Skip to content

Hva er de største plantefamiliene?

8 de juli de 2021

Hva er de mest tallrike plantefamiliene som finnes? Vi lever på en planet med et stort mangfold av planteliv, hvor vi kan tenke på skjønnheten til et stort tre, men også på de små blomstene som produserer mange urter som knapt overstiger åtte centimeter i høyden.

Klimaet, landet, beliggenheten, … alt dette er faktorer som former utviklingen til hver av plantene, fordi det hvert levende vesen ønsker er nettopp å fortsette å eksistere. Takket være det, overlevelsesinstinktet gjør planteriket til det det er i dag: et skue i seg selv, en som mennesker har muligheten til å glede seg over.

Hva er botaniske familier?

Før jeg går inn i emnet, vil jeg først forklare hva en familie er i botanikk, siden på denne måten hvis du er nysgjerrig på å vite hvilke som er de mest tallrike familiene av planter, vil du kunne vite nøyaktig hvor viktig de er. Vel, i verden det er omtrent 400 000 aksepterte plantearter, teller ikke sortene og ikke engang sortene (i så fall ville tallet sikkert være nær en million … eller det kan til og med overstige det).

Som mennesker vi er, er en av egenskapene våre at vi liker å klassifisere ting, siden det er mye lettere for oss å lære om dem. Derfor er ekspertene, i dette tilfellet botanikerne, det de gjør gruppere planter som er så like som mulig, ikke bare i utseende, men også når det gjelder evolusjon og derfor også genetikken.

Når vi tar i betraktning alt dette, vet vi for eksempel i dag at selv om Cycas og palmer er ganske like, er de i realiteten ikke i slekt. Mens førstnevnte regnes som levende fossiler siden de begynte å utvikle seg for mer enn 300 millioner år siden, er palmer mer «moderne» planter siden deres utvikling begynte for rundt 140 millioner år siden.

Men det er ikke alt: Cycas er gymnospermplanter, det vil si at de er planter som ikke beskytter frøene sine i en frukt (det være seg kapsel, belgfrukter eller så videre), men heller de rødlige kulene som vi ser er frøene; palmer er derimot angiospermer, det vil si at de beskytter dem i en frukt som vanligvis er kjøttfull, for eksempel dadler.

Som du kan se, er å identifisere planter mye mer enn å se på utseendet. For alt dette, i dag er det etablert mer enn 100 botaniske familier.

Hva er de mest tallrike plantefamiliene som finnes?

Nå som vi vet at det er en botanisk familie, må vi snakke om de mest tallrike. Det er mange som er veldig store, men uten tvil er de som fortjener å være blant topp 5 følgende:

Asteraceae (sammensatte planter)

Utsikt over Aster tataricus

Det er den mest tallrike langt. I henne ca 32 913 arter er samlet, delt inn i ca 1911 slekter. De er normalt urteaktige planter, selv om de kan være trær, busker eller klatrere. De kan være årlige, toårige eller flerårige. Bladene er alternative og generelt grønne.

Blomstene er små, hermafrodittiske eller sjelden unisexuelle eller sterile, og er gruppert i blomsterstander sammensatt av kapitler. Fruktene er cyselas, det vil si at frøet er festet til mange veldig lette hår som vil hjelpe det å bevege seg bort fra moderplanten.

I denne botaniske familien finner vi blant annet Aster, Senecio eller Helichrysum.

Orchidaceae (orkideer)

Utsikt over Phalaenopsis orkide

Orkideer er på andreplass, noe som elskere av disse plantene kan like. Det anslås at det er omtrent 25 000 arter (noen sier det er omtrent 30 000) fordelt på 800 slekter. De er urteaktige, flerårige eller årlige planter, med en jordbasert eller epifytisk vane, eller noen ganger klatreplanter. Når det gjelder terrestriske, er stilkene jordstengler eller knoller, mens bladene i epifytter blir tykkere ved basen og danner pseudobolber.

Bladene er enkle, ofte alternative, spiralformede, distale eller hvirvlede, med eller uten bladblader. Blomstene er en av de mest komplekse i planteriket, selv i visse arter av orkideer adopterer de dyreformer, med veldig lyse farger. Fruktene er bær som inneholder frøene.

Eksempler på denne familien har vi blant andre Phalaenopsis, Cattleya eller Dendrobium.

Fabaceae (belgfrukter)

Utsikt over Caesalpinia pulcherrima

Dette er en familie som også har stor økonomisk betydning, ikke bare fordi mange produserer spiselige frø, men det er også mange med stor ornamental verdi. I henne vi fant 19 400 arter delt inn i rundt 730 slekter av urter (årlig, toårig eller flerårig), trær, busker og vinstokker. Bladene er vanligvis alternative, eviggrønne eller løvfellende, pinnate eller bipinnate, grønne.

Blomstene kan være små eller store, sammensatt av fem fargerike kronblader, og er gruppert i klyngelignende blomsterstander. Fruktene er mer eller mindre lange belgfrukter som inneholder frø som ofte er svarte og læraktige.

Eksempler på belgfrukter vi har, for eksempel Delonix regia (flamboyán), Acacia, Caesalpinia eller Vicia sativa (kikerter).

Poaceae (gress)

Utsikt over bambusen

De er den fjerde største familien, med 12 100 beskrevne arter spredt over mer enn 820 slekter. Til tross for at den er den fjerde, er den den første når det gjelder økonomisk betydning, siden en stor del av dem spiser vi oss selv … og mange husdyr og fjærkre, så vel som noen husdyr.

Generelt snakker vi om gress, treaktig, tussock, rhizomatous eller stoloniferous, som kan være årlig, toårig eller flerårig avhengig av art. Stilkene er sylindriske til elliptiske, med hule eller faste internoder (som mais), og fra dem spirer lange, alternative grønne blader. Blomstene er gruppert i spikeletformede blomsterstander, og er uniseksuelle eller hermafrodittiske. Fruktene er små og tørre.

Eksempler på gress vi har Triticum (hvete), Oryza sativa eller Oryza glaberrima (ris), den Zea mays (mais), den Hordeum vulgare (bygg), underfamilien Bambusoideae (bambus) eller Avena.

Rubiaceae

Utsikt over Gardenia jasminoides

Og sist men ikke minst, vi skal snakke med deg om Rubiaceae. Denne familien består av mer enn 10.000 arter fordelt på rundt 600 slekter, og de er trær, busker, urter eller klatrere, vanligvis av jordisk vane, selv om det er noen som er epifytter. Bladene er motsatte, hvirvlede eller sjelden pinnatifide, flerårige eller noen ganger løvfellende.

Blomstene er gruppert i terminale blomsterstander, og er aktinomorfe eller sjelden zygomorfe. Fruktene er enkle eller flere, og kan være drypp eller kapsler og inneholder frøene.

Eksempler på planter som tilhører denne familien er Gardenia, Galium eller Bouvardia.

Syntes du dette emnet var interessant?