Skip to content

Hva er en nødtransplantasjon?

25 de juli de 2021

Når vi har planter som har blitt veldig syke på grunn av at vi har fått overflødig fuktighet i mange dager, kan ikke røttene utføre sine funksjoner riktig siden de har blitt utsatt for betydelig vannstress for den tiden, og mange av dem råtner. For å redde dem anbefales det ofte å utføre en nødtransplantasjon.

Men hva er det egentlig, og hvordan gjøres det?

Hva er?

Blomsterpotte

Teknisk sett, en nødtransplantasjon er en som utføres i en uegnet sesong for å prøve å redde livet til den aktuelle planten. Hvilken tid er det? Det avhenger av plantetype. For å gjøre det lettere for oss å forstå, la oss se når de normalt blir transplantert og når nødtransplantasjonen vil bli utført:

 • Kaktus og sukkulenter: de må byttes ut senest om våren eller sommeren, men hvis de er syke, kan de transplanteres om høsten, eller vinteren hvis de er innendørs.
 • Woody trær og planter: de blir normalt transplantert om høsten eller våren, men hvis vi har en som er veldig syk, kan den skiftes ut om sommeren (vinter anbefales ikke, med mindre den er mild).
 • blomster: de bytter pott om våren hvis de er sunne, men hvis de blir syke, kan de byttes om sommeren.
 • Kjøttetende planter: de blir transplantert om våren, og hvis de blir syke på grunn av overdreven vanning, kan de byttes om sommeren.

Hvordan det utføres?

Kaktus i barnehagen

Nødtransplantasjon gjøres som følger:

 1. Fjern planten fra potten forsiktig.
 2. Pakk rotkulen med absorberende papir, for eksempel kjøkkenpapir.
 3. Oppbevar den slik i 24 timer, på et sted med indirekte lys og beskyttet mot trekk.
 4. Neste dag, se på røttene. Se om du har noen som er svarte – uten å manipulere rotkulen mye – og hvis det er tilfelle, klipp dem med saks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol.
 5. Plant den nå i en gryte med et veldig porøst underlag, som svart torv blandet med perlit i like store deler. Hvis de er kjøttetende, bruk torvmos og 50% perlit. I denne artikkelen har du mer informasjon om underlag.
 6. Sett henne i halvskygge.
 7. Behandle det med et systemisk soppdrepende middel, da soppene kan infisere det.
 8. Etter et par dager, vanne den med noen helt spesielle rothormoner: linser. Her forklarer vi hvordan det gjøres.

Du kan miste mange blader, men sjansen for å bli bedre er veldig høy 😉.