Skip to content

Hva er akadama og hva brukes det til?

4 de juli de 2021

Blant de mest anbefalte porøse underlagene for mange typer planter finner vi akadama, som er en granulær leire av vulkansk opprinnelse som bare finnes i Japan. I motsetning til andre lignende materialer holder den fuktighet lenger, så det er ideelt når du vil dyrke planter som trenger mye vann, men uten å bli oversvømmet. I tillegg kan den brukes alene eller blandes med andre underlag, som kiryuzuna eller kanuma. La oss bli kjent med dette spesielle »landet».

I denne artikkelen skal vi fortelle deg om alle egenskapene og fordelene som akadama har for dyrking av visse planter.

Hovedtrekkene

substrat for bonsai

Er du bekymret for å vanne for mye? Med akadama vil du ikke lenger ha det problemet: når det er tørt, er det en lysebrun farge, men når den er våt blir den mørk brun. Potteplanter, spesielt hvis de er eksotiske, trenger å ha et substrat som gjør at de alltid har røttesystemet. Dette er noe at det er visse underlag, som torv, som i tilfelle det blir vannet for mye, kommer røttene til en tid da de blir oversvømmet og kveler. For å unngå dette anbefales det å alltid blande torven med perlitt, leirkuler eller noe lignende materiale. Men når det gjelder akadama, kan brukes alene uten problemer, så til slutt kan du spare deg selv for litt penger.

Dette substratet brukes vanligvis til bonsai, men det er også veldig tilrådelig å bruke den når du har acidofile planter som lever i et klima som ikke er helt passende (for eksempel japanske lønner som bor i Middelhavsområdet). Hvis de plantes i akadama, vil det være mulig å se at trærne og buskene lever, og ikke overlever, de kan til og med komme til å falle.

Det er en type bearbeidet leire som utsettes for høye temperaturer for å oppnå større konsistens og øke graden av porøsitet. Takket være denne høye porøsiteten tillater den riktig transpirasjon av plantene slik at vanning eller regnvann ikke akkumuleres for mye. Vi vet at den har en mineralsk opprinnelse med et granulært utseende og med en brun farge når den er tørr og har en tendens til rødlig eller når den er våt.

Dette underlaget har blitt mer og mer kjent over hele verden, og det er en større diffusjon. Før det var mer komplisert å kjøpe, er det nå flere fasiliteter. Det er ikke viktig å dyrke en bonsai, men det er et av de beste valgene for det. Siden den ble introdusert i vårt land, blir den i økende grad brukt og har blitt et grunnleggende substrat for alle blandinger. I tillegg har det faktum at det handles ganske ofte til andre gjort det vanskelig å redusere prisen på markedet.

Aspekter av akadama

akadama bonsai

Etter ekstraksjonen av akadama gjennomgår den en termisk prosess slik at hardheten øker. Karakteristikkene som denne typen behandling får etter den termiske prosessen, hjelper forskjellige egenskaper slik at det blir det beste underlaget for bonsai. Og er det denne prosessen forbedrer kationutveksling og vannretensjon. Dette gjør det til det beste alternativet å ha bonsai-blandingen. Den har stor hardhet og motstand.

Gjennom årene endrer været stabiliteten og ender med å bli nedverdigende om noen år. Og det er en type underlag som er ganske påvirket av frost. Hvis vi skal ha bonsai innendørs, kan underlaget holde oss litt lenger. Imidlertid, hvis det dyrkes utendørs, vet vi at det er noen ugunstige miljøforhold som gradvis kan slites ned dette underlaget. Vi vil raskt merke når det slutter å renne og mister vannretensjonsfunksjonen. Når dette skjer, det er på tide å transplantere bonsai og fornye akadamaen.

Hvis vi holder det bra, kan det vare flere år med alle dets egenskaper eller bare med en liten reduksjon i dem. Etter transplantasjon i bonsai anbefales det å sile igjen for å eliminere den mest forringede delen og gjenbruke den som fremdeles beholder egenskapene. Det er et gjenbrukbart underlag.

Typer akadama

porøst underlag

I markedet finner du tre typer akadama, som er:

  • Grovkornet: mellom 4 og 11 mm tykk. Anbefales på det sterkeste for innfødte planter.
  • Shohin: korn mellom 1 og 4 mm tykk. Det anbefales på det sterkeste som akvariumjord eller for vannplanter.
  • Standard ekstra kvalitet: korn mellom 1 og 6 mm tykt. Det fungerer for alle planter.

De har alle en pH mellom 6,5 og 6,9.

Hvis vi snakker om priser, er det ikke et økonomisk substrat, men det tar lang tid – år – å spaltes. Prisen er mellom 7 euro for en 2l pose og 30 euro for en 14l pose med Akadama Shohin. I alle fall, hvis du er lei av at dine acidofile planter dør, kan du prøve dette substratet, og du vil se hvordan ting endrer seg.

applikasjoner

For de nybegynnere i verden av hagearbeid og plantepleie er det til stor hjelp. Dette er fordi den skifter farge når den blir vannet. Det er mye mørkere når det er fuktig nok til å tilfredsstille behovene til bonsai. Hvis den ikke holder seg mørk og holder seg lysere, er det på tide å vanne igjen. Vannretensjonen av akadama er 37 gram vann per 100 gram substrat.

Dette substratet kan blandes med elvesand, og det er en av de mest utbredte blandingene som et bonsaisubstrat. Du må lage en forbindelse med 70% akadama og 30% kiriu. Andre blandinger kan også lages avhengig av klimaet der vi bor. For eksempel, hvis vi bor i et område med høyere kvalitet, kan vi legge til 10% torv for bedre å beholde fuktighet. På den annen side, hvis vi bor i et mer regnfullt område, kan vi legge til 20% elvesand.

Hvor får man kjøpt?

Vil du kjøpe den? Klikk så her:

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om akadama og dens egenskaper.