny vanning.

Du trenger en gjødsel med noe organisk materiale bare en gang i året om høsten. Hvis vi vil holde det sunt, Det er nødvendig å utføre en beskjæring for å eliminere de skadede grenene. De er ganske motstandsdyktige mot alle slags skadedyr. Vi må bare være forsiktige med overflødig vanning. Det er ingen grunn til bekymring fordi den ikke vil tørke.

Sist, vi kan formere det fra frø tidlig på våren eller skaffe varianter i barnehager. Hvis vi sår det med frø, må vi vente i to år for å kunne plassere det på sin endelige plass.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om himalaya-sederet.