Skip to content

Hva er en variasjon innen botanikk?

14 de juli de 2021

Planter har utviklet seg på flere forskjellige måter, avhengig av forholdene i deres habitat. Faktisk, av samme art kan vi finne forskjellige varianter, men Hva betyr variasjon når vi snakker om planteriket?

Selv om svaret kan være veldig enkelt, er virkeligheten at vi noen ganger bruker dette ordet på feil måte. Så det la oss se hva et utvalg er og hva dets egenskaper er.

Hva er en variasjon innen botanikk?

Acer palmatum 'Seiryu'

Når vi snakker om variasjon Vi viser til et sett med planter som, til tross for at de har de grunnleggende egenskapene til arten, har noe som skiller dem fra det. For å forstå det bedre, la oss ta eksemplet med den japanske lønnen, hvis type art, det vil si arten som blir tatt som referanse, er Acer palmatum. Dette er et løvtrær som når en høyde mellom 6 og 10 meter, hvis krone består av palmeblader med opptil 9 grønne lapper som blir rødlige om høsten.

Basert på dette er det identifisert flere varianter, for eksempel Acer palmatum var. dissektum som, i motsetning til typen, har mye mer delte lapper og når en høyde på opptil 3 meter. Derfor kan vi si det en variasjon er noe som en naturlig «ulykke» som en art har lidd, i dette tilfellet, Acer palmatum, for å bo i et litt annet område.

Hva er en cultivar?

Acer palmatum cv Little Princess

En cultivar er noe annet. Det er en gruppe planter som er blitt kunstig valgt for å forbedre eller forbedre noen egenskaper som kan være av interesse. Følger med Acer palmatum, i dag finner vi flere sorter, for eksempel Acer palmatum cv «Little Princess», som er en busk som når omtrent 2 meter i høyden og har gulgrønne palmeblader med oransje-rødlige marginer.

Syntes du dette emnet var interessant? 🙂