Skip to content

Hva er aldring av planter

9 de juli de 2021

Alle plantevesener som bor på denne planeten følger samme vei: de spirer, vokser, blomstrer, bærer frukt og dør deretter. Disse prosessene er noe som kan være begrenset, forsinket eller avansert, men aldri eliminert.

Derfor, selv om vi føler stor påskjønnelse for en i spørsmålet, uansett hvor godt vi tar oss av den, må vi vite at det før eller siden vil forlate oss. Men, Hva består aldring av planter i?

Hva er plante aldring?

Trær dør etter flere tiår

Senescence eller aldring er et sett med endringer som skjer både overfladisk og internt i levende vesener etter hvert som tiden går. Og det er at cellene kommer en tid da de ikke lenger kan dele seg, slik at kroppen begynner å svikte. For eksempel har personer i alderen 60-70 år (mer eller mindre) større sannsynlighet for å lide av leddproblemer, fordi cellene i den alderen ikke lenger reproduserer like mye eller like raskt.

Når det gjelder planter, vil disse endringene bli sett før eller senere, avhengig av hver type plante. Således, mens den gigantiske sequoiaen kan ta flere århundrer å vise tegn på aldring, vil petunier tvert imot eldes og dø om noen få år (og hvis klimaet ikke er varmt, vil de gjøre det om noen få måneder).

Hva er tegn på aldring i planter?

For å vite om en plante når slutten av livet, kan vi observere dem og sjekke om de viser noen av disse tegnene:

Reduserer blomsterproduksjonen

Når det skjer med mennesker og andre dyr, celler som holder planter i live blir gradvis eldre. Når de er unge, formerer de seg raskt, og genererer mye energi som brukes til å vokse, og også til å blomstre. Men med tiden går energien, styrken, tapt.

I en dokumentar sa de at du kunne «se» tegnene på menneskelig aldring hvis du laget kopier av fotokopier, fotokopier, … Når de er laget, taper du farge og fasthet, og rynker dukker opp. Igjen skjer det noe lignende med planter: Stenglene deres mister vitalitet, og det gjør blomstene deres også.

Disse produseres i færre antall, med dårligere kvalitet og med en forventet levealder som, eller kan være litt lenger enn vanlig (noe som vil skje hvis det er en plante som dør før sin tid, for å oppnå pollinering) eller kortere.

Hapaxanthic planter

Agaven dør etter å ha blomstret

Hapaxanthic planter er de som blomstrer bare en gang, som agaves. De vil produsere blomsterstenger eller stengler med et stort antall blomster (i noen tilfeller kan det være mer enn tusen). Men det er nysgjerrig, for ikke alle typer planter som er som dette produserer en slik mengde blomster til frøene sine; faktisk, agaves for eksempel, er det mer vanlig at de multipliserer med de suger som spirer når moderplanten er i ferd med å dø, enn av frøene.

Uten tvil er multiplikasjon med suger mye mer effektiv, siden alt kan skje med frøene før de spiser (de kan dekkes med snø, spises av et plantelevende dyr, ikke begravet dypt nok, …). En sønn, siden han allerede har noe av røttene når han blir igjen uten mor, må han bare fortsette å vokse.

Tap av glans og fasthet i bladene

Dette henger sammen med det som ble kommentert tidligere. Bladene er i seg selv vanligvis ikke veldig harde. Noen liker de fra kristtorn (Ilex aquifolium) Ja, de er læraktige, men med hendene kan vi lett knekke dem, og hvis de kommer fra gamle planter enda mer. Årsaken er at cellene kommer en tid da de ikke formerer seg som før; hver gang de gjør det saktere, og i mindre mengde.

Bladene faller uten noen åpenbar grunn

Siden de får mindre og mindre saft, en konsekvens av aldring av røttene, faller bladene. De kan ha noen skadedyr, men de kan også ikke ha noen. Når de tas opp, ser de tilsynelatende sunne ut, kanskje litt gulaktige, men ingenting å mistenke at planten dør, i det minste, som jeg sier, i utseende.

Hvis det er en løvfisk som går tom for løv om sommeren eller høsten / vinteren, og etter flere år mister dem for eksempel på våren, må vi mistenke at dens liv nærmer seg slutten.

Produserer mindre og mindre frukt og av dårligere kvalitet

Fruktene av planter som allerede har nådd det vi kan kalle «den tredje plantealderen», hvis de fremdeles produserer frukt, vil de være knappe og mindre behagelige i smak.. Slik sett kan jeg fortelle deg at vi hadde et fikentre i hagen (Ficus carica) som produserte deilige fiken da han var ung; men fra 40-45 år (vi visste aldri hvor gammel han var) begynte han å produsere dem med en smak som ikke lenger var søt. Det virket faktisk som om de hadde mistet all smak.

Heldigvis produserer denne arten gjenvekst som om det var et ugress, og selv om voksenprøven dør, kan du alltid ta vare på litt gjenvekst.

Tørre, syke eller svake grener

Stammen sprekker gjennom årene, og grenene kan bli sprø. Når de blir svake, angriper insektene som forårsaker skadedyr ofte demog mikroorganismer som sopp vil ikke nøle med å nedbryte alt det organiske stoffet som har begynt å dø.

I alle fall, hvis du er i tvil, anbefaler vi å konsultere oss for å løse dem 🙂.

Tørre blader

Har det vært av interesse for deg?