Skip to content

Hva er effekten av heteslag på planter?

22 de juli de 2021

Planter trenger lys for å kunne produsere klorofyll, som vil bli brukt til å lage mat i sine dyrebare blader. Men når vi utsetter dem direkte for stjernekongen, uten å ha akklimatisert dem tidligere, vil det snart oppstå problemer: neste dag vil vi se at de har brune flekker, eller at utseendet deres plutselig ser trist ut.

I sommermånedene, eller i områder med sterkt solskinn, må noen tiltak tas for at de mest sarte ikke skal lide av heteslag. For dette skal jeg fortelle deg hva er effekten av isolasjon på planter, og hvordan du kan forhindre dem.

Når kan planter få heteslag?

Solsikke

Vi er vant til å høre og lese at mennesker og firbente dyr om sommeren må beskytte seg mot høye temperaturer for å forhindre at de lider av heteslag. Vel, med planter må vi gjøre det samme siden stigende temperaturer fører til større fordampning (som tilsvarer svette hos mennesker).

Som et resultat av dette tapet av vann, kan de ikke lenger fotosyntetisere så raskt som vanlig, slik at de ikke absorberer så mye karbon. På grunn av dette begynner plantene å konsumere reservestoffene for å prøve å overleve, som det kan føre til død ved sult hvis du ikke handler i tide.

Hva er symptomene?

Solbrent plante

Symptomene planter med varmestress kan ha er:

 • Trist blikk: blader og grener faller fra en dag til den neste.
 • Bladet brenner: hvis de er milde, vil de forbli på planten; men i mer alvorlige tilfeller vil de ha en tendens til å falle.
 • I treaktige planter kan barken presentere seg sprekker.
 • Svekkelse: veksten stopper på grunn av mangel på vann og næringsstoffer.

Hva skal jeg gjøre for å forhindre det?

Organisk gjødsel for planter

Det er mange ting vi kan gjøre for å forhindre at plantene våre har dårlig tid:

 • Velg innfødte planter, eller som lever under lignende forhold. Det er de som best motstår de høye temperaturene på stedet.
 • Hvis vi har en ikke-innfødt plante, selv om vi vet at den opprinnelig lever i full sol, I tilfelle vi bor i et område med sterk isolasjon, vil vi sette dem i halvskygge. For eksempel palmetreet Archontophoenix alexandrae Den vokser naturlig når den utsettes for solen, nordøst i Australia, men i middelhavsklimaet trenger den beskyttelse slik at bladene ikke brenner.
 • Øk vanningsfrekvensen i varme måneder. Vi vil vanne ved solnedgang slik at røttene kan utnytte vannet bedre.
 • Ikke spray bladene, blomstene eller stilkene. Dette kan føre til problemer for dem ved kvelning.
 • Gjødsle gjennom hele vekstsesongen. Fra vår til sensommer må vi gjødsle plantene slik at de kan vokse godt, enten med spesifikk eller organisk gjødsel.
 • Jorda og vekstmediet må ha god drenering. Hvis den er veldig kompakt, vil den ikke kunne filtrere vannet godt, slik at røttene ikke vil kunne dra nytte av det. Vi finner mer informasjon om dette emnet her.
 • Akklimatisere plantene litt etter litt. Selv om vi for eksempel får en Cycas, eller en annen heliofil plante (fra solen), hvis de i barnehagen hadde beskyttet den mot solstrålene, bør vi sette den i halvskygge og gradvis utsette den for stjernekongen og gradvis øke eksponeringen fra våren eller høsten.

Med disse tipsene kan plantene være perfekte.