Skip to content

Hva er dioecious og monoecious planter

9 de juli de 2021

Når vi ønsker å dyrke våre egne planter ved å skaffe frø fra de samme grønnsakene, må vi ta i betraktning hvordan de formerer seg naturlig; det vil si hvilke organer blomstene deres har for å tillate utvikling av en ny generasjon.

Derfor er det veldig viktig å vite det i hagearbeid hva er dioecious og monoecious planter, siden det å vite svaret ditt vil spare oss mer enn én hodepine 🙂.

Hva er dioecious planter?

Avokado blomstrer

Dioecious planter er de som vi etterlater litt etter litt, dessverre litt til side, da de ikke er veldig lønnsomme. Det er de som skiller mellom mannlige og kvinnelige prøverDerfor, for befruktning å skje, må pollen fra førstnevnte gjødsle eggstokken som finnes i blomstene til sistnevnte.

Eksempler

Deilig actinidia

Kiwi er en klatreplante

Kiwien er en løvfellende klatreplante som når 9 meter i høyden. Bladene er omtrent 7,5 til 12,5 cm lange, og de produserer blomster med 5-6 gule kronblader og med mange støvdragere, selv om de kvinnelige ikke har levedyktig pollen.

Cycas revoluta

Cica er en prydbuske

Kjent som en cica, falsk palme eller kongesaga, er det en plante som kan måle 6-7 meter og har en stamme som ikke er mer enn 30 centimeter tykk. Bladene er mørkegrønne, med en lengde på mellom 50 og 150 centimeter. De produserer blomsterstander som for de mannlige prøvene er lange, og for de kvinnelige er de mer avrundede og kompakte..

Ginkgo biloba

Utsikt over ginkgo blomster

Det er kjent som ginkgo eller treet av de førti skjoldene, og det er en av de mest populære levende fossilene i verden. Det er et løvtre, med en høyde på ca 35 meter, som utvikler en noe pyramidekrone. De mannlige prøvene har gule blomsterstander gruppert i katter, og de kvinnelige produserer blomster gruppert i 2-3.

Persea Americana

Avokadoblomster er gule

Avokado eller avokado er et eviggrønt tre som vanligvis ikke overstiger 12 (selv om det når ut i naturen 20 meter), med en mer eller mindre avrundet krone dannet av alternative blader på 2 til 5 cm. Blomstringene er panicles sammensatt av 5-6mm blomster, gule i fargen.

Pistacia Vera

Pistacia vera er en fruktplante

Det er kjent som pistasj eller alfóncigo, og det er et løvtre opp til 10 meter høyt med pinnate blader 10 til 20 centimeter lange. Blomstene har ingen kronblader og er samlet i klynger, å være den feminine rødlige og den maskuline grønn-gulaktig.

Hva er monoecious planter?

Gule tulipaner

Monoecious planter vinner terreng over dioecious planter, i det minste i hager og frukthager. De er grønnsaker som presentere mannlige og kvinnelige organer i samme etasje. Det er tre typer:

  • Monoklin-monoecious: de presenterer reproduksjonsapparatet i samme blomst, for eksempel Tulipa sp (tulipan).
  • Diclino-monoecious: den samme planten har hannblomster og hunnblomster, som f.eks Zea mays (korn).
  • Polygamer: en enkelt plante har hermafrodittiske og unisexual blomster, som Carica papaya (papaya).

Eksempler

Acer opalus

Acer opalus er et løvtre

Det er kjent som orón eller asar, og det er en løvlønn som når 20 meter i høyden med en koffert opp til 1 meter i diameter. Kronen består av palmeformede blader 7 til 13 cm lange og 5-16 cm brede, grønne i fargen som blir rødlige om høsten før den faller. Blomstene er små og gule.

Cocos nucifera

Blomstene på kokosnøttetreet er gule

Kokosnøttetreet er et unicaule palme – med en enkelt stamme – som når 10 til 20 meter i høyden, med pinnate blader på 3-4 meter lange. Blomstene er gruppert i blomsterstand som spirer i akslene på de nedre bladene, som er beskyttet av en skyve eller skaftblad på 70 centimeter i lengde.

Eukalyptus

Eukalyptusblomster kan være veldig pene

Eukalyptustrær er eviggrønne trær som kan måle opptil 60 meter, og det er til og med funnet prøver på 150 meter. Bladene er ovale og gråaktige, som spirer fra grener som oppstår fra en rett stamme. De produserer hvite, gule eller rødlige blomster, gruppert i blomsterstand.

Prunus dulcis

Mandelblomsten er hvit eller rosa

Populært kjent som mandeltre, er det en løvfellende busk eller et tre opp til 5 meter høyt med enkle og lansettformede blader på 7,5 til 12,5 cm i lengde. Blomstene er ensomme eller ser ut til å være gruppert, og består av fem hvite eller rosa kronblader.

Quercus ilex

Quercus ilex blomster er gulaktige

Kjent som kort, kort eller eviggrønn eik som når mellom 16 og 25 meter i høyden. Kronen er avrundet, med skinnende mørkegrønne blader. Hannblomstene er oransje eller brune katter, og de kvinnelige er små, ensomme eller i grupper på to., oransje-gul i fargen.

Hva er delene av en blomst?

Deler av en blomst

For å finne ut om en blomst er hann, kvinne eller hermafroditt, det vil være nok å se på om du har androecium (mannlig del) og / eller gynoecium (kvinnelig del). Alle blomstrende planter har noen av delene du kan se på bildet over, slik at du med dette bildet enkelt og raskt kan vite hvilken type plante du har.

Jeg håper det har vært nyttig for deg.