Skip to content

Hva er delene av et blad?

5 de juli de 2021

Blader er veldig viktige for planter: Gjennom porene absorberer de energi fra solen og karbondioksid, og etter en rekke kjemiske reaksjoner klarer de å transformere alt dette til mat i en prosess som kalles fotosyntese. De viser seg også å være viktige for resten av livet på jorden, siden de frigjør oksygen, en gass som lar celler eksistere og følgelig kroppen fungere.

Men også å kjenne til de forskjellige delene av bladene vil være veldig nyttig når det gjelder å ta vare på dem, siden når en plante er dårlig, vises de første symptomene på bladverket ved mange anledninger. Så det, La oss se hvilket navn hver av delene har, og hva er deres funksjon.

Hva er bladene?

Knivene har to viktige funksjoner

Blader er organer som planter bruker for å utføre både fotosyntese og transpirasjon. Den første hjelper dem med å skaffe seg mat og dermed vokse; På den annen side er det andre veldig nyttig for dem, for eksempel når temperaturene er veldig høye, siden selv om de mister vann, frigjøres det i form av damp, og når litt luft blåser, faller kroppstemperaturen litt.

Du kan si at det er som når vi selv svetter: det er sant at vi kan miste mye vann og mer om sommeren, men hvorfor føler vi oss kjøligere når vi står nær viften eller vinden blåser litt? Men i motsetning til oss, takket være vanndampen og skyggen som plantene gir, kan de skape et fantastisk mikroklima som er litt kjøligere, og dermed bli tilfluktsrom for noen dyr.

Hva er de forskjellige delene av bladene?

Deler av et ark beskrevet i et bilde

For å bedre studere dem har botanikere navngitt hver av delene av bladene. Og de har alle en funksjon:

Kniv eller kniv

Limbus, også kalt lamina, det er den normalt flate og brede, eller lange og / eller smale delen, som er ansvarlig for fotosyntese. Av denne grunn er det i de fleste tilfeller av en viss nyanse av grønt siden det har klorofyll, som er pigmentet som gir den den fargen.

Det skilles mellom to deler: oversiden, som er oversiden, og undersiden, som er undersiden. Toppen har vanligvis en lysere farge enn undersiden; i sistnevnte er det nesten alltid lett å se nervene slik at saften sirkulerer.

I bladene til mange arter, spesielt de av trær, er porene også godt synlige, uten behov for forstørrelsesglass eller mikroskop (men hvis du har en, anbefaler vi at du observerer dem gjennom den. Du vil sikkert like).

Petiole

Blomsteren, som kan være lengre, kortere eller til og med fraværende, er den delen som forbinder arket med stammen. Det er en slags stilk nesten alltid veldig tynn, mindre enn 0,5 centimeter, som har tre viktige funksjoner:

  • Den ene er å gi arket en viss stabilitet, og unngå så mye som mulig at det blir skadet når det blåser veldig hardt eller for eksempel regn;
  • den andre er å levere rå saft (som kommer fra røttene, og inneholder vann og mineralsalter);
  • og til slutt er det å transportere den bearbeidede saften (proteiner, karbohydrater og annen mat bearbeidet under fotosyntese) gjennom kofferten og igjen til rotsystemet.

Stipler

Noen planter, ved foten av petiole har de som to «blader» som vokser motsatt til sa petiole kalt stipules. De er ansvarlige for å beskytte de unge bladene, så når de er ferdig med å modne, faller de ofte av.

Slire

Sliren er basen på petiole, det vil si er den delen som forbinder stammen av planten. Den utvides litt slik at arket er godt støttet. Fargen varierer avhengig av arten, men den er vanligvis mørkere enn lamina.

Hvilke typer blader er det?

Det er mange typer blader

Det er mange typer blader, så mye at de kan klassifiseres på opptil fem forskjellige måter: avhengig av om de har petioles eller ikke, avhengig av hvordan bladet er delt, hvordan formen er, hva egenskapene til kanten har er, og til og med hvordan er ribben. Så vi har:

  • I følge petiole: det er blader som har det, og andre som ikke har det. Førstnevnte kalles petiolate blader, og den andre sittende.
  • I henhold til delingen av limbo: De kan være enkle blader (det vil si at de har et blad som ikke deler seg) eller sammensatt.
  • I henhold til formen: bladene kan være hjerteformede, ovale, elliptiske, lansettformede, akikulære, lineære, palmate, reniforme, avlange, …
  • I følge kanten: bladets kant eller kant kan være hel, bølget, flikete, takket, delt eller fortannet.
  • I følge ribben: de kan være palminervier, det vil si nervene fordeles på en slik måte at de ser ut som de i håndflaten; penninervias, når en klar hovednerven skiller seg fra som de andre oppstår fra; og parallelinervias, når venene fordeles nesten parallelle gjennom bladet.

Og vi kunne fortsatt klassifisere dem på en annen måte: avhengig av om de er flerårige eller utløpte. De første er de som blir værende i plantene i flere måneder eller år, og at de i et gitt øyeblikk faller litt etter litt, etter hvert som nye dukker opp; sistnevnte er derimot de som faller hvert år, når forholdene ikke er gunstige (for eksempel kan det være fordi temperaturen begynner å synke mye, eller fordi regnet stopper).

Kjente du de forskjellige bladtypene og deres deler?