Skip to content

Episode 3: Tannenbaum

21 de mars de 2021

En av mange beryktede sedertre (Juniperus ashei) ser du pyntet ut som juletrær i veikantene i Texas Hill Country. Spill av denne podcasten …
Foto / Illustrasjon: Pamela PriceEn av mange beryktede sedertre (Juniperus ashei) ser du pyntet ut som juletrær i veikantene i Texas Hill Country. Spill av denne podcasten …
Foto / Illustrasjon: Pamela PriceMange planter spiller en rolle i dramaet som er høytid, men hvis det er en plante som får tittelen «ferie hagebruk ikon,» er det utvilsomt juletreet.

Denne månedens Garden Confidential har tittelen “Tannenbaum.” Vi har to litt skjev fortellinger om det store treet: den første er en samtale med forfatteren Pamela Price fra bloggen Red, White & Grew, og den andre, et lydoppgave av Amanda Thomsen, best kjent for Kiss My Aster, bloggen hennes på FineGardening.com.

Spill podcast
Eller last ned
Fra iTunes

Denne tiden av året blir torg over hele landet pyntet med juletrær for å ringe i høytiden. Men kan et anlegg virkelig definere et sted? Jeg snakker med Price om Ashe enebær (bedre kjent som «sedertre»), som har gjort nettopp det. Fra begynnelsen av vinteren frigjør hannplanter av Texas-sedertre enorme mengder blå pollen i luften, noe som ber om alle slags allergiske reaksjoner fra folk som ikke en gang visste at de hadde allergi. Legene kaller disse tilpasningene «sedertre.» «Det er en av de verste pollenene for mennesker å komme i kontakt med,» forklarer Price. «Jeg intervjuet en allergolog i fjor som sa at allergologer i andre deler av landet ertet henne om hvor produktiv pollen er og hvor mye arbeid hun har i høytiden på grunn av det.»

Lenker nevnt i denne podcasten …

Rød, hvit og grodd
People Against Cedars
Kiss My Aster på FineGardening.com

Men det er bare ett aspekt av sedertre beryktet. Det er også en pionerart som raskt koloniserer forstyrret land, spesielt ranchland. De første europeere i Texas som ryddet land for gårdsbruk, så befolkningen skyte i været. I dag har innbyggere i Sentral-Texas, inkludert prisen, et kjærlighets- / hatforhold med sedertre – noen kutter det ned hvor de finner det, mens noen omfavner det som et elsket juletre ved veikanten. Lytt til podcasten for mer om det.

For å avslutte denne episoden leser blogger Amanda Thomsen et lydoppgave med tittelen «The Priceless Fir», en historie om en hagesenterkunde som veldig, veldig dårlig ønsket å beholde sitt elskede juletre.

Musikk fra denne podcasten inkluderer Pyotr Ilyich Tchaikovsky’s «Dance of the Sugar Plum Fairy» og «Umbrella Pants» av Kevin MacLeod (incompetech.com).