Skip to content

Hva er en utilsiktet rot?

9 de juli de 2021

Rotsystemet er en veldig viktig del av planter. Takket være det kan de forankre seg i bakken, absorbere næringsstoffene og fuktigheten de trenger (eller rettere sagt, det er tilgjengelig 🙂), og i mange tilfeller tillate dem å kolonisere andre territorier. Det er forskjellige typer (hoved, sekundær), men denne gangen skal vi snakke om det utilsiktede.

Hva er en utilsiktet rot? Hvis du vil finne ut av det, så forklarer jeg det for deg.

Hva er utilsiktede røtter?

Bilde av utilsiktet rot

Den utilsiktede roten eller luftroten Det er en som ikke oppstår fra embryolens radikler (det vil si fra den befruktede ovulen), men fra noen annen del av planten, som for eksempel i underjordiske stilker, gamle røtter eller i en del av stammen (liten plante som spirer fra foten eller bunnen av stammen / stammen til en annen). Det kan eller ikke ha grener, men det kan ha en homogen form og størrelse, noe som betyr at de alle har samme lengde og tykkelse.

Dens levetid avhenger mye av planten, men for eksempel i de som er flerårige kan den leve i flere år før den tørker ut og lar rotsystemet utelukkende være ansvarlig for å utføre funksjonene nevnt ovenfor (forankring, opptak av næringsstoffer). Selvfølgelig, hvis den får muligheten, vil den produsere nye utilsiktede røtter.

Hva er funksjonen til den utilsiktede roten?

Denne typen rot har flere funksjoner:

Koloniser nye territorier

Et av målene med planter er å invadere nye områder. De fleste gjør det bare gjennom frøene sine, slik at vinden, vannet eller dyrene bærer dem bort der foreldrene deres er, men det er andre som, i tillegg til å produsere frø, også utvikler utilsiktede røtter som De vil hjelpe dem med å spre seg og gå videre.

Forbedre forankring til bakken

Avhengig av forholdene i deres habitat, må de utvikle spesielle røtter for å forbli godt festet til bakken. A) Ja, i områder der det blåser sterk vind, eller i de som har en tendens til å bli oversvømmet en del av året, trenger plantene dem slik at ingenting kan grave dem opp; derfor er tykkelsen alltid større enn for sekundærrot, for eksempel, som er ansvarlig for å absorbere vannet og næringsstoffene oppløst i det.

Gi oksygen

De tilfeldige røttene til planter som lever i regioner der flom er en del av landskapet, oppfyller en viktig funksjon: å absorbere oksygen gjennom porene, men bare når disse er utsatt og ikke under vann. Dermed overlever trærne som for eksempel mangrover, uten store problemer når tidevannet stiger.

Hvilke typer utilsiktede planter er det?

Det er mange planter som har utilsiktede røtter, som disse:

Ficus

Utsikt over Ficus elastica

De fleste Ficus begynner livet som epifytiske planter, som vokser på grenene til andre trær. Det er noen som blir «mordere», som f.eks Ficus benghalensis, at når røttene utvikler seg og vokser, kveler de treet som fungerer som støtte. Denne typen planter De skal bare dyrkes i veldig, meget romslige hager, der klimaet er varmt.

Markejordbær

Fragaria vesca er en flerårig plante

Dens vitenskapelige navn er Fragaria vesca, og er en flerårig urteaktig plante av den flerårige typen som blir 20-30 centimeter høy mye dyrket i frukthager og blomsterbed. Stolons oppstår fra basalrosetten, som produserer utilsiktede røtter der kopier av moderplanten vil dukke opp.

Vanlig gress

Cynodon dactylon

Det er et mye brukt gress for plener, hvis vitenskapelige navn er Cynodon dactylon. Den utvikler grågrønne blader, 4-15 cm lange, med en mørkegrønn farge som spire fra stengler som de når en maksimal høyde på 30 centimeter.

Eføy

Ivy er klatrer

Ivy, eller Hedera helix i botanisk sjargong er det en eviggrønn klatrer som er mye dyrket i tempererte og varme områder, selv innendørs. Det overstiger ikke 20 centimeter i høyden på bakkenivå, skjønt hvis den har støtte for å klatre, kan den nå 30 meter.

Korn

Mais er den viktigste kornblandingen i verden

Maisplanten o Zea mays, er en av de viktigste verden over. Utvikler stengler opp til 1 meter høye hvorfra langstrakte blader spirer. De kvinnelige prøvene produserer blomsterstander som ikke er mer enn ørene 🙂.

Pandanos

Utsikt over Pandanus i en hage

Pandanus er tropiske trær eller busker med stor dekorativ verdi. Bladene vokser i rosetter og er grønne eller brunlige avhengig av sorten og / eller sorten. Stammen er ganske tynn, omtrent 30 centimeter tykk, og holdes på plass av sine utilsiktede røtter. Hvis forholdene er rette, kan de nå 6-10 meter i høyden.

Verschaffeltia splendida

Verschaffeltia splendida er en håndflate med utilsiktede røtter

Det er en av få arter av palmer som produserer utilsiktet røtter, og en av de vakreste å ha i tropiske eller subtropiske hager. Utvikler en enkelt koffert 7-8 meter høy, kronet av pinnate blader.

Hva syntes du om dette emnet? Kjenner du andre planter som har utilsiktede røtter?