Skip to content

Hva du bør vite om hagearbeid

14 de juli de 2021

Når en person er nysgjerrig på å vite hva hagearbeid er og hva de kan forvente av det, bør han vite at han vil finne all teknisk informasjon på Internett, så vel som på denne bloggen. Men siden vi ofte glemmer den emosjonelle delen av hele denne tingen, det er veldig mulig at denne artikkelen vil overraske deg. 😉

Hva å vite om hagearbeid? Hvis de hadde spurt meg i året, for eksempel 2005, ville jeg kanskje ha svart med følgende: anskaffelse av botanisk kunnskap. Men jeg hadde aldri gjettet at hagearbeid er mye mer enn det.

Hva er hagearbeid?

Hagearbeid er en fantastisk opplevelse

I følge ordbøkene betyr begrepet hagearbeid »kunst og teknikk for å ta vare på og dyrke hager»Det vil si å designe hager, bestemme hvor du skal plassere hver av plantene som skal danne den, ta vare på dem slik at de blir sunne og sterke. Men hva skjer hvis vi ikke har land? Absolutt ingenting skjer. Det er mange planter som kan dyrkes i potter, både utenfor og inne i huset, du må bare klikke på lenkene jeg legger her.

Planter er det mest primitive livsuttrykket. De var de første som dukket opp for mer enn 200 millioner år siden, og har utviklet seg til å bli det de er i dag: levende vesener som, uten å måtte flytte fra stedet der de spiser, er i stand til å transformere solens energi til mat. Noen vil aldri overstige 5 centimeter, men andre vil heve seg som om de ønsket å pusse himmelen med bladene og vil overstige 80 meter.

Hva å vite om denne verdenen?

Vitenskapelige navn, ja, men uten besettelse

Phoenix roebelenii prøve

Når du begynner, vil det være mange eksperter som vil fortelle deg det du må lære de vitenskapelige navnene, opprinnelsen og hovedegenskapene til hver plante å kunne identifisere dem. Og jeg kommer ikke til å lure deg, jeg tror det samme som dem. Vanlige navn, de som hver by eller region gir til vegetabilske vesener, forårsaker ofte mye forvirring; på den annen side gjør forskere ikke siden hver art bare har en som er universell.

Men det vil jeg også fortelle deg dette kan læres «mens du går.» Jeg mener, hvis du oppdager at favorittplantene dine er for eksempel palmer, vil du snart vite at det er mer enn 3000 arter. Siden det er praktisk talt umulig å lære navnet på dem alle (og spesielt med tanke på at ikke alle kan dyrkes i samme hage), er idealet å lære bare de du kan ha, og resten bare kjenner dem som sier »for å ha sett dem på bilder».

Det kan være gøy

Hagearbeid kan være morsomt

Hagearbeid kan være morsomt og informativt. Både barn og voksne kan ha det bra å jobbe med planter eller med slike dekorative elementer som hagegnomer. Forresten og snakker om disse, Kan du forestille deg å gå og finne en fin froskfigur gjemt under et tre? Du kan ikke holde et smil. Og det smilet, selv om du ikke tror meg, vil hjelpe deg å få en utrolig dag. 😉

Det antas ofte at arbeid med planter innebærer betydelig fysisk innsats, men sannheten er at det avhenger. Bygg en dam eller beskjær etter hvilke planter dekkes. Men det er også sant at det enkle faktum at du er i kontakt med naturen vitaliserer deg.

Forbedre forhold …

Barn og voksne kan nyte hagearbeid

På samme måte som de som konsentrerer seg i en hundepark kan få venner veldig enkelt, kan de som har en ekte lidenskap for hagearbeid, gjøre det samme med familien og vennene, som med de de vil møte. Planteverdenen er så, så stor at det er mye å snakke om. Så ikke gå glipp av muligheten de gir deg til å lære og undervise 🙂.

Personlig vil jeg fortelle deg at det å gå med en venn til barnehagen er mye mer interessant enn å gå alene. Fordi du vet at dagen ikke slutter når vi forlater barnehagen. Så skal vi spise, deretter en tur, og i løpet av – nesten hele tiden snakker vi om planter, som er vårt favorittemne. Dermed, litt etter litt og nesten uten å vite det, har vi vært venner i mer enn sju år.

… og helse

Mangotre med frukt

Puster frisk luft, holder deg aktiv, smiler (eller ler 😉), alt dette får deg til å føle deg levende. Når vi er lykkelige eller gjør noe vi liker, frigjør hjernen endorfiner, som er hormonene til lykke, som har svært viktige helsemessige fordeler. Selv om jeg er ærlig, vet jeg ikke helt hva effekten har på mellomlang eller lang sikt, noe som forteller meg at disse hormonene er det mest effektive middel mot aldring. Når vi føler oss veldig deprimerte, slutter vi faktisk å ta vare på oss selv, men vi lar også smerten «spise» oss inne.

Selv om jeg er en av dem som tror at det er tider for alt, å være lykkelig og å gråte, er det sant at glede vil alltid være en bedre mat for det som gjør oss til det vi er. Og hvilken bedre måte å erobre det enn å omgi deg med planter.

Hjelp til å ha en sunnere planet

Sunn treskog, hjelper til med å holde planeten i live

Vi lever på en planet der asfalt invaderer alt. Trafikk sirkulerer gjennom gater som for ikke lenge siden var veier eller naturstier. Forurensningsnivået skyter i været, og mange liv er i alvorlig fare for å se slutten komme tidlig. Hvis vi vil unngå dette, er en av tingene vi kan gjøre … plante: trær, busker, palmer, … hva som helst. Hvis det var flere grønne områder i byer og tettsteder, ville alt være veldig annerledes.

Planter absorberer karbondioksid gjennom porene på bladene og frigjør oksygen. Som en konsekvens holder de luften ren. Men pass på, det vil ikke være nok å plante dem også unngå bruk av syntetiske (kjemiske) produkter, ellers ville vi ende opp med å ha en veldig voldsom jord.

Hagearbeid, som vi har sett, kan være mye mer enn underholdning. Det kan være en venn, en rådgiver, et smil om morgenen, et pust av frisk luft, en livsstil. 🙂