Skip to content

Hva er en flerårig plante?

9 de juli de 2021

Vet du hva en flerårig er? Du har sikkert sett en mer enn en gang, eller du kan til og med ha den i hagen din eller i en gryte. Denne typen grønnsaker er den mest utbredte. Blomstrer år etter år i flere sesonger, produserer kronblader i veldig lystige farger for å tiltrekke pollinatorer, som vil ha ansvaret for å føre pollen fra en blomst til en annen.

Hvis du vil vite hva dens egenskaper er, vil jeg forklare det hva er en flerårig plante.

Hva er det?

Gazania plante i blomst

En flerårig plante, også kalt en flerårig plante, er den som lever mer enn to år. Det danner vanligvis ikke et permanent treaktig vev, men produserer vanligvis urteaktige stilker. Dens rotsystem er forberedt på å absorbere vann og næringsstoffer lettere fra jorden enn en plante med en årlig syklus (som lever ett år) eller halvårlig (to år).

I varme klimaer kan de vokse kontinuerlig, men i klima der det er godt differensierte årstider, vil de bare gjøre det i de varmere månedene.. For eksempel, i de områdene hvor frost oppstår regelmessig, vokser den og blomstrer bare om våren og spesielt om sommeren; På den annen side, hvis temperaturene holdes milde, kan den blomstre måned etter måned. Ny vekst oppstår gjennom vev eller fra et rhizom.

Det er ikke å forveksle med begrepet eviggrønne, som refererer til løvet og ikke selve planten.

Klassifisering

Avhengig av vekst har vi stauder av forskjellige typer:

Bulbous

Pæreplanter, selv om mange av dem bare ser ut til å være i live i noen uker eller noen få måneder ut av året, regnes faktisk som stauder. Hvorfor? Vel, fordi pæren er et levende organ 🙂. I løpet av den vegetative sesongen, det vil si når bladene spirer og vokser, oppstår røtter som er ansvarlige for å absorbere alle næringsstoffene fra disse organene som vanligvis finnes under jorden. de trenger.

For å formere seg er det de produserer frø og også små pærer som er «født» av de større pærene.

Rhizomatøs, tuberkuløs og de som utvikler knoller er vanligvis også klassifisert i denne kategorien, siden deres livsstil er identisk med plantene som utvikler pærer.

Eksempler

Det er mange pæreplanter i verden, men vi skal beholde disse tre:

Flerårig urteaktig

Flerårige urteaktige planter er de som ikke mangler i noen hage eller frukthage. De er preget av å utvikle grønne stilker (noen ganger rødlige eller gulaktige) i ganske rask hastighet, og blomster som ofte har interessant dekorativ verdi. Høyden varierer veldig avhengig av arten, og kan bare måle 20 centimeter eller nå en meter.

Den vanligste måten å formere seg på er frø, som når de faller på bakken spiser hvis forholdene er passende; det vil si hvis den holdes fuktig og fjærene og høstene er milde.

Eksempler

Hvis du vil vite hvilke det er, ta en titt på utvalget vårt av de tre som er enklest å ta vare på:

Flerårige busker og busker

Normalt er en konvensjonell busk ikke inkludert i klassifiseringen av stauder. Det er sant at de er planter som lever i mer enn to år, men når vi snakker om «stauder», refererer vi mer til urteaktige planter. Likevel er det noen busker og spesielt underbusk som er inkludert, siden de utvikler litt lignifiserte stilker, av mykt tre.

Generelt, disse staudene er små, sjelden mer enn en halv meter (selv om det er unntak, som lavendel, som hvis den er igjen kan berøre T-banen uten problemer), og lett å ta vare på.

Eksempler

Noen av dem er:

Hvordan ivaretas stauder?

For å fullføre denne artikkelen, skal jeg fortelle deg hva som er den grunnleggende omsorgen du bør gi til staudene dine:

plassering

Når det er mulig, ha dem utenfor, i et veldig lyst område. Mange av dem, som nelliker eller lavendel, vil ha direkte sol for å vokse godt.

Land

  • Blomsterpotte: det vil være nok å blande universalt underlag (til salgs) med litt perlit (til salgs) eller lignende.
  • Verft: de vokser i mange forskjellige jordarter, så lenge de har god drenering.

Irrigasjon

Vinca major, en flerårig blomst

Hyppigheten av vanning vil variere avhengig av klimaet og selve planten. For eksempel, i varme, tørre somre vil vanning være nødvendig oftere enn om vinteren. Så slik at det ikke er noen problemer, anbefales det å kontrollere fuktigheten i underlaget eller jorda ved å sette inn en tynn trepinne.

Abonnent

I vekst- og blomstringssesongen Det er interessant å betale med organisk gjødsel, for eksempel guano (til salgs), etter instruksjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

Hvis du vil få nye eksemplarer av staudene dine, kan du multiplisere dem med frø, eller hvis du har dem, ved å skille pærer eller dele jordstengler eller knoller. La oss se hvordan du gjør det:

Frø

Frøene anbefaler jeg å så dem i frøplater (som denne de selger), og legger maksimalt to i hver stikkontakt. Det er en måte å oppnå mer kontrollert spiring på, og at flere planter når voksen alder.

Dekk dem med et tynt lag med underlag, hold vannet, og om 10 til 20 dager vil de spire.

Separasjon av pærer, jordstengler eller knoller

For å skille dem du må vente på at planten skal hvile; det vil si kort tid etter at de blomstrer. Så må du bare utsette de underjordiske organene (pærer, jordstengler eller knoller, alt etter omstendighetene), og fortsett med å skille eller dele dem med hjelp av en tidligere desinfisert sagkniv eller saks.

Da trenger du bare å plante dem i individuelle potter og vann.

Planting eller transplantasjonstid

Det vil avhenge av plantetype, men de fleste av dem plantes eller transplanteres om våren. Det er unntak, som de pæreformede som blomstrer om våren (hyasinter, tulipaner, påskeliljer osv.) Som må plantes om høsten / vinteren.

Rustikk

En gang til, avhenger. Det er noen, som lavendel, som tåler opptil -7 ° C, men røde tyttebær tåler litt mer kulde, ned til -10 ° C.

Kontakt oss hvis du er i tvil.

Lavendel er en underbusk

Dermed kan du alltid vise dem frem 🙂.