Skip to content

Hva er en flerårig plante?

9 de juli de 2021

Det er mange, mange plantetyper, og mange måter å klassifisere dem på. Avhengig av deres forventede levealder, har vi ettårige, toårige, flerårige og stauder. Denne gangen Vi skal forklare hva en livlig plante er, som er de mest populære artene og hvordan de blir tatt vare på.

Så du kan velge de du liker best, og få hagen, uteplassen eller terrassen til dine drømmer uten problemer. Gå for det.

Hva er en flerårig plante?

Coreopsis er en veldig pen blomst

Flerårige planter er de som lever flere år (Det er de som sier mer enn 3, andre mer enn 5 … Men i alle fall er de arter hvis livssyklus er mer enn to år). De ligner veldig på stauder, men de skiller seg ut, for mens stauder ikke visner, gjør hovedpersonene våre det. Det er slik de må overleve enten vinteren hvis de er fra tempererte eller kalde klimaer, eller om sommeren hvis de tvert imot er fra varme klimaer.

Er løkplanter flerårige?

De kan godt passe inn i den kategorien, selvfølgelig. Men siden de er planter som har et organ som tykner – pæren – som det spruter noen røtter fra som fungerer som et anker, de studeres vanligvis som en egen gruppe.

Rotsystemet til staudene er fascinerende, det vil si at de alle kommer fra samme punkt og er omtrent like lange. Uansett, i denne artikkelen inkluderer vi dem i listen i tilfelle du er interessert i å ha noen på terrassen eller balkongen din, og du ikke er sikker på hvilken du skal sette.

Typer flerårige planter

Livlige planter i solen

Hvis du er ute etter blomster å sette på et solrikt sted, er det noen:

Sjønellike (Maritim rustning)

Armeria maritima blomstrer om våren

Det er en urt hjemmehørende på den nordlige halvkule når en høyde på 10 centimeter. Det er veldig vanlig på strender og myrer. Den produserer blomster i hvite til rosa hodelignende blomsterstander om våren-sommeren.

Motstår opptil -8 ° C.

.

Ryllik (Achillea millefolium)

Ryllik er en livlig plante

Det er en rhizomatøs plante kjent som ryllik, vill persille eller fjærblomst hjemmehørende i Asia og Middelhavsområdet som når en høyde på 40-60 centimeter og den produserer blomster i hvite kapitler hver vår.

Motstår opptil -7 ° C.

Ingen produkter funnet ..

Gailardia (Gaillardia)

Gallardia er en veldig pen blomst

Det er en plante kjent som gailardia hjemmehørende i Nord-Amerika som vokser til 45-60 centimeter høy. Blomstene ligner tusenfryd, men kronbladene er gule og røde i midten. Disse spirer om våren-sommeren.

Den motstår frost ned til -5 ° C.

.

Kaldebestandige stauder

Selv om de du har sett så langt (og de du vil se nedenfor) er ganske motstandsdyktige mot kulde og frost, kan disse andre overraske deg:

Astilbe

Astilbe-anlegget produserer mange blomster

De er innfødte planter i skogene og fjellene i Asia og Nord-Amerika, preget av å produsere veldig prangende og store blomsterstander av hvit, rosa eller rød farge, vanligvis om våren. De vokser opp til 60-100 centimeter i høyden.

De kan motstå kulde og frost ned til -15 ° C.

.

Coreopsis grandiflora

Coreopsis grandiflora er en plante med en gul blomst

Det er en plante hjemmehørende i Nord-Amerika og naturalisert i Kina det kan nå en høyde på opptil 60 centimeter. Den produserer gule blomster om våren.

Den motstår temperaturer ned til -10 ° C.

.

Vinterhortensia (Bergenia crassifolia)

Utsikt over Bergenia crassifolia

Det er en plante hjemmehørende i Sentral-Asia og Sibir, som blir opptil 50 centimeter høy og som produserer magenta, karmin, lilla eller hvite blomster om vinteren.

Motstår kulde og frost ned til -12 ° C.

.

Middelhavet stauder

Middelhavsklimaet er litt spesielt: den tørre årstiden sammenfaller med den varmeste årstiden, det vil si sommeren, og om vinteren er temperaturene milde. Det er frost, men de er svake og kortvarige. Hvilke flerårige planter lever i denne regionen?

Krokus

Krokusene er pæreformede

De er planter som er hjemmehørende i Nord-Afrika, Asia og Europa, hvis blader og blomster spirer fra en knoll (et underjordisk organ som ligner pæren). Vokser opptil 15, maksimalt 20 centimeter i høydenog produserer hvite eller lilla blomster om våren.

De må plantes om høsten, slik at de blomstrer om våren. De motstår frost ned til -7 ° C.

.

Tulipan (Tulipa)

Rosa tulipan

De er pæreplanter som er hjemmehørende i India det når en høyde på omtrent 40 centimeter. Mange kommersialiserte varianter er hybrider som produserer blomster i veldig forskjellige farger: hvit, gul, rød, rosa, tofarget …

De må plantes på senvinteren for å blomstre om våren. De motstår opp til -7 ° C,

.

Vill lilje (Iris lutescens)

Iris lutescens er en pæreformet

Det er en rhizomatøs plante som er hjemmehørende i det vestlige Middelhavet når en maksimal høyde på 20 centimeter. Blomstene, ensomme eller parvis, er lilla eller gule og blomstrer om våren.

Motstår opptil -5 ° C.

Hvordan blir flerårige planter tatt vare på?

Utsikt over krokusen i blomst

Jeg ønsket ikke å fullføre artikkelen uten å gi deg noen tips for å gjøre det enkelt for deg å holde den livlige planten sunn og godt ivaretatt:

  • plassering: idealet er at de er i utlandet. De vi har sett her er hovedsakelig solrike, men det er noen du kan ha i halvskygge, for eksempel villlilje eller astilbe.
  • Land:
    • Gryte: bruk universelt plantesubstrat.
    • Hage: de vokser i fruktbare, godt drenerte jordarter.
  • Irrigasjon: omtrent 3 ganger i uken om sommeren, og hver 5-6 dag resten av året. Når det gjelder bulbous planter, må du vanne vannet etter blomstring.
  • Abonnent: de vil sette pris på en regelmessig tilførsel av flytende guano (til salgs) under blomstring.
  • Multiplikasjon: av frø om våren, og pæreformede også ved separering av pærer.
  • Beskjæring: fjern tørre blader og visne blomster når det er nødvendig.

Kos deg med plantene dine 😉.