Skip to content

Hva er Cormophytes?

6 de juli de 2021

Når du snakker om kormofytterHelt fra begynnelsen vet du kanskje ikke hvilken type planter vi refererer til. Men tro meg, i denne gruppen er en av sjangrene som ofte forskjønner hager og terrasser.

Blomstene de produserer er så elegante og vakkert fargede at det er vanskelig å ikke slutte å se på dem. Hva mer, mange av dem gir en veldig behagelig aroma.

Hva er det?

Bregner er kormofytter

Begrepet kormofytt har to betydninger. Den første er følgende: det er en flerårig plante, det vil si at den lever mer enn to år, har en knoll og mister sin luftdel (blader, stilker) om vinteren. En knoll er en underjordisk stamme, som har en hovent base og også har visse fremspring som knoppene kommer fra, og derav bladene og blomstene. Den består av tørre blader som beskytter interiøret.

Den har flere likheter med pærer; faktisk er kormofytiske planter vanligvis inkludert i den pæreformede gruppen, og dyrkes vanligvis på samme måte. Til tross for at begge stilkene akkumulerer næringsstoffer og har mer eller mindre samme form, vil vi ikke se konsentriske ringer så lett som det ville skje hvis vi kutter en pære hvis vi krysser en snor.

Den andre betydningen er enklere: det er en plante som har røtter, stengler og blader, og som fører saftkar i alle deler. Disse er de vanligste, og de mest tallrike også. Dette inkluderer alle spermatofyttplanter (som produserer frø) og pteridofytter (som er bregner).

Opprinnelsen dateres tilbake til mer enn 300 millioner år siden. Før dem ble de få plantene som eksisterte bare funnet i havene, siden det er kjent at det var der livet oppsto. Overgangen fra vannmiljø til jordbasert var en stor forandring, siden for å overleve måtte de lære å utnytte sollyset mens de unngikk tap av vann.

Og hvordan gjorde de det? Vel, tilpasse bladstrukturen. Spesielt ved å endre epidermis, som har ett eller flere lag av celler som utgjør skjellaget. Dette er et belegg som gjør arket vanntett. Takket være det forhindres vannet inni å gå tapt.

Hva er delene av en kormofyttgrønnsak?

Denne typen planter består av røtter, stilker og blader. Men selv om hver av delene er godt differensiert, oppstår alt fra samme punkt. Røttene spirer og vokser ned i bakken, og både bladene og stilken dukker opp øverst.

6 eksempler på kormofytter

Det er mange planter som faller inn i denne gruppen, så mange at det ville være umulig å nevne dem alle i samme artikkel. Av denne grunn har vi valgt noen for å gi deg en ide om hvordan de er:

Asplenium

Asplenium er en bregne

Asplenium er bregner som er hjemmehørende i Australia og Europa som er preget av å presentere et kort rhizom hvorfra blader som kalles frondspirer. Disse kan være enkle og lansettformede, eller de kan være veldig delte. Høyden varierer veldig avhengig av arten, og kan måle 20 centimeter til nesten en meter.

Krokus

Crcosus er bulbous

Planter av slekten Crocus er en av de som har en knoll. De finnes i Europa, Asia og Nord-Afrika. De overstiger vanligvis ikke 30 centimeter i høyden, og bladene er grønne og lange. Blomstene er omtrent 15 centimeter høye, og de blomstrer om våren.

Dioon

Dioon er en cormophyte busk

Dioon er planter som er hjemmehørende i Amerika. De er ganske lik Cycas, og tilhører faktisk den samme ordenen (Cycadales), men deres bæring og blader, så vel som deres blomsterstand er noe forskjellige. De kan nå en høyde på 1-2 meter, med grønne blader, pinnate med kort pinnae, og læraktig.

Helianthus

Solsikke er en kormofytt

De plantene som tilhører slekten Helianthus er årlige eller flerårige urteaktige når en høyde på mellom 1 og 5 meter. De utvikler stående eller stigende stengler, og bladene er generelt store og måler opptil 12 centimeter, gule i fargen.

Pinus

Furu er bartre

Planter av slekten Pinus er furu, bartrær som er hjemmehørende på den nordlige halvkule som vanligvis vokser som trær (sjelden som busker) som har en pyramideformet eller avrundet krone. Stammen vokser noe skrått og når mer enn 7 meter i høyden. De finnes i skoger i høy høyde, men også i nærheten av sjøen, som f.eks Pinus halepensis for eksempel.

Rhopalostylis

Rhopalostylis er palmer

Arten av slekten Rhopalostylis er palmer som er hjemmehørende i Sør-Stillehavet. De har en tynn koffert på omtrent 30 centimeter, og pinnate blader mellom 3 og 5 meter i lengde. De kan nå en høyde på 10-15 meter avhengig av sorten.

Som du kan se, er det mange kormofytter. Det faktum at det er så mange gjør dem til en veldig interessant gruppe planter, siden det er mange som er ideelle å vokse hvor som helst.