Skip to content

Hva er det, og hva er skadene forårsaket av bladkutterbien?

21 de juli de 2021

Bier er en av de mest fordelaktige insektene som en hage, frukthage eller til og med en uteplass med planter kan ha. Uten dem ville blomster ikke pollinere, og derfor ville arter utryddes i en alarmerende hastighet. De er så nødvendige at hvis en dag de forsvant, ville menneskeheten ha et veldig alvorlig problem. Imidlertid er det noen som er litt skadelige for plantevesener, og det er de Megachile centuncularis.

Dette vitenskapelige navnet høres sannsynligvis ikke ut som noe for deg, men hva om jeg fortalte deg at det er det som er bladet som skjærer bladet? Ting endrer seg, ikke sant? Dette er en »venn» som kan gjøre våre elskede planter stygge.

Hva er bladskjærerbien?

Det handler om en Flygende insekt kjent under de vanlige navnene på bladsagbien, rosenbuskebien eller bladkutterbien som tilhører ordren Hymenoptera, noe som betyr at de er i slekt med veps og maur. Det minner veldig om tambien (Apis melifera), men det skiller seg hovedsakelig fra det ved sin oppførsel (det har en tendens til å leve mer alene, og ikke i grupper som Apis) og selvfølgelig av skaden det forårsaker.

Hva er symptomene / skadene det forårsaker på planter?

Den kvinnelige bladkutterbien vil gjøre reiret nær anlegget, enten på bakken, på veggen, i et hull i stammen eller selve stammen, eller til og med i potter. Reirene vil ha en sylindrisk form, og i dem, i tillegg til larvene, vil de ha proviant for dem. Den nevnte maten er absolutt blader som den skjærer med kjevene om et øyeblikk.

Selv om det kan se annerledes ut, er skaden på planten mer estetisk enn noe annet. Når bien nysgjerrig etterlater sentralnerven intakt, blir planten vanligvis godt igjen. I tillegg er disse insektene veldig gode pollinatorer, siden de spiser på nektar av blomster.

Hvordan behandles det?

Hvis du tross alt vil gjøre noe for å frastøte det, du kan fylle en liten beholder uten lokk med bitter mandelolje, eller legg retter med vann og sukker, lønnesirup eller bananskall vekk fra plantene dine.

Prøve på bladkutterbien

Jeg håper denne artikkelen har vært nyttig for deg 🙂.