Skip to content

Hva er bedre: kjøp planter eller frø?

22 de juli de 2021

Hagearbeid er en fantastisk kunst, som du kan lære mye av den praktisk talt hver dag. Se planter vokse, hvordan bladene, stilkene og blomstene deres utvikler seg, hvordan de blir sterkere når de tilpasser seg miljøet, hvordan de kjemper for pollinerende insekter for å bære pollen fra et kronblad til et annet, og hvordan de endelig produserer frøene som vil starte en ny generasjon, det er uten tvil en uforglemmelig opplevelse.

Men når du har det travelt med å ha en flott hage eller frukthage, velger du ofte å kjøpe voksne planter. Og det er det, hvem vil ikke kunne nyte skjønnheten i deres spesielle paradis på kortest mulig tid? Likevel, hvis du er i tvil om det, vil jeg prøve å løse dem akkurat nå. Finn ut om det er bedre å kjøpe frø eller planter 🙂.

Ta vare på frøene, et uforglemmelig minne

Frø sådd i en brett

Frø er et fantastisk naturverk. Innvendig inneholder de alt genetisk materiale som er nødvendig for at en plante skal vokse og bli voksen, og være en litt forbedret versjon av foreldrene. Derimot, de er veldig sårbare. Soppene dreper dem ofte i løpet av få dager, så det er veldig nødvendig å behandle dem med soppdrepende midler minst en gang i uken for å unngå dette.

Også, slik at det ikke oppstår problemer såbedet må plasseres i eksponeringen som kreves av den aktuelle planten, fordi hvis de blir sådd innendørs, og når de spiser, føres de utenfor i direkte sollys, vil de brenne. Du bør også bruke et underlag som har god drenering, ellers vil det forbli vått for lenge, noe som kan rote frøene.

Alt i alt, ta vare på frøene det er en veldig krevende oppgave. Du må være veldig bevisst på vanning, sopp og sol. Men dette får oss til å føle oss mer knyttet til dem, og det er derfor jeg anbefaler såing når du har tid.

Grodde planter, når det verste er over

Hortensiaplante i blomst

Planter som selges dyrket har passert den mest kritiske fasen av et hvilket som helst planteveren: den barndom. Ved å ha definitive blader, kan de utføre fotosyntese uten problemer. Dermed kan de vokse normalt mens de blir sterkere. Selv om de nå kan ha andre fiender som bladlus, melkeblapper eller trips, blant andre, med riktig behandling, hjelper de dem med å bli kvitt dem.

Prisen er mye høyere enn for frøene (en konvolutt av disse kan koste 1 eller 2 euro, og en voksen prøve av for eksempel hortensia koster omtrent 6-7 euro), men når de vokser, brukes de til å dekorere hagen eller plante direkte i hagen.

Hva er bedre: kjøp frø eller planter?

Frukt av Ardisia crenata-planten

Det kommer an på flere ting:

  • I rush må vi ha en grønnsakshage eller hage.
  • Fra vår erfaring med å dyrke planter.
  • For tiden må vi ta vare på dem.
  • Av den plassen vi har tilgjengelig.
  • Fra budsjettet vårt.

Så med alt vi har diskutert, har hver sitt svar. Hvilken er din? 😉