Skip to content

Hva du bør vite om den første hagen Ting som ingen forteller deg

9 de juni de 2021

Å lage en hage fra bunnen av er en opplevelse som, ja, den kan være virkelig fantastisk og lærerik, men når du ikke aner hvor du skal begynne, oppstår det vanligvis problemer som følge av uerfarenhet og uvitenhet. Derfor ville det ikke være rart for deg å se ned på de som forteller deg at det er enkelt å designe (enkelt? Jada? Kom igjen!).

Også. Enten du nettopp har flyttet til et hus med land, eller hvis du har bodd i et lenge og vil gi liv til det forlatte landet, så skal jeg fortelle deg hva du skal vite om den første hagen. På denne måten kan du unngå å gjøre de hyppigste feilene og glede deg over det – nesten – første øyeblikk.

Ingen jord er den samme

Jorden kan være leirholdig, sur eller nøytral

En rose er en rose (som sangen sier), men hvis vi snakker om bakken, endres ting. Avhengig av område, og til og med bruken som er gitt til et land, kan det være rikt på organisk materiale eller ikke, surere eller mer alkalisk, med en svampaktig eller kompakt tekstur nesten som en stein. Så det, ikke alle planter vil leve godt i samme jord.

Men ikke bekymre deg, dette kan endres; Med andre ord kan du lage en jord med lav pH (sur) som passer for eksempel til mandeltrær, som ønsker en med en ganske høy pH (alkalisk). I disse lenkene har du mye informasjon om det:

 • Hva er pH (og hvorfor er det viktig for planter)
 • Endre jordens pH
 • Kjennetegn og jordtyper
 • Jordstruktur

Planteavfall kan forbli i bakken

Blader som faller til bakken nedbrytes og frigjør næringsstoffer

Og faktisk burde de. Jeg kommer ikke til å lyve for deg: en løvrik hage på bakken er vakker, men den er ikke naturlig eller til og med praktisk. Planter har brukt energi på å produsere dem, og når de faller til bakken, brytes de ned og frigjør næringsstoffene som i stor grad vil bli absorbert av røttene til de vegetative vesnene som gir stedet farge og liv.

I tillegg kan du bruke dem til å lage mulker, enten for å beskytte avlingene mot kulde, slik at jorden holder seg fuktig i lengre tid … eller begge deler.

Når grønnsakene blomstrer, kan de kuttes og legges til kompostbunken.

Utsikt over romaine salat frukthage

De er ikke lenger nyttige for konsum. Smaken blir verre, og det er derfor det er bedre å kutte dem og bruke dem til kompost. Selv om det uten tvil er idealet å unngå nettopp at de blomstrer, høster dem så snart de er klare. Derfor må du så dem på anbefalt tidspunkt, og gi dem de nødvendige næringsstoffene til de er klare.

For mer informasjon legger jeg til disse lenkene:

 • Såkalender for hagebrukplanter
 • Hva er en urbane hage og dens pleie
 • Hva du skal plante i desember i grønnsakshagen (vinter på den nordlige halvkule)
 • Hvordan forberede hagen til vinteren

Blomstene, i grupper, bedre enn atskilt

Tulipaner er pæreformede, enkle å ta vare på

I en hage Du kan ikke gå glipp av blomstergruppene, siden de gir bevegelse og mye glede. Men pass på: ikke gjør feilen ved å plante dem separat. For eksempel kan pæreplanter, som vanligvis bare produserer en blomstestengel, bare skille seg ut hvis de har andre ved siden av seg, er av samme type, men av en annen farge, eller andre som vokser til samme høyde (mer eller mindre) .

Selvfølgelig må du legge igjen et lite gap, det kan være fra noen få centimeter til 20-30 cm, avhengig av arten (for eksempel Canna indica, som har en tendens til å fjerne mange blader). Men ikke mer.

Friske planter begynner å skille seg ut i barnehagen

Utsikt over en planteskole

Hvor mange ganger har du besøkt en barnehage og sett en plante som du likte mye, men som hadde en insekt, hadde noen bitt blader, eller kort sagt noe som fikk den til å se litt dårlig ut? Dette skjer mye, men så mye som vi likte, er det beste stedet nettopp barnehagen, og ikke hagen vår.

Overføringen av sykdommer og skadedyr mellom planter er for lett og rask. Så det, for å unngå problemer er det veldig viktig å kjøpe sunne eksemplarer, at de vokser sterkt. Mer informasjon om: hvordan vite om en plante er syk.

Eksperimenter er fine, så lenge de gjøres klokt

Utsikt over Acer palmatum cv Little Princess

I planteskoler finnes det et stort utvalg av planter, men hver har sine egne behov. Noen vil bare gjøre det bra i frostklima, andre bare i varme klima; noen vil ha en sur jord og andre vil ha en nøytral eller alkalisk pH. Før du tar med deg et eksotisk eksemplar, må du finne ut om pleien siden ellers kunne du bruke penger forgjeves.

Her er litt informasjon som sikkert vil hjelpe deg med å forhindre at dette skjer med deg:

 • Planter for syrejord
 • Planter for alkalisk jord
 • Tropiske planter (for klima uten frost)
 • Kulde og frostbestandige planter
 • Tørkebestandige planter

Hagearbeid hviler ikke om vinteren

Det er pæreplanter som blomstrer om vinteren

Selv om det er sant at planter knapt vokser i løpet av denne tiden, hver gartner (uansett hvor nybegynner 😉) du må ta på deg varme klær og jobbe med det: beskytt delikate planter mot kulde, legg en mulch på dem om nødvendig, forbered det som skal brukes til kompostering.

Og med dette er vi ferdige. Jeg håper det har vært nyttig for deg, og du kan nyte hagen din som aldri før.