Skip to content

Hva er en Yamadori?

13 de juli de 2021

Å lage en bonsai, en god bonsai, tar lang tid. Faktisk sier de ofte noe sånt som «du sår det, barna dine jobber med det, og barnebarna dine liker det.» Og avhengig av art, kan forventet levealder være veldig lang, hundrevis av år. Derfor er det de som velger å ta en snarvei.

Og den snarveien kalles noen ganger yamadori. Men hva betyr egentlig dette ordet? Er det lovlig å gjøre det? Vi skal snakke om alt dette nedenfor.

Hva er det?

En yamadori det er et tre som er hentet fra naturen. Det sies at det er en «gjenvunnet» plante, selv om ordet «gjenvunnet» blir misbrukt, siden plantevesener som lever i skogen eller i marken aldri har tilhørt mennesker. Men hei, det er et annet tema som vi ikke kommer til å snakke om her 🙂.

Disse trærne har egenskaper som gjør dem til «løfter» om bonsai. For eksempel: de har en tykk koffert, med en interessant bevegelse, og en ganske liten størrelse, eller en kopp som er lett å jobbe med.

Er det lovlig?

Nei det er ikke. Tenk at hvis vi alle begynte å gjøre yamadorier, ville konsekvensene for det naturlige miljøet være ødeleggende (jorderosjon, utryddelse av arter osv.). Fjerning av planter fra deres naturlige habitat er forbudt ved lov. Derfor, hvis vi ønsket å ta noen, måtte vi be det tilsvarende byrået om tillatelse.

Når kan det gjøres?

Når vi har fått tillatelse, kan vi gjøre det tidlig på våren, like før treet begynner å vokse. Trinn for trinn å følge er som følger:

  1. Først må du grave rundt treet med en hakke og være forsiktig så du ikke skader røttene.
  2. For det andre må treet fjernes og plasseres på tidligere våte papirark. Rotkulen pakkes deretter med en klut eller plast for å forhindre at den faller fra hverandre.
  3. For det tredje må du plukke opp litt jord fra bakken.
  4. For det fjerde skal en stor gryte med dreneringshull velges, og den skal fylles opp til 1/4 av kapasiteten med en 50% grus- og akadama-blanding.
  5. For det femte må du plante treet i potten, fjerne kluten eller plasten som ble brukt til å pakke inn rotkulen. Ikke glem å helle opp samlet jord.
  6. Endelig blir det vanning.

Prebonsai

Jeg håper det har vært nyttig for deg.