Skip to content

Hva er delene av en trestamme?

10 de juli de 2021

Vil du vite hva som er delene av en trestamme? Uten tvil er det veldig interessant å vite mer om disse plantene, som et stort antall dyr er avhengige av – inkludert oss mennesker. Kanskje hvis vi alle lærte plantens deler og funksjoner, ville verden være annerledes, men dette er et annet tema som vi ikke kommer til å berøre her.

Deretter skal jeg forklare hva hver av delene er, samt hvordan de er nyttige for trær.

Hva er et tre?

Spiret trefrø

Et tre Det er en treaktig plante som når minimum 5 meter i høyden (noen sier 6 eller 7), og som forgrener seg fra visse meter over bakken. Bladene kan være løvfellende; det vil si at de faller til en viss tid på året (sommer eller høst / vinter), flerårige (som betyr at de faller, men veldig gradvis gjennom hele året), eller halvt utløpt, det vil si at de faller bare delvis.

Det er mange planter som er treformede, men som ikke er det.. Et tydelig eksempel er palmer. Ofte, selv i hagebøker, vil de fortelle deg at dette også er trær, men de har egentlig ikke noe å gjøre med dem, av den «enkle» grunn at de er monokotter, ikke dicoter. Hva er meningen med disse ordene? Øst:

  • Monocots: når spirer, har plantene et enkelt blad eller primitivt blad. Bortsett fra det, har de ikke kambium, noe som betyr at de ikke kontinuerlig kan vokse i tykkelse. Eksempler: Asparges, Pandanus, Poa, pæreformede og alle palmer, blant andre.
  • Dikotyledoner: er de som ved spiring har to eller flere cotyledons eller primitive brosjyrer. De har kambium, så koffertene kan tykne opp til … vel, til genetikken deres forteller dem 🙂. Eksempler: alle trær, busker, vannliljer, Ceratophyllum, Amborella, etc.

Hva er delene av trestammen?

Deler av en trestamme

Nå som vi vet litt mer om de to hovedgruppene av planter og deres hovedegenskaper, er det på tide å lære mer om trær. Delene av bagasjerommet er som følger:

  • Cortex: det er det ytre laget, og selv om det er vanskelig, er det også veldig delikat. Den består av et indre lag laget av levende celler, og det ytre laget av døde celler.
  • Cambium: det er et tynt lag der nye celler blir opprettet, som lar treet vokse og utvide seg fra år til år.
  • Xylem: kjent som splintved. Det er et lag dannet av et nettverk av celler som er ansvarlig for å føre vann og næringsstoffer fra rotsystemet til grenene og bladene. Det er et ungt tre, det mest og også det mykeste.
  • Kjerneved: Den er dannet av den døde xylem, det vil si av de døde cellene som tidligere dannet xylem. Dette treet er det vanskeligste, og gir derfor støtte og styrke.
  • Marg: det er et lite område med levende celler som er i midten av kofferten. Gjennom det transporteres de viktigste næringsstoffene. Den er beskyttet av veldig hardt tre.
  • Medullære stråler: de er stråler som kommer ut av gropen, og som det transporteres saft gjennom.

Jeg håper det har vært av interesse for deg 🙂.