Skip to content

Hva er Bordeaux-blanding og hvordan tilberedes den?

24 de juli de 2021

Våre planter kan bli påvirket av en mengde sopper som kan skade dem alvorlig til det punktet at hvis de ikke kontrolleres, kan de visne. For å unngå dette, anbefales det sterkt å bruke Bordeaux-blanding, et kraftig blålig soppdrepende middel som vi kan tilberede hjemme.

Her forklarer vi hvordan du kan få tak i denne fantastiske buljongen for å beskytte plantene dine og hvordan du bruker den.

Hva er Bordeaux-blanding?

Bordeaux-blanding er en blanding av kobbersulfat og kalsiumhydroksid (slaked kalk) som ved et uhell ble oppdaget av Bordeaux vinprodusenter. De brukte dette produktet til å kjempe mot tyver, da de forhindret dem i å spise fruktene. Det er veldig enkelt å tilberede blålig soppdrepende middel som beskytter planter mot sopp som kan påvirke dem.

Hvordan forbereder du deg?

For å få det, bare du må blande 10 gram kobbersulfat og 20 gram kalsiumhydroksid i en liter vann. Når du er ferdig, rør godt slik at alt er godt oppløst, og fyll deretter en spray med den resulterende væsken. Dermed vil du ha soppdrepende middel klart til bruk.

Hvordan å bruke?

Avhengig av arten du må behandle, kan du bruke Bordeaux-blandingen på et bestemt tidspunkt, for eksempel:

  • Frukttrær: om høsten, før bladene faller, eller på slutten av vinteren. Gjenta annenhver uke.
  • Hagebrukeplanter (jordbær, tomater, poteter osv.): starter om våren, annenhver uke.
  • Prydplanter (unntatt kjøttetende og acidofile): starter om våren, annenhver uke.

Bruken av denne blandingen bør ikke overstige en kobberkonsentrasjon på 6 kg per hektar / år.

Forholdsregler

Blad med dunaktig mugg

Hvis de brukes for mye, kan plantene lide. Under virkningen av kobbersulfat kan bladene visne siden den ikke raskt elimineres fra jorden, og derfor kan dens konsentrasjon være veldig høy, på 200 mg / kg jord når idealet ikke er å overstige 60 mg / kg.

Hva mer, kan ikke brukes i blomstringsperioden eller når innhøstingsperioden nærmer seg. Det er også veldig viktig å huske på at Bordeaux-blandingen er giftig for dyr, inkludert mennesker, så den må holdes borte eller skjules for barn, så vel som dyr.

For resten, hvis de nødvendige forholdsregler blir tatt, er det et av de mest effektive økologiske soppdrepende middel.