Skip to content

Humus, en ideell gjødsel for plantene dine

25 de juli de 2021

For at plantene skal vokse under forhold, må de kunne ha vanlig vann, sollys og et underlag eller jord som gir dem alle nødvendige næringsstoffer For deres utvikling. Hvis vi planter dem i hagen på riktig sted, har vi allerede mye av arbeidet gjort; men hvis vi har dem i potter … blir ting litt kompliserte, siden landet vi legger i litt etter litt blir fattigere.

Vi kan imidlertid gjøre en ting slik at vi ikke trenger å bekymre oss for noe: betale. Med hva? Med en av de rikeste organiske gjødselene som finnes: humus.

Hva er humus?

Humus

Det er en kompost som dukker opp naturlig i hvilken som helst jord i verden, som ikke er noe mer enn organisk materiale som er blitt angrepet av bakterier og sopp som har spaltet det nesten helt. Beløpet vil avhenge mye av stedet; på strandsand når den for eksempel knapt 1%, mens den i skog lett kan nå 5%.

Det er mørkbrunt nesten svart, hovedsakelig på grunn av det høye karboninnholdet. Når det brytes ned, gir det næringsstoffer like viktige for planter som nitrogen, den kamp, den kalium og magnesium.

Hvilke har fordeler?

Fordelene er mange og varierte, og er:

 • Tilfører næringsstoffer til planter, som er av største betydning for dem, siden de på denne måten kan vokse og utvikle seg på en best mulig måte.
 • Forbedre jorda, slik at hvis den er veldig kompakt, blir den litt grov, og omvendt.
 • Plant røtter de kan assimilere det godt og raskt.
 • Det lukter ikke vondt eller råtner.

Hvordan lage hummus?

Pulverisert

Meitemark humus

Ting du trenger

Den raskeste måten å få en naturlig kompost og like interessant som denne er å lage ormstøp. For det, du må:

 • Ormer: Det anbefales at de er de kaliforniske røde, selv om de du finner i hagen i mørke hjørner, som vokser nær beskjæringsrester eller i skyggefulle områder, også er nyttige.
 • Beholder: som ikke er laget av metall, og som har lokk og hull i basen slik at de kan puste. Det er viktig at den er bredere enn den er høy, slik at ormene kan være så komfortable som mulig.
 • Mat: til ormer, som papir, papp, blader (grønne eller tørkede), frukt- og grønnsakskall, brød.
 • Dagbokpapir.
 • Noe hagejord.
 • Og selvfølgelig vann.

Steg for steg

Når du har alt, vil det være på tide å forberede det som vil være «huset» for ormer, i det minste en sesong. Følg dette trinn for trinn:

 1. Skjær tynne avisstrimler, og legg dem i beholderen. Sett strimler til de danner et lag på ca. 2,5 cm.
 2. Nå, tilsett litt vann, men uten å suge dem. Du kan hjelpe deg med en sprøyte for bedre å kontrollere mengden vann du tilfører.
 3. Deretter legger du til et lag på ca 2 cm jord og introduserer ormene.
 4. Deretter dekker du beholderen med lokket og plasserer den i et kjølig, skyggefullt område.
 5. Etter at de sannsynligvis har spist alt papiret etter to dager, bør du begynne å mate dem maten som er nevnt ovenfor.

Du vil vite at humusen din er klar når du bare ser komposten, som vil se ut som skitt.

Væske

Flytende ormstøpegods er produkt som skyldes fordøyelsestransformasjon i form av utskillelse. For å gjøre dette må du bruke en beholder. Du må bruke en vermikomposter i bunnen av (på utsiden) du må plassere en hette som er der væsken kommer ut.

Et annet alternativ er Lag en hjemmelaget Vermicomposter, som du trenger:

 • 3 plastbokser med lokk (eller mer hvis du vil at den skal være høyere)
 • En kran
 • Skruer
 • Et stykke ugrasnett
 • Bore

Steg for steg

Nå som du har alt, er det på tide å få la oss gjøre det:

 1. Plasser en boks uten lokk på toppen av en annen med lokk.
 2. Lag 4 hull med boret slik at det gjennomborer toppboksen og bunndekselet og sett 4 skruer for å feste dem.
 3. Gjenta disse trinnene for å koble den øverste boksen til den nederste.
 4. I den siste boksen, den som skal være basen, må du lage et hull i den, og sette inn kranen med en gummi og plassere tråden. Sett dem mot ugress mot dem for å forhindre at de drukner.
 5. Stikk noen hull i boksene slik at ormene kan gå fra den ene til den andre.

Når kan det gjøres?

Naturlig gjødsel

Du kan ikke lage denne hummusen når som helst på året. Meitemark er følsomme for kulde, så det er ikke tilrådelig å prøve å gjøre det ute om høsten eller vinteren. Det ideelle er å vente på våren eller sommeren, som er når temperaturene er mye mer behagelige.

Likevel, hvis du ikke vil vente, kan du alltid plassere containeren inne i hjemmet, i et rom der det er lite lys.

Tips

Hvis dette er første gang du skal gjøre det, er det mest sannsynlig at du er i tvil om hvor mange ormer du skal legge i eller hvor stor beholderen skal være, ikke sant? Det er helt normalt. Men ikke bekymre deg, her er svarene:

Antall insekter du bør legge inn, vil i stor grad avhenge av størrelsen på beholderen. For eksempel, hvis du har en som måler ca 50cm lang og 10cm høy, og tar i betraktning at voksne ormer kan måle opptil 10cm, kan du sette ca 10-15 og de vil kunne leve godt, det vil si de vil ikke bli tvunget til å »konkurrere» om mat.

Når vil hummusen være klar? Jo flere ormer du har, desto mindre tid vil det ta for deg å kompostere plantene dine, men det anbefales generelt å vente 6 til 9 måneder.

Kjøpe ormstøpegods: hva er prisen?

Planteplante

Hvis du ikke vil vente så lenge, kan du velge å kjøpe ormstøpegods. Prisen er veldig økonomisk, og kan koste noen få 15 euro 20 kg posen, eller 5 euro for 500 ml flasken.

Så nå vet du, hvis du leter etter en naturlig og næringsrik kompost, er dette noe for deg.